Gündem
17 Mar 2023 17:42 Son Güncelleme: 17 Mar 2023 18:08

Türkiye'den Finlandiya'nın NATO üyeliğine vize!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nün Beştepe'deki görüşmesinin ardından kritik açıklama geldi. Görüşmenin ardından Niinistö ile birlikte kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine onay süreci için gerekli belgeyi imzalayarak Meclis'e ilettiğini duyurdu. Erdoğan, Meclis'teki onay sürecinin de seçimlerden önce olmasını temenni ettiğini söyledi. 

Niinistö ise karardan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, teşekkürlerini iletti. Niinistö ayrıca, "Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Türkiye ve Finlandiya, tarihi olarak iyi ilişkiler içinde olan iki dost ülkedir. 1924'te imzalanan dostluk anlaşmasıyla tesis edilen ilişkiler, bir asra yakın süre zarfında daha da güçlenmiştir. Deprem felaketi karşısında uzattıkları yardım eli dostluğumuzu pekiştirmiştir. Finlandiya hükümeti ve halkının gösterdiği dayanışma ve yardımlar için teşekkür ediyorum. Münasebetleri geliştirme yönündeki irademizi teyit ettik. Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları ele aldık. İkili ticaret hacmimiz geçen yıl 2 milyar doları geride bıraktık. Ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar dolar, ardından 5 milyar dolara ulaşmak. 

Türkiye - AB ilişkileri dahil, güncel bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsiyoruz. Rusya-Ukrayna savaşına dair de fikir teatisinde bulunduk. Türkiye, binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. DEAŞ'tan, PKK-PYD ve FETÖ'ye kadar eş zamanlı mücadele ediyoruz. DEAŞ'ı sahada hezimete uğratan tek NATO ülkesi biziz. Adı, iddiası ve arkasındaki hesaplar ne olursa olsun, ülkemizin bekasına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız. Bu meseledeki hassasiyetimizi ve kararlılığımızı da her fırsatta açıkça ifade ediyoruz. 

"MECLİS'TE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİNE ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMAK KARARI ALDIK"

NATO'nun genişlemesinin bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya'nın NATO üyeliği başvuru konusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında. Finlandiya ve İsveç müzakerelerinin başlatılmasına Madrid'teki NATO Zirvemizde onay vermiştik. 3'lü muhtıra ile Türkiye'nin güvenlik kaygılarını giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Finlandiya'nın taahhütlerini yerine getirmek için somut adımlar attığını gördük. Kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. İsveç ile terörle ilgili konularda görüşmeler sürecek. 

Niinistö'nün açıklamaları: 

"FİNLANDİYALILAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR HABER"

Artık jeopolitik açıdan son derece tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz. Size teşekkür ederim. Bence siz herkesle görüşebilen çok az kişiden birisiniz. NATO üyeliği konusunda bahsettiğiniz haberleri almak bizleri mutlu ediyor. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Bir komşumuz da var İsveç. Kendileri iyi insanlar, iyi bir halk. Komşu ülke ilişkilerimiz var. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu ülkeyiz. Baltık Denizi'nde sınırlarımız var. 

SORU CEVAP

(Finlandiya tam olarak ne yaptı?) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim İsveç'e karşı farklı bir yaklaşımımız yok ancak İsveç, teröristlere kucak açtı. Stockholm Caddesi sürekli olarak Türkiye'deki PKK-YPG-PYD, bunların uzantıları ile bu caddelerde sürekli gösteriler oluyor. Sayın Başbakan'a da bunları söyledik. 120 civarında teröristin listesini verdik. Bunları bize verin dedik. Sayın Başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Bu teröristleri bize veremeyince, vermeyince, bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da bu tür eylemler olmadığı için, Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak durumda kaldık ve olumlu yaklaşımımızı bugünkü imza ile gösterdik. Dışişleri Bakanlığı'ndan yazı bana geldi ben de yazıyı parlamentoya gönderdim. Komisyondan da Genel Kurul'a gidecek. Temennim seçim öncesine yetiştirmek. 

Niinistö: Cumhurbaşkanı belgeyi, Meclis'e gönderen belgeyi imzaladığında bizim için önemli bir andı. Umuyoruz ki Meclis'in yeterince vakti olur. 

(İsveç'in tavrı) Erdoğan: Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine yönelik olumsuz bir yaklaşımı yok ama Türkiye'nin terörle mücadelede kırmızı çizgisi var. Eğer bizler Türkiye'ye yönelik atılan olumsuz adımları gördüğümüz sürece bu nereden gelirse gelsin, her türlü tavrı almaya hazırız. NATO gibi bir kuruluşun terörle mücadelede Türkiye'yi yalnız bırakırsa, biz bu tür ülkelere de evet demeyiz. Terör listesine yönelik İsveç'in attığı olumlu bir adım yok ama kusura bakmasınlar. Sayın Başbakan iyi bir insan olabilir ama bizim için netice önemlidir. 

SÜREÇ YENİDEN BAŞLADI

Ankara’nın askıya aldığı Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmeleri geçtiğimiz günlerde Brüksel'deki NATO karargahında yeniden başlamıştı. Görüşmede Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil ederken masada, NATO yetkilileri de yer aldı.

Sözcü Kalın, toplantının genel olarak olumlu bir havada geçtiğini belirtmiş, "İsveç ve Finlandiya'nın PKK ile mücadelede attığı adımlardan memnunuz ancak yeterli değil. Sürecin nasıl işleyeceği iki ülkenin atacağı adımlara bağlı." demişti.

"İCABINDAN FİNLANDİYA'YA FARKLI BİR MESAJ VEREBİLİRİZ"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya üyelik sürecine ilişkin, ''Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak ama Finlandiya'nın da aynı yanlışı yapmaması lazım." açıklamasında bulunmuş, Finlandiya tarafından da  İsveç ile ayrı ayrı değil birlikte katılmayı arzu ettiklerini bildirilmişti.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME NEDEN ASKIYA ALINMIŞTI?

Türkiye, Ocakta Stockholm'deki propagandalar nedeniyle üçlü müzakereleri süresiz askıya almıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çavuşoğlu ile Ankara'da yaptığı görüşmeden sonra müzakerelerin tekrar başlayacağı açıklanmıştı.