Gündem
26 Mar 2014 09:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:01

Türkiye'den atılan tweet'ler azaldı ama bitmedi!

Erişim engelinin gelmesinin ardından Türkiye'den atılan tweet sayısında düşüş yaşandı, ancak kullanıcı Twitter'dan vazgeçmedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter yasağını ilan etmesinin ardından gelen engellemeye karşın Türkiye'den atılan tweet sayısı azalmamıştı.

Türk kullanıcılar yasağı kolayca delmiş ve Twitter yasağına Twitter'dan tepki vermişti.

Sonraki gün gelen DNS yasağı ise Türkiye'den atılan tweet sayısının azalmasına neden oldu, ancak bu hamle de Türkiye'den Twitter kullanılmasını tamamen engelleyemedi.

Semiocast'ın Türkiye'deki twitter erişimiyle ilgili yayınladığı grafik son günlerde Twitter'da neler oluduğunu gözler önüne serdi.

Perşembe gününden pazartesiye kadan olan tweet sayısını mor renkle gösteren istatistikte gri renkle de bir önce haftanın Türkiye'den atılan tweet sayıları yer aldı.


İstatistikleri yorumlayan Semiocast'tan Paul Guyot, Türk kullanıcıların erişim engellemesini DNS ve VPN'le aştığını ancak IP bazlı yasaklamanın Türkçe tweet'leri azalttığını açıkladı.

Guyot'nun veriler üzerinde yaptığı değerlendirmeye göre Pazartesi günü (24 Mart) Türkçe tweet'ler toplam tweet'lerin yüzde 1,58'ine denk geldi. Pazar günü bu oran yüzde 2,04'tü. Cumartesi 2.436 olan bu oran bir önceki hafta 2.98'di.

Yani verilere göre Türkçe atılan Tweet'lerde düşüş yaşandı. Bir hafta önce yüzde 2,98 olan Türkçe tweet sayısı yüzde 1,58'e kadar geriledi. Ancak kullanıcı yine de Twitter'dan vazgeçmedi.

Guyot bir başka tespitte daha bulunarak Türkiye'den atılan tweet'lerde lokasyon bilgisinin kullanılmamaya başlandığına dikkat çekti. Guyot'ya göre erişim engelinin ardından kullanıcılar tweet'lerde lokasyon kullanmanın güvenli olmayacağı sonucuna vardı.

Cnnturk.com