Eğitim
15 Eki 2021 09:03 Son Güncelleme: 15 Eki 2021 10:04

Türkiye’de özel bir kolej yönetimi ‘Squid Game’ için harekete geçti!

Belçika'daki bir ilkokulda öğrencilerin ‘Squid Game’ dizisindeki oyunları canlandırması yetkilileri endişelendirdi. Ve bir ‘endişe uyarısı’ da Türkiye’de özel bir kolejden geldi.

Dizi ve film platformu Netflix‘in dünya çapında izlenen dizisi “Kalamar Oyunu” (Squid Game), çocuklarda şiddet eylemlerini artırdığı gerekçesiyle İspanya‘da tartışma konusu oldu. Son olarak, Belçika’nın Valon Bölgesi’nde yer alan Erquelinnes Béguinage adlı ilkokulda öğrencilerin ‘Squid Game’ dizisindeki oyunları canlandırması yetkilileri endişelendirdi. Ve bir ‘endişe uyarısı’ da Türkiye’de özel bir kolejden geldi. Bahçeşehir Koleji'nin velilere gönderdiği bilgilendirici mailde özetle şu uyarı yapılıyor;

“Dünya basınında, diziyi izleyen çocukların bu oyunları oynayarak oyunu kaybedenlere şiddet uyguladıklarına yönelik haberler yer almıştır. Benzer durumların yaşanmaması adına okullarımızda gerekli önleyici çalışmalar yapılmıştır.
“Psikologlar da bu tür dizilerin çocuklarda şiddeti normal gibi gösteren bazı önemli psikolojik sorunlar yaratabileceği uyarısında bulundu.”
Yapılan araştırmalar sık sık şiddet sahnelerine maruz kalan çocukların zaman içinde şiddete duyarsız hale geldiğine, şiddeti daha kabul edilebilir gördüğüne işaret etmektedir. Aynı araştırmalar şiddet sahnelerine maruz kalan çocuklarda normalde saldırganlığı frenleyen duygusal tepkilerin azaldığını göstermektedir.
Ayrıca prefrontal korteks olarak isimlendirilen, ön beyinde bulunan ve karar verme gibi üst düzey bilişsel becerilerden sorumlu olan bölümün gelişimini tamamlaması 20’li yaşların ortasına kadar devam etmektedir. Bu nedenle çocukların çevrimiçi içeriklerin doğruluğunu yorumlayacak eleştirel düşünme becerileri yetersizdir, bu içerikleri doğru kabul edip kararlar alabilirler.

Ev ortamında internet erişimini sağlayan teknolojik aletleri ortak alanlarda bulundurmak ve kontrollü bir şekilde kullanımını sağlamak oldukça önemlidir.”
Çocuğunuz dizi hakkında sizinle konuşursa;
-Onu sakince dinlemek,
-Olumsuz tepki vermeden soru sormasına izin vermek,
-Bu dizinin de diğerleri gibi hayal ürünü olduğunun altını çizmek,
-Çocukların ‘oyun’ algısını bozmamak için dizideki görevleri oyun olarak isimlendirmekten kaçınmak,
-Oyunların kimsenin zarar görmeyeceği şekilde oynanmasını ve eğlenmek amaçlı olması gerektiğini belirtmek doğru olacaktır.


DİZİNİN KONUSU NE?
Netflix platformunda yayınlanan ve popülerliği her geçen gün hızla artan Güney Kore yapımı Squid Game dizisinde borca batmış çaresiz kişiler, gizemli bir örgütün hazırladığı platformlardaki çocuk oyunlarını oynayarak yüksek miktarlarda para kazanmak için birbirleriyle mücadele ediyor. Oyunların sonunda kaybedenler öldürülüyor.