Televizyon
05 Nis 2013 09:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

TÜRKİYE'DE İZLENMEYEN HANGİ DİZİ ABD'YE İHRAÇ EDİLDİ?

ATV'nin büyük umutlar beslediği ancak sadece 25 bölümü yayımlanabilen dizi ABD'ye satıldı

ATV'nin büyük umutlar beslediği ancak sadece 25 bölümü yayımlanabilen 'Son' dizi İsveç'ten sonra ABD'de de seyircisiyle buluşacak...

Vietnam'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Hırvatistan'dan Ermenistan'a, 42 ülkede ekranlarda yer alan Türk dizileri, dünya film endüstrisinin merkezi olan Hollywood'u kendi evinde vuruyor. Yılda 100 milyon dolarlık ihracat yapan Türk dizileri gözünü Hollywood'a dikti. İlk kez İsveç televizyonlarında gösterime girerek Türk dizi furyasını Avrupa'nın batı kesimiyle tanıştıran "Son" dizisi ABD'nin yolunu tuttu. Başrollerini Nehir Erdoğan, Yiğit Özşener, Engin Altan Düzyatan, Erkan Can, Berrak Tüzünataç'ın paylaştığı dizinin senaryosunu Berkun Oya, yönetmenliğini ise Uluç Bayraktar yapmıştı. Dünyaca ünlü prodüksiyon şirketi Sander/Moses Productions, atv'de yayınlanan Son dizisini Amerikalı izleyicilerle buluşturacak. Sander/ Moses Productions'un patronu Ian Sander, dizinin ABD'de yeniden uyarlanacağını söyledi.

'SENARYO ÇOK KALİTELİ'
Ay Yapım'ın yaptığı dizinin ABD geneline ihraç edilen ilk olduğunu dile getiren Ian Sander, "Son dönemde Türk yapımları tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Bu kalitede senaryo bulmak çok zor" açıklamasını yaptı. Sander/Moses Productions, Ghost Whisperer başta olmak üzere bir çok dizinin yapımcısı olarak biliniyor. Özellikle Avrupa'da büyük ilgi gören Son, bu yılın başında İsveç'te The Lie (Yalan) ismiyle gösterime girdi. 2013 Eurovision şarkı yarışmasına da ev sahipliği yapmaya hazırlanan devlet televizyonu STV, diziyi ocakta İsveçli izleyicilerle buluşturdu.

İSVEÇ'TE İZLENME REKORU KIRDI
16 kanalın bulunduğu İsveç'te yayınlandığı gün izlenme rekoru kıran Son'u kaleme alan ülkenin en ünlü TV eleştirmeni Anders Björkman dizinin tüm kategorilerde sezonun en iyi yabancı dizisi olduğunu belirtti. Björkman, yapımının uluslararası ayaklı, heyecan dozu yüksek bir gerilim dizisi olduğunu ve bu sezonun en iyi yabancı dizisinin Amerika'dan değil Türkiye'den geldiğini söyledi.
Başrollerini Nehir Erdoğan, Yiğit Özşener, Engin Altan Düzyatan, Erkan Can, Berrak Tüzünataç'ın paylaşacağı dizinin senaryosunu Berkun Oya, yönetmenliğini ise Uluç Bayraktar