Gündem
04 Eki 2011 12:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:52

TÜRKİYE'DE GEÇEN AY EN ÇOK KONUŞULAN OLAY, KİŞİ VE KURUMLAR HANGİLERİ OLDU?(MEDYARADAR/ÖZEL)

İşte, Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Eylül ayı sonuçları&...

İki bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberlerin tek tek incelenmesi sonucu gerçekleşen araştırma ile geçen ayın Türkiye’de en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belirlendi. Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, ayın en çok konuşulan konu başlığı terör olayları oldu.

Siirt Pervari’nin Belenkoluk Köyü Jandarma Karakolu’na gece saldırısı düzenlenmesi, karakola yakın civardaki öğretmenlerin PKK’lı teröristler tarafından canlı kalkan olarak kullanılması ve saldırının sonunda 6 asker’in şehit olması, medyada yoğun yer aldı. PKK Terör Örgütü’nün, Elazığ Arıcak’ta bir servis aracındaki 4 öğretmeni kaçırması ve Batman’daki 8 aylık hamile bir kadını öldürmesi, ülkeyi yasa boğan gündem konuları olarak kayda geçtiler. Ay boyunca, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde, terörle ilgili olarak toplam 44 bin 161 haber yayınlandı.

PİRİ REİS GEMİSİ DÜNYA BASINININ İLGİ ODAĞI OLDU…
Türkiye’nin bilimsel deniz araştırmaları için sahip olduğu ilk gemi olan Koca Piri Reis’in, petrol sondajı yapmak amacıyla Doğu Akdeniz’de doğru yola çıkması, dünya basınında büyük yankı buldu. Konu, geminin çevresinde İsrail uçaklarının uçtuğu ve çalışmaların İsrail helikopterleri tarafından yakından izlendiği iddialarıyla da sıkça gündeme geldi.

MAVİ MARMARA KONUSU YENİDEN HAREKETLİLİK KAZANDI…
Gazze’ye yardım filosunda yer alan Mavi Marmara gemisinin İsrail tarafından saldırıya uğraması ve 9 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi meselesi, geçtiğimiz ay yeniden hareketlilik kazandı. BM’nin Mavi Marmara saldırısı ile ilgili raporunun resmi açıklamadan önce basına sızmasının ardından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail ile olan diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürüleceğini ve beş ayrı yaptırımla İsrail’e karşı olan tepkinin dozunun yükseltileceğini açıkladı. Tüm bu açıklama ve tepkiler, medyada en çok konuşulan gündem konuları arasında yerini aldı.


SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; medyada Eylül ayına damgasını vuran parti, önceki aylarda olduğu gibi AKP oldu. İktidar partisi, geçtiğimiz ay boyunca 42 bin 972 haber/yazıda yer aldı. Ekranlar ise Medyatik partiye 154 saat süreyle yer ayırdılar.

EKRAN LİDERİ: CHP
Aynı rapora göre, medyada en çok yasıma sağlayan ikinci siyasi parti CHP oldu. Kuruluşunun 88. yıldönümünü kutlayan CHP, yıldönümünde parti okulunu açmasıyla medyanın ilgi odağı oldu. CHP İstanbul milletvekili Aydın Ayaydın’ın imzasıyla bedelli askerlik ve askerlik süresinin kısaltılması konularında iki ayrı düzenlemeyi içeren kanun tekliflerini meclise sunması, CHP’nin medyada görünme sıklığını arttırdı. Ekranlarda kalma süresi 182 saate ulaşan CHP, ekranlarda en uzun süre yer alan siyasi parti oldu. Ana Muhalefet Partisi, ay boyunca toplam 32 bin 692 haber/yazıda yerini aldı.

İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ;
1. AKP (42.972 haber/yazı)
2. CHP (32.692 haber/yazı)
3. BDP (16.000 haber/yazı)
4. MHP (10.971 haber/yazı)
5. BBP (1.704 haber/yazı)
*MTM Medya Takip Merkezi’nin, Eylül ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

ERDOĞAN’IN AMERİKA ZİYARETİ YAKIN MARKAJDAYDI…
Araştırmaya göre, Türkiye’nin en çok konuştuğu siyaset adamı, açık ara farkla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile Amerika’da gerçekleştirdiği görüşme, dünya basında da yakın markaja alındı. BM’de yaptığı konuşma,  teröre dair açıklamaları, “Arap Baharı Turu” kapsamında gerçekleştirdiği temaslarla da Başbakan, basının yakın takibindeydi. İngiltere’de yayımlanan New Statesman dergisinin "Dünyanın en etkili 50 ismi" listesinde 11’inci sırada yer alan Erdoğan, ay boyunca gazete, dergi, televizyon ve haber sitelerinde toplam 55 bin 466 haber/yazıda yer aldı. Başbakan’ın ekran yansıması ise 540 saate ulaştı.

KILIÇDAROĞLU SERT ELEŞTİRİLERİYLE DİKKAT ÇEKTİ…
Aynı rapora göre; en çok konuşulan ikinci siyasi isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, hükümetin İsrail politikasını eleştirmesi, hükümeti hedef alan Kürt açılımı, Mavi Marmara baskını ve BM raporuyla ilgili sert açıklamalarıyla, medyanın odağında kaldı. Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların yürütüldüğü bölgede, komutanlık ve sınır birliklerinden birini ziyaret etmesiyle de medyada dikkatleri üzerinde toplayan siyasi lider, ay boyunca 14 bin 459 haber/yazıda yer aldı. Kılıçdaroğlu, Eylül ayında 103 saat süreyle ekranlarda yer aldı.

İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİLERİ;
1. Recep Tayyip Erdoğan (55.466 haber/yazı)
2. Kemal Kılıçdaroğlu (14.459 haber/yazı)
3. Abdullah Gül (12.760 haber/yazı)
4. Ahmet Davutoğlu (11.679 haber/yazı)
5. Bülent Arınç (5.739 haber/yazı)
*MTM Medya Takip Merkezi’nin, Eylül ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

EKONOMİ GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Eylül ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ay ekonomi medyasında en çok ihracat konuşuldu. Ay boyunca yüzde 8 oranında artış göstererek 15 bin 711 haberle yansıma bulan ihracat başlığını, 12 bin 869 haber ile vergi konusu takip etti. Altının ani çıkış ve inişleri ile dolardaki yükseliş, ekonomi basınında sıkça yansıma sağlayan başlıklar arasında yerini aldı.

EYLÜL AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN KURUM: TÜRK TELEKOM
Eylül ayında sürpriz bir çıkışla zirveye yerleşen kurum Türk Telekom oldu. Türk Telekom, marka değerlendirme şirketi Brand Finance tarafından en değerli marka seçilmesi, aldığı çeşitli ödüller, reklam filmleri ve kampanyalarıyla, medyada toplam 4 bin 750 haberle yer aldı.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ;
• Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında olan "Yerli yolcu uçağı üretmek" için ilk adım atıldı. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçak üretiminin altyapısını oluşturacak 2 ayrı talimat yayınladı.
• Thomson Reuters Extel Surveys ve Acclaro tarafından bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen "Türkiye Yatırımcı İlişkileri Ödülleri" kapsamında TAV Havalimanları, "En İyi Yatırımcı İlişkileri CEO’su" kategorisinde ilk sırada olmak üzere, 6 dalda ödül aldı.
• Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğinde dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.
• Geçen aylarda Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda faaliyet gösteren My Technic ve ACT Havayolları’na ortak olan Çinli HNA Group, şimdi Türkiye’nin en büyük uçak bakım merkezi olan MNG Teknik’i satın aldı.
• Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’de yeni açtığı temsilciliğinin başına Zeynep Holmes’u getirdi.

MEDYARADAR/ÖZEL