Gündem
18 Mayıs 2010 10:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:18

TÜRKİYE'DE BİR İLK! İZİNSİZ HABER KULLANAN SİTENİN SAHİBİNE HAPİS CEZASI!

Cihan Haber Ajansı'nın yayınlarını izinsiz kullandığı gerekçesiyle açtığı dava sonuçlandı.

Cihan’ın, yayınlarını izinsiz kullandığı gerekçesiyle Medya 24 internet sitesine açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 2. Fikri ve Sinai Hakları Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Cihan Haber Ajansı adına vekili Avukat Hasan Günaydın ve Medya 24 İnternet Sitesi sahibi Halit Ziya Alptekin ve avukatları katıldı.
Duruşmada Medya 24 İnternet Sitesi sahibi Halit Ziya Alptekin, atılı suçlamayı kabul etmediğini, Cihan Haber Ajansı’nın haber görüntü ve fotoğraflarını izinsiz kullanmasının söz konusu olmadığını savundu.
Sanıkta yakalanan ürünler üzerinde bilirkişinin orijinal materyallerle karşılaştırmalı olarak yaptığı incelemenin raporu da mahkeme heyetine sunuldu. Bilirkişi raporu Medya 24 internet sitesinin Cihan’ın ürettiği haber fotoğraf ve görüntüleri izinsiz kullandığını ortaya koydu. Raporda özetle şu ifadeler yer aldı: "2005 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayları itibariyle kanunu hakları olan davacı Cihan Haber Ajansı ve reklamcılık Hizmetleri A.Ş. üretmiş olduğu haberlerin (eserlerin) yasaya aykırı şekilde Medya 24 Haber Ajansı Basın Yayın Reklam Sanayi A.Ş kullandığı internet, çıktılarından tespit edildiğinin bildirildiği görülmüştür."

Karar duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Ulvi Sezgin, toplanan deliller kapsamında sanığın atılı suçu işlediği sabit olduğundan cezalandırılmasını talep etti. Dava sonucunda Cihan Haber Ajansı’nın mali haklarına sahip olduğu haber ve fotoğrafları izni olmaksızın Medya 24 isimli internet sitesi aracılığıyla ticari amaçla yayınladığı tespit edilerek site sahibi Halit Ziya Alptekin’e 1 yıl hapis cezası verildi. Sanığın yargılama aşamasındaki durumunu göz önüne alan mahkeme cezada 1/6’da oranında indirime giderek 10 aya düşürdü. Sanık Alptekin’in hapis cezasının infazına kadar geçerli olmak üzere TCK 53/1 maddesinin a,b,c ve d bendlerinde yer alan haklarından yoksun bırakılmasına karar veren mahkeme, sanığın daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı mahkum olmaması ve kişilik özellikleri ile duruşmalardaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurulduğunda yeniden suç işlemeyeceği kanaatiyle cezanın ertelenmesine karar verdi. Mahkeme sanık Alptekin’in 5 yıl süresince adli denetime tabi tutulmasına hükmetti.

Mahkeme, dava masraflarının da sanık Alptekin tarafından verilmesini kararlaştırdı.

CİHAN