Politika
19 Eki 2022 18:41 Son Güncelleme: 19 Eki 2022 18:50

Türkiye-Yunanistan krizini başlatan isim konuştu! Flaş Erdoğan detayı

Bu yılın başına kadar yolunda seyreden Ankara-Atina ilişkilerinde dönüm noktası olan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in ABD seyahatinin arkasındaki isimlerden olan ABD'li siyasetçi Gus Bilirakis Yunan medyasına konuştu.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler bu yılın Mart ayına kadar seyrinde giderken, Mayıs ayında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ABD ziyareti ve Kongre’de Türkiye karşıtı söylemleri iki ülke arasında gerilimi yükseltmişti.

O dönemden beri taraflar sürekli el yükseltirken, Miçotakis’in Kongre’deki konuşmasının arkasında olan isimlerden Yunan asıllı ABD’li Kongre üyesi Gus Bilirakis, uyguladığı Türkiye karşıtı taktik ve hamleleri Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini’ye anlattı.

Sık sık Türkiye karşıtı açıklamalarla Türk kamuoyunun yakından tanıdığı Bilirakis, Temmuz ayında Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeyi savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısına eklemeyi başardıklarını ve bu konuda çok çalıştıklarını söyledi. Miçotakis’in Kongre’de yaptığı konuşmayı destekleyen ve Covid-19 olmasına rağmen uzaktan izleyen Bilirakis, oylama öncesinde birçok siyasetçiyle görüştüğünü ve birçok ismin fikrini değiştirmesini sağladığını dile getirdi.

Tasarıya eklenen maddenin 244-179 oyla geçtiğine dikkat çeken Yunan medyası buna rağmen bu ayın başında ABD’li senatörler Bob Menendez ve Chris van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandıran koşullara bağlayan eklemelerin ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldığını hatırlattı.

“BU TÜR TAKTİKLERDEN BIKTIK”

Bilirakis, “Erdoğan’ın vazgeçmeyeceğini biliyorduk. Türkiye tarafı senatör ve kongre üyelerini yanına çekmeye çalışıyordu ve bu sırada da İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesini engelliyordu. Ellerinin bağlanmasını istemeyen Beyaz Saray da bazı hamleler yapıyordu” dedi. Yunan asıllı siyasetçi, “Elbette Yunanistan’da Türkiye’nin tehditlerine karşı çok dikkatli olmalıydık fakat Erdoğan, Washington’a da efeleniyordu. Biz bu tür taktiklerden bıktık” dedi.

Temsilciler Meclisi ve Kongre’nin savunma bütçesi tasarısının son halini ve Bilirakis’in Temmuz ayında desteklediği yasa tasarısını görüşeceğine dikkat çeken Kathimerini, “Yunan asıllı ABD’li siyasetçiler ve Bilirakis ile birlikte Yunanistan’ın ABD Büyükelçiliği ve Yunan-Amerikan topluluğu lobicilik faaliyetlerini artıracak” yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan Bilirakis, “Bu kolay olmayacak fakat oyun henüz bitmedi” dedi.