Gündem
11 Şub 2021 14:39 Son Güncelleme: 11 Şub 2021 14:44

Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan Boğaziçi öğrencilerine destek: Herkes fütursuzca tehdit etti

Türkiye Yazarlar Sendikası, Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili yeni bir açıklama yayınladı.

Söz konusu açıklamada "İçişleri Bakanından karakol polisine, mafya babasından ilahiyat fakültesi dekanına kadar elinde bir güç olduğunu düşünen herkes öğrencileri ve muhalif kesimi fütursuzca tehdit etti’’ ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek niteliğinde yeni bir açıklama daha yayınlandı.

Açıklamada, organize suç şebekesi lideri Alaattin Çakıc'nın Melih Bulu'ya yazdığı destek mektubu; Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç'ın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini ‘’Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim" diyerek tehdit etmesi; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Boğaziçi Üniversitesi rektörlük seçimi protestolarında gözaltına alınan öğrencileri "terör örgütü üyesi" olarak görmesi ve polisin öğrencilere orantısız güç kullanmasına dikkat çekildi.

Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı açıklamada, şunları paylaştı;

"Türkiye’de toplumun bütün kesimlerinin baskı altına alındığı, hak arayışının engellendiği, salgın gerekçe gösterilerek toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin, basın açıklamalarının yasaklandığı, grevlerin ertelendiği bir dönemde seçimi mutlak gören iktidar 2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de yer verilen kararla Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadı.

Buna tepki gösteren öğrencilerin yanında olduğumuzu, üniversitelerin kendi rektörlerini seçme hakkını savunan, öğrenci ve akademisyenlerin direnişini destekleyen bir basın bülteni yayımladık."

‘’AYŞE BUĞRA’NIN ‘PROVAKATÖR’ İLAN EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ’’
"Atanmış rektör istifa etmediği gibi 'Kimse devletin gücünü sınamasın' denilerek bir güç gösterisi yapıldı, öğrenciler şiddet, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldı.

Üniversiteye polisin girmesi, okul çevresindeki binalara keskin nişancılar yerleştirilmesi, direnenlerin 'terörist', LGBTİ+ öğrencilerin 'sapkın' ve Ayşe Buğra gibi bir akademisyenin 'provokatör' ilan edilmesi kabul edilemez."

‘‘HERKES, ÖĞRENCİLERİ VE MUHALİF KESİMİ FÜTURSUZCA TEHDİT ETTİ’'
"Mafya babasından ilahiyat fakültesi dekanına, içişleri bakanından karakol polisine kadar elinde bir güç olduğunu düşünen herkes öğrencileri ve muhalif kesimi fütursuzca tehdit etti.

Devletin bilimi, sanatı, muhalif ve entelektüel refleksleri düşmanlaştırması, her türlü muhalif düşünceye karşı âdeta düşük yoğunluklu bir savaş sürdürmesi Türkiye’nin itibarı, demokratik değerleri ve geleceği adına kaygı vericidir."

'BASKI SON BULMALI’ ÇAĞRISI
"Tutuklanan ve ev hapsi verilen öğrenciler derhal serbest bırakılmalı, kendilerinden ve ailelerinden özür dilenmeli ve mağduriyetleri giderilmelidir. Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörünü seçim yoluyla belirlemesine izin verilmeli, siyasi katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü, bilim ve sanat üzerindeki baskı son bulmalıdır."

'HERKESİ İMZA VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
"Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan ya da olmayan bütün yazarları, şairleri, gazeteci ve sanatçıları, üniversitelerin özerkliğini, bilim ve sanatın özgürlüğünü ve insan haklarını savunmak üzere imza vermeye çağırıyoruz. İmzanızı 19 Şubat 2021 akşamı saat 18:00’e kadar tysimza@gmail.com adresine göndermenizi rica ederiz."

Metinde, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu'ndan imzası bulunan isimler şöyle: Adnan Özyalçıner, Nalan Çelik, C. Hakkı Zariç, Tahir Şilkan, Nilay Özer, Nükhet Eren, Nuray Gök Aksamaz, İlhan Gülek, Nihat Ateş.