Gündem
21 Ağu 2014 14:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:36

Türkiye yazarından Hayrünnisa Gül'e 'idam' hatırlatması!

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Hayrünnisa Gül'ün sert açıklamalarına olay yaratacak bir örnekle yanıt verdi.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün 'intifada' çağrısını konuşuyor. Hayrünnisa Gül'ün açıklamaları üzerinden devam eden çağrıya, Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, olay yaratacak sözlerle katıldı.

Türkiye yazarı Fuat Uğur, "Talat Aydemir, karısı yapacağı darbeden bir gün önce garnizon kuaföründe 'Kocam hepsinin canına okuyacak' deyince tank başında enselenmişti" diye yazdı.

KOCAM HEPİNİZİN CANINA OKUYACAK

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Twitter’da, 1962 ve 1963’te iki başarısız darbe girişiminin ardından idam edilen Albay Talat Aydemir’e gönderme yaparak, “Talat Aydemir, karısı yapacağı darbeden bir gün önce garnizon kuaföründe 'Kocam hepsinin canına okuyacak' deyince tank başında enselenmişti” dedi.




GÜL NE DEMİŞTİ?

Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veda resepsiyonunda Hayrünnisa Gül’ün “Bir turnusol döneminden geçiyoruz. Bu süreçte bazı yaşadıklarımızı, 28 Şubat döneminde benim başörtümün tartışıldığı günlerde bile yaşamadık. Şimdi ben de susuyorum, ama fazla susmayacağım; asıl intifadayı ben başlatacağım” sözlerini konuşurken, Fuat Uğur’un Talat Aydemir’in karısının söylediği iddia edilen sözleri gündeme getirmesi yeni bir tartışma başlattı.

GÜLLERİN İNTİFADASI REİSE SÖKMEZ

Öte yandan, Talat Aydemir’in söz konusu tweeti attığı saatlerde, “GüllerinİntifadasıReiseSökmez” etiketinin Twitter’da Türkiye ve Dünya gündemine girmesi de dikkat çekti.

ATV Avrupa’da, “Avrupa’da Gündem” programını sunan, Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Twitter’da, 10 Mayıs 1962 ve 20 Mayıs 1963’te iki başarısız darbe girişiminin ardından 5 Temmuz 1964’te idam edilen Albay Talat Aydemir’in karısının söylediği iddia edilen sözleri paylaştı.

Fuat Uğur, “Talat Aydemir, karısı yapacağı darbeden bir gün önce garnizon kuaföründe 'Kocam hepsinin canına okuyacak' deyince tank başında enselenmişti” dedi.

TALAT AYDEMİR KİMDİR?

1940 yılında Harp Okulu'nu ve 1954 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi. 1956-1959 yılları arasında DP iktidarına karşı darbe yapmak için örgütlenen cuntada çalıştı. 1959 yılında Kore'ye gitti. 1960 Haziran'ına kadar orada kaldığı için 27 Mayıs 1960 hareketine katılamadı. Yurda dönünce Milli Birlik Komitesi'nce Kurmay Albay rütbesindeyken Kara Harp Okulu komutanlığına atandı. 22 Şubat 1962'de yapılan atama ve tutuklamalara karşı, askeri öğrencilerin de desteğini alarak hükümete karşı direniş hareketini örgütledi. Bu direniş hükümetle uzlaşma ile sonlandırıldı ve Aydemir emekli edildi, 10 Mayıs 1962'de çıkarılan özel af yasasıyla serbest bırakıldı.

İDAM EDİLDİ

20 Mayıs 1963'te Anayasa'da öngörülen reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle ikinci darbe girişiminde bulundu fakat başarılı olamadı. Yapılan yargılamadan sonra Süvari Binbaşı Fethi Gürcan ile birlikte idama mahkûm edildi. 27 Haziran 1964 günü sabaha karşı hücresinden alınarak infaz için cezaevi müdürünün odasına getirildi ise de avukatının yaptığı bir son dakika başvurusu ile infaz ertelendi. Bu son hukuki girişimlerin de etkisiz kalmasının ardından, 8 gün sonra idam edildi.