Ekonomi
20 Nis 2022 14:55 Son Güncelleme: 20 Nis 2022 21:19

Türkiye ve Avrupa'da asgari ücretle kaç yılda ev alınır?

CHP'li Karabat, Türkiye ve Avrupa'da asgari ücret oranları üzerinden kaç yılda ev alınabileceğini paylaştı

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Endeksa verilerini baz alarak Türkiye'de ve Avrupa ülkelerinde ortalama 120 metrekare bir evin kaç asgari ücretle alınabileceğini kıyasladı. Karabat paylaştığı verilerde Türkiye'de asgari ücretli vatandaşların maaşıyla 244 yılda ev alabildiğini, bu oranın Almanya’da 165, Belçika’da 143, Fransa’da 131, İtalya’da ise 102 olduğunu ifade ederek "Barınma krizi göstere göstere geldi ve AKP Hükümeti bunu sadece izledi" ifadelerini kullandı.

Karabat ayrıca asgari ücretin iki katı maaş alan vatandaşların bile ev almasının zor olduğu bir ortamda asgari ücretlilerin ev almasının "hayal" olduğunu ifade etti.

"Göstere göstere geldi"
Söz konusu veriler üzerinden konut fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Karabat şu ifadeleri kullandı:

"Barınma krizi göstere göstere geldi ve AKP Hükümeti bunu sadece izledi. Asgari ücretli vatandaş 244 maaşıyla ev alabilirken, bu rakam Almanya’da 165, Belçika’da 143, Fransa’da 131, İtalya’da ise 102.

Merkez Bankası’nın verilerine göre Türkiye genelinde konutların ortalama metrekare fiyatı 8.640 TL oldu. Şehir merkezlerinde bu rakam 2-3 katına çıkıyor. Konut sorunu, doğudan batıya tüm Türkiye’nin problemi haline gelmiş durumda.

"Asgari ücretlinin ev alması hayal oldu"
Fakirlik ve hayat pahalılığı üst üste binince asgari ücretlinin ev alması hayal oldu. Asgari ücretin iki katı maaş alanlar için dahi normal bir ev satın almak imkansız hale geldi. Ve işin acı tarafı, satış fiyatları her geçen gün daha da artıyor.

Avrupa’da asgari ücret uygulaması çok azdır. Maaşlar asgari ücretin kat be kat üzerinde. Türkiye’de asgari ücretle çalışan oranı yaklaşık yüzde 45 iken bu oran Almanya yüzde 6.6, Yunanistan’da yüzde 8.9, Polonya’da yüzde 12.1, Fransa’da yüzde 11.6 ve İspanya’da yüzde 0.8 seviyesinde.

"Emekçiler köle şartlarında yaşıyor"
Avrupa’nın asgari ücretlisi dahi Türkiye’ye göre daha iyi yaşarken, Türkiye’de emekçiler boğaz tokluğuna köle şartlarında çalışıyor. Bir de çıkıp utanmadan “Almanya, Fransa bizi kıskanıyor” diyorlar. Sözümüz söz, bu düzeni değiştireceğiz!

AKP’lilerin 3-4 yerden maaşını keserek, ihalelerdeki yolsuzlukları engelleyerek, liyakati ve şeffaflığı sağlayarak, üreticiyi destekleyerek, bağımsız hukuk ile güveni tesis ederek ve en başta emekçiyi ezdirmeyerek ekonomiyi ayağa kaldıracağız!"

Avrupa ve Türkiye'de kaç yılda alınıyor?
Karabat'ın paylaştığı verilere göre Hollanda'da 120 metrekarelik bir ev asgari ücretle 211 yılda, Almanya'da 165 yılda, Belçika'da 143 yılda, Avusturya'da 138 yılda, Fransa'da 131 yılda, İtalya'da 102 yılda, İspanya'da 134 yılda, Polonya'da 118 yılda ve Romanya'da 130 yılda alınabiliyor.

Karabat, Türkiye'de ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 8.640 liralık metrekare fiyattan, 120 metrekarelik bir evin ortalama 1 milyon 36 bin liraya denk geldiğini ve 4253 liralık asgari ücret üzerinden söz konusu dairenin 244 yılda alındığına dikkat çekti.

Avrupa ülkelerinde 120 metrekareli ev fiyatları ve buna karşın alınan asgari ücret oranı ise şu şekilde: