Gündem
23 Mar 2014 14:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:01

Türkiye sınır ihlali yapan Suriye uçağını düşürdü!

Türkiye, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürdü.

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düştü. Genelkurmay, uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

DHA, Hatay'ın Samandağ ilçesi ile Suriye arasındaki sıfır noktasına düştüğü belirtilen uçağın Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait olduğunu bildirdi. Genelkurmay, sınır ihlali yapan savaş uçağının TSK tarafından düşürüldüğünü duyurdu.

HATAY VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye uçağının, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Keseb kasabasının batı tarafına düştüğünü belirtti. Uçağın TSK tarafından düşürülmesine gerekçe olarak Türkiye hava sahasını ihlal etmesi gösterildi.

ERDOĞAN: PİLOTLARIMIZI TEBRİK EDİYORUM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kocaeli’nde yaptığı konuşmada, uçağın Türkiye tarafından düşürüldüğünü doğrulayarak, “Suriye uçağı saat 12.15 civarı sınırımızı ihlal etti. F-16’larımız kalktı, bu uçağı vurdu. Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olur.  Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

GÜL'DEN TEBRİK TELEFONU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınırı ihlal eden Suriye uçağını düşürmesine ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti. Gül, Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini vurguladı.

GENELKURMAY'DAN BEKLENEN AÇIKLAMA
Genelkurmay Başkanlığı düşürülen Suriye uçağı ile ilgili açıklama yaptı. İşte TSK'nın açıklaması:

Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.

YAYLADAĞI'NA ÜÇ HAVAN MERMİSİ İSABET ETTİ
Bu arada Suriye'nin Keseb Sınır Kapısı yakınlarında devam eden çatışmalar nedeniyle Yayladağı ilçesi kırsal alanına üç havan mermisi isabet etti.

SANA'DAN UÇAKLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Suriye Haber Ajansı SANA 'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada, "Askeri bir yetkili Suriye toprakları üzerinde teröristleri kovalayan Suriyeli bir savaş uçağının düşürdüğünü, pilotun paraşütle atlayıp kurtulmayı başardığını söyledi" denildi.