Medya
24 Haz 2022 10:21 Son Güncelleme: 24 Haz 2022 10:24

Türkiye İstatistik Kurumu’nda Avrupalı yetkili krizi! ‘Soruşturma açmış…’

Ahmet Takan, isim vermeden “üst düzey bir TÜİK yetkilisi” diye bahsettiği kişinin değerlendirmelerini aktardı.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon hesabında kullandığı madde sepetindeki fiyatları açıklamayı bırakmasıyla ilgili kaleme aldığı bugünkü yazısında, isim vermeden “üst düzey bir TÜİK yetkilisi” diye bahsettiği kişinin değerlendirmelerini aktardı.

“Üst düzey bir TÜİK yetkilisinden öğrendim ki, yapılanlar AB standartlarına uymuyormuş ve olan bitene Eurostat temsilcisi de aşırı tepki koymuş” diyen Takan, söz konusu yetkilinin şu sözlerini aktardı:

“Teknik bir konu aslında madde sepetinde madde ağırlıkları hesabı harmonik yapılıyor bu durumda maddelerin sepet içerisinde ağırlığı, hesaplama yapan kişi tarafından değiştirilmesini kolaylaştırır.

Aritmetik ortalama ile enflasyon hesaplama yapılınca da sonuç, ağırlığı düşen madde gerçek artışı yansıtmıyor ya da istediklerini yansıtıyor

Örnek; ekmek madde sepetinde ağırlığı yüzde 35’lerde iken yüzde 25’lere çekildi. Bu durum, Türk insanının en çok kullandığı ekmek maddesinin ağırlığı 10 puan düşük gösteriliyor.”

Takan ayrıca, “Ha, bu arada, kurum içinde döndürülen dolaplara isyan edip suç ortaklığı yapmak istemeyen bazı bölge hesaplama sorumluları rapor almış. Ankara’daki beyefendiler de rapor alıp da topa girmek istemeyenlere soruşturma açmış!..” diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın!