Gündem
19 Ara 2010 09:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:53

TÜRKİYE İLE ABD ARASINA "KİM" GİRDİ!

Ermeni tasarısını tekrar gündeme getirerek Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir kriz çıkarmaya çalışılıyor!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, görevini devretmesine günler kala, rafa kaldırılan Ermeni tasarısını tekrar gündeme getirerek Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir kriz çıkarmaya çalışıyor.

AP ajansı Ermeni tasarısının önümüzdeki hafta içinde mecliste onaylanabileceğini belirtti. Ajansa isim vermeden konuşan Temsilciler Meclisi yetkilisi, Pelosi’nin önceki gün Ermeni tasarısının gündeme alınması için Demokrat Parti liderleriyle bir görüşme yaptığını doğruladı.

ABD’deki Türkiye temsilciliklerini ve Türk dernekleri alarma geçiren yasa tasarısı dünkü Genel Kurul görüşmelerinde gündeme gelmedi. Meclis dünkü oturumundan sonra Salı gününe kadar çalışmalarına ara verdi. Salı günü meclis yeniden işbaşı yapacak. 24 Aralık’ta başlayacak Noel tatiline kadar da çalışacak. Amerikan anayasasına göre tasarıyı gündeme almakta tek yetkili olan Pelosi’nin bu süreç içinde harekete geçebileceği belirtildi. Tasarının gündeme alınma ihtimaline karşı Temsilciler Meclisi’ndeki Türk dostu vekiller ve Amerika’daki Türk dernekleri harekete geçti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da tasarının gündeme alınmasına karşı oldukları belirtildi.

Ermeni Lobisinden Kardashian çıkartması

Geçen Mart ayında Temsilciler Meclisi’ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi’nde komite başkanı Howard Berman’ın koridorlardan vekil toplayarak 22’ye karşı 23 oyla zorla kabul ettirdiği Ermeni tasarısı rafa kaldırılmıştı. Daha önce Ermeni tasarısı için iki kez girişimde bulunan Pelosi, önce Bush, sonra da Obama yönetiminin isteği üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Tasarının kabul edilmesi için tüm imkanlarını seferber eden Ermeni lobisi bu seferki girişiminde ABD’nin ünlü simaları arasında yer alan Ermeni kökenli sosyete güzeli Kim Kardashian’ı kullandı. Kardashian 10 Aralık’ta 5.5 milyon takipçisi olan Twitter adresinden Pelosi’nin telefon numarasını vererek “Ermeni tasarısının gündeme alınması için herkes bu numarayı arasın” çağrısında bulundu.

Kardashian, daha sonra da bizzat Demokrat Parti’li Pelosi’yi arayarak, tasarıyı Genel Kurul gündemine almasını istedi. Ermeni lobisinin Türk Hava Yolları ile 2 yıllık reklam sözleşmesi imzalayan Los Angeles Leakers’ın ünlü yıldızı Kobe Bryant’a yönelik yıpratma kampanyasını da tasarıyı gündeme getirmek için yaptığı söyleniyor.