Gündem
12 Haz 2013 13:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:13

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ'NDEN SERT UYARI; "RTÜK TARAFSIZ DAVRANSIN"

TGC, yazılı bir açıklama yaparak iktidarı ve muhalefeti gazetecilere karşı yapılan saldırılara karşı göreve çağırdı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Taksim Gezi Parkı'ndan başlayan gösterileri izleyen 18 gazetecinin yaralandığına, 4 gazetecinin gözaltına alındığına dikkat çekti. TGC, olaylarda yaralanan ve gözaltına alınan tüm meslektaşlarına hukuksal destek vereceğini açıkladı.

İktidarı ve muhalefeti basın emekçilerine yönelik söylemlerinde özenli olmaya, güvenlik güçleri ve göstericileri de gazetecileri hedef seçmemeye davet eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, medya kuruluşlarının tüm baskılara direnerek halkın haber alma hakkı için gerçekleri ortaya koyan şeffaf bir gazetecilik yapmasını istedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklaması şöyle:

"Taksim Gezi Parkı'ndaki direnişle başlayarak Türkiye'ye yayılan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericilere uyguladığı orantısız şiddet, gazetecileri de hedef almaya devam etmektedir.
Hiçbir parasal karşılığı olmayan ama demokrasinin teminatı olan basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılmaktadır.
Bugüne kadar gazetecilerin, açılan davalar ve cezaevine konulma baskısı altında görev yapmaya çalışmasını görmezden gelenler, halkın basın ve ifade özgürlüğü konusunda bir talebi olmadığını ileri süren siyasetçiler, artık gerçeği görmek zorundadırlar.

BASIN EMEKÇİLERİ CAN GÜVENLİĞİNDEN YOKSUNDUR
Bu ülkede basın emekçileri görevlerini yaparken can güvenliğinden yoksundur. Olayların başlangıcından bu yana 18 gazeteci yaralanmış, 4 gazeteci gözaltına alınmıştır.
İktidar ve muhalefetin olayların başlangıcından itibaren medyaya yönelik eleştirileri olayları izleyen basın emekçilerinin hedef alınmasına neden olmuştur. Siyasetçilerin medyaya yönelik söylemlerinde özenli olması gerekir.
Medya kuruluşları gazetecilerin can güvenliğini sağlayacak gerekli donanımı sağlamalıdır. Medya kuruluşları gazetecilere görevlerini yaparken oto sansür ve sansür baskısından uzak bir çalışma ortamı sağlamakla sorumludur.

GAZETECİNİN HALKA KARŞI SORUMLULUĞU ÖNCE GELİR

"Gazetecinin sorumluluğu" Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde şöyle yer alır:
"Gazeteci, basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir. Bilgi ve haber ile özgür düşünce, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşır.
Gazeteci, ilettiği haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir ve paylaşır. Gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını, öncelikle sorumlulukları ile meslek ilkeleri belirler."

RTÜK'Ü OBJEKTİF DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ
Tüm bu yaşanan olayların ardından RTÜK'ün, Gezi Parkı olaylarında halkı şiddete teşvik ettikleri gerekçesiyle Ulusal TV, Halk TV, Cem TV ve EM TV'ye para cezası vermesi düşündürücüdür. Medyaya uygulanan sansür konusunda hiçbir kaygıyı kamuoyuyla paylaşmayan RTÜK, tamamen iktidarın görüşleri doğrultusunda işlev görmektedir. RTÜK'ü objektif davranmaya davet ediyoruz.

SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPIYORUZ

Taksim Gezi Parkı'ndan başlayan ve yayılan olaylarda tüm tarafların tutumu tarihi bir önem taşımaktadır. Bu nedenle iktidarı ve muhalefeti, eylemlerde yer alan tüm grupları hoşgörü ve barış diline davet ediyoruz. İktidara toplumsal taleplerin dikkate almanın demokrasinin gerekliliği olduğunu hatırlatıyoruz. Basın emekçilerinin can güvenliğinin sağlanması için güvenlik güçlerini ve medyayı göreve çağırıyoruz.
Olaylarda yaralanan ve gözaltına alınan meslektaşlarımızın isimlerini kamuoyuyla paylaşıyor; onlara tekrar geçmiş olsun diyor; basın ve ifade özgürlüğünün herkese lazım olduğunun altını çiziyoruz. Yaralanan ve gözaltına alınan tüm meslektaşlarımıza Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak hukuksal destek vereceğimizi duyuruyoruz."

YARALANAN GAZETECİLERİN LİSTESİ
- Gazeteci Ahmet Şık, BirGün gazetesi muhabiri Olgu Kundakçı, Reuters muhabiri Osman Örsal, Sol gazetesi muhabiri Onur Emre, Sözcü muhabiri Yavuz Alatan, ETHA muhabirleri Mehmet Canbek ve Serdal Işık, polisin attığı gaz bombasıyla yaralandılar.
- ATV muhabiri Mesut Çiftçi ile ATV kameramanı İsmail Velioğlu, Taksim'de polisin attığı plastik mermilerle yaralandılar.
- Hürriyet Daily News muhabiri Emrah Gürel, polis saldırısı sonucu ayağından yaralandı.
- Star Haber Muhabiri Osman Terkan'ın parmağı kırıldı
-Star Haber Müdürü Murat Uslu karnına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle yaralandı.
- Evrensel gazetesi ve Hayat TV muhabiri İsmail Afacan, TOMA aracından sıkılan tazyikli suyun gözüne gelmesiyle kör olma tehlikesi geçirdi.
- Milliyet muhabiri Hüseyin Özdemir gazın etkisiyle baygınlık geçirdi.
- Taraf muhabiri Tuğba Tekerek'in kolunu kıvıran polis, Tekerek'e küfretti.
- İMC televizyonu kameramanı Özgür Söylemez ve İMC televizyonu Ankara muhabiri Eren Güvendik, ayağından yaralandı.
- Ulusal Kanal kameramanı Bülent Ünal'ın kulağı yırtıldı.

GÖZALTINA ALINANLAR

- Kanal D Ankara temsilcisi Erhan Karadağ gözaltına alındı
- Sol gazetesi Ankara muhabiri Fatoş Kalaçay darp edilerek gözaltına alındı.
- Ulusal Kanal kameramanı Serkan Bayraktar ile Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Mustafa Kaya olay yerinden canlı yayın yaparken gözaltına alındılar.