Gündem
28 Ağu 2013 13:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:22

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ USTA YAZARI UNUTMADI!

TGC, gazeteci Şakir Süter'i vefatının 6. yılında TGC Basın Müzesi'nden düzenlenen panelle andı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazeteci Şakir Süter’i vefatının 6. yılında TGC Basın Müzesi’nden düzenlenen panelle andı.

Toplantıda konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto "Meslektaşlarımızı, ustalarımızı düzenleyeceğimiz panellerle anmayı sürdüreceğiz" dedi

2007 yılında hayatını kaybeden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki Yönetim, Onur ve Balotaj Kurulu Üyelerinden Gazeteci Şakir Süter, Çemberlitaş'ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen panelle anıldı. Anma toplantısına; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı’ndan Ahmet Çitoğlu, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak ve TGC üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

BAŞKAN OLCAYTO: USTALARIMIZI ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Panelin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, Şakir  Şüker’i sevgi ve özlemle andıklarını söyleyerek konuşmasına başladı. TGC Başkanı Turgay Olcayto,  gazeteci Şakir Süter ile TGC Yönetim Kurulu’nda birlikte çalıştığını ve çok sevdiği bir arkadaşı olduğunu belirtti. Başkan Olcayto, “ŞakirSüter ile birlikte güzel günlerimiz geçti. Şakir Süter’in ben iki özelliğini size söylemek isterim. Birincisi gazeteci olarak hep saygı duyulan bir kimliği oldu. Gazeteciliği başka işlere bulaştırmadı. İkincisi, siyasetle ilgili yazılar yazdığı halde siyasetçilerle hep mesafeli oldu” diye konuştu.

Süter’in başarılı haberlere de imza attığına da dikkat çeken Başkan Olcayto, “Bu Şakir Süter’in gazetecilik becerisiydi” dedi.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yapmayı planladığı çalışmalardan bahseden Başkan Olcayto, “Gazetecileri anma serisi yapmayı düşünüyoruz. Meslektaşlarımızı, ustalarımızı düzenleyeceğimiz panellerle anmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

ORHAN ERİNÇ: GAZETECİLİKTEN ÖDÜN VERMEDİ

TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan’ın  moderatörlüğündeki panele; TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, gazeteci Burhan Ayeri konuşmacı olarak katıldı. TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, Süter ile ilgili anılarını paylaştı. Erinç, şunları söyledi:

"Şakir, haber kokusu alan bir gazetecidir. Aynı zamanda çok iyi fıkra anlatırdı. Köşesinde de zaman zaman fıkra anlatmaktan hoşlanırdı. Kişisel değerlendirmelerini ya da siyasal tercihlerini gazetecilik yaptığı süreçte yok saymasını başaran meslektaşlarımızdan biriydi. Zaman zaman yazdıklarıyla siyasetçileri ve yöneticileri kızdırdığı olmuştur. Şakir Süter, gazetecilikten ödün vermeyen bir yaklaşımla kendisine yöneltilen eleştirileri etkisizleştirmesini de başaran meslektaşlarımızdan biriydi. Şakir’i çok genç yaşta kaybettik. Geçirdiği kaza sonucu hastalığının tetiklendiğine inanan arkadaşlarından biriyim. Rahatsızlığı sürecinde zaman zaman sağlığına kavuştuğu izlenimi vererek arkadaşlarına moral verdi. Şakir’in yoğun bakım sürecinde değilse yazılarının hiç aksatmama gibi bir özelliğe de sahip olduğunu, mesleğine duyduğu sevgi ve saygıyı her zaman koruduğunu sizin de tanıklığınızla tekrarlamak gerektiğini düşünüyorum.”

ORHAN AYHAN: VEFA ÇOK ÖNEMLİDİR

TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan da Şakir Süter ile ilgili anılarını paylaştı. Özellikle TGC’de geçirdikleri günlerden bahseden Ayhan, Süter’in vefalı bir meslektaşı olduğunu belirtti. Orhan Ayhan, “Hayatta en önemli şey vefadır. Şakir de vefalı biriydi. Son derece dikkatli yazardı.  O bakımdan onun mesleğin buradan gerekten takdirle karşılıyorum. Haber yaptığı kişiye de saygı duyardı” ifadelerini kullandı.

‘SİGARA İÇMEYİN’ DERDİ

Gazeteci Burhan Ayeri ise  “Anım çok ki ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Çeşitli kurumlarda çalıştık, birlikte çalıştık. Yollarımız ayrıldı. Ama bir baktık yollarımız tekrar kesişti. Didiştik, ama hiç dostluğumuz bozulmadı. Sigaranın zararlarını duyduktan ve kendi hastalığı ortaya çıkmasından sonra herkese ‘sigara içmeyin’ demeye başladı. Arkadaşlarının sigara içmesinin önüne geçti. Hastalığında hep bir mucize bekledi ama olmadı. Süter’i sevgi ve özlemle anıyoruz” dedi.

Panelin ardından TGC Üyesi Hami Alkaner, Namık Koçak, Erol Aktı ve televizyon yapımcısı-gazeteci Fazilet Zafer, Şakir Süter’in mesleğe katkılardan ve gazetecilik hayatıyla ilgili anılarını dinleyenlerle paylaştılar.

ŞAKİR SÜTER KİMDİR?

Şakir Süter, 25 Ocak 1950 günü Bergama'da doğdu. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nu bitirdi. Mesleğe 1970 yılında Akşam Gazetesi'nde muhabir olarak başladı. Dünya, Güneş, Hürriyet, Tercüman, Bugün, Gün, Günaydın ve Meydan Gazetelerinde çalıştı. Mesleğini Akşam Gazetesi'nde köşe yazarı olarak sürdüren Süter, Araştırma, Haber ve Köşe Yazısı dallarında TGC Başarı Ödülleri sahibi oldu. Süter, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde Balotaj Kurulu Üyeliği, Onur Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Saymanlık görevlerinde de bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi Başkanlığını da yapan Süter, Sürekli Basın Kartı sahibiydi.