Gündem
01 Nis 2013 14:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:06

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ DEVİR TESLİM YAPTI

TGC Başkanı Orhan Erinç, Gazetecilere Özgürlük Platformu dönem başkanlığını Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'e devretti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) dönem başkanlığını Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit’e devretti.

 93 meslek örgütü tarafından oluşturulan Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Başkanlığı 2 ayda bir değişiyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen törenle TGC Başkanı Orhan Erinç, Gazetecilere Özgürlük Platformu başkanlığını Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit’e devretti.

Törene, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Gazeteciler Cemiyeti(Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Basın Konseyi Genel Sekreteri Kaan Karcılıoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel, Türkiye Yazarlar Sendikası 2.Başkanı Kamil Tekinsürek, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, İLAD Genel Sekreteri Füsun Özbilgen, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden Nazım Alpman, Haber-Sen’nden Mehmet Demir katıldı.

MESLEKTAŞLARIMIZIN TUTUKLULUK SÜRESİ 6 YILA ULAŞTI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, GÖP adına 2 ay boyunca yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Erinç,"Biz 4 Şubat’ta Gazeteciler Cemiyeti’nden (Ankara) dönem başkanlığını almıştık. Bugün de dönemin sonuna geldik. Görev süremizde katkıda bulunan meslek örgütlerinin yöneticilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

4. YARGI PAKETİ
Adalet Komisyonu’nda 28 Mart’ta görüşülen 4. Yargı paketine değinen Başkan Erinç, komisyona TGC adına Ankara temsilcisi Taylan Erten’in katıldığını meslek örgütlerinin görüşlerinin de aktarıldığını söyledi. Erinç, 4. Yargı paketi hakkında şunları söyledi:

"Yeni maddeler ya da hükümler eklenmezse ifade özgürlüğü açısından getireceği bir şey yok gibi gözüküyor. Her ne kadar 7. maddede değişiklik yapılması öngörülüyor ise de o değişikliğin pratiğe yansıması olasılığı yok. Çünkü terör örgütünün propagandasını yapmaktan, yardım veya yataklık etmekten soruşturma açılmasını öngören maddeler bir kenara atıldı. Gazeteciler yazdıklarıyla doğrudan terör örgütü üyesi olarak nitelendirilmeye başlandı. Belirli suçlar için tutuklama öngörüldüğünden gazeteciler de yazdıkları, arşivleri ya da haber kaynaklarıyla ilişkileri nedeniyle terörist düzeyine getirilmiş oldular."

Uzun tutukluluk sürelerine dikkat çeken Başkan Erinç, "Özellikle Silivri ya da Çağlayan’daki davalarda yargılanan meslektaşlarımızdan tutukluluk süreleri 6 yıla ulaşanlar da var. Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan gibi meslektaşlarımızın tutuklulukta 5. yılları sürmeye başladı."

GAZETECİLİĞİN TEMELİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Görevi teslim alan Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, TGC Başkanı Orhan Erinç’e teşekkür ederek sözlerine başladı. İfade özgürlüğü olmazsa gazeteciliğin olmayacağını vurgu yapan Birgit, dönem başkanlığı dönemlerinde yapılması konusunda yapılan önerileri değerlendireceklerini söyledi. Birgit, ilk olarak 8 Nisan’da Silivri’deki duruşmaya katılacakları aktardı.