Televizyon
06 Mayıs 2019 07:27 Son Güncelleme: 06 Mayıs 2019 11:07

Türkiye dünyanın en çok tv izleyen 7. ülkesi!

Teknolojinin gelişmesi, geleneksel medyanın önünü kesse bile Türkiye’de televizyon alışkanlıklarını kolay kolay değiştirmiyor. Özellikle orta yaş üzeri nüfusun televizyona bağlılığı devam ederken, gençler televizyon karşısında geçirdikleri süreyi giderek azaltma eğiliminde.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK) gerçekleştirilen ‘’2018 yılı Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarına göre, izleyiciler, günlük ortalama 3 saat 34 dakika televizyon izliyor. 2006, 2009 ve 2013'te yapılan ve televizyon izleme eğilimlerinde yaşanan değişimleri ölçmek amacıyla 2018'de tekrarlanan "Televizyon İzleme Eğilimleri" araştırması, geçen yılın nisan-mayıs aylarında, 26 ilde 15 yaş ve üzeri 2 bin 600 kişiyle yapıldı.

Yapılan araştırma ile televizyon izleme eğilimlerinin nasıl değiştiği, yeni medyanın izleme eğilimlerini nasıl etkilediği gibi soruların yanıtı arandı.

Araştırma sonuçlarında daha önceki yıllara kıyasla televizyon izleme sürelerinde belirgin bir azalma yaşandığı görüldü. 2006'da yapılan araştırmada günlük ortalama 5 saat 12 dakika, 2009'daki araştırmada 4 saat 36 dakika, 2012'deki araştırmada ise 4 saat 24 dakika televizyon izlendiği belirlenmişti.


En çok izlenen program türünün "haberler" ve "yerli diziler" olarak belirlendiği araştırma sonuçlarına göre, kadınlar haber ve dizi, erkekler ise spor ve açık oturum programlarını daha fazla izliyor.

GELENEKSEL MEDYA MI? SOSYAL MEDYA MI?

Katılımcıların yüzde 69,2'si televizyona, yüzde 62,3'ü yazılı basına, yüzde 62,2'si radyoya, yüzde 59,1'i internet üzerinden haber sitelerine ve yüzde 53,7'si de sosyal medyaya bir haber kaynağı olarak güveniyor.

Televizyon yayınlarını izlemeyenlerin yüzde 42,8'i "yayınlanan içerikleri beğenmedikleri" için TV izlemediklerini bildirirken, hanelerde yüzde 64 oranında klasik televizyon bulunuyor. Bunu sırasıyla yüzde 54 oranında taşınabilir bilgisayar, yüzde 40 oranında akıllı televizyon, yaklaşık yüzde 36 oranında tablet bilgisayar, yüzde 33 oranında masaüstü bilgisayar ve yüzde 29'u da radyo takip ediyor. 

Yeni medya araçlarının toplam verisi dikkate alındığında ise her 4 haneden 3'ünde masaüstü bilgisayar, taşınabilir bilgisayar ve tablet cihazlarından en az birinin bulunduğu belirlendi.

Ayrıca yaş arttıkça aylık ortalama televizyon izlenen gün sayısı artarken, eğitim düzeyi arttıkça aylık ortalama televizyon izlenen gün sayısı azalıyor.

Yeni medya araçlarından TV izleme en çok taşınabilirlik ve çok amaçlı kullanım özelliği nedeniyle tercih ediliyor. Akıllı telefondan televizyon yayınlarını en çok 15-24 yaş arasındaki gençlerin izlediği belirlenirken, katılımcıların yüzde 88,8'i yayınları tek bir cihazla izlemek durumunda kalsa televizyonu seçeceğini ifade etti. 

Araştırmaya katılanların yüzde 40,9'u televizyon izlerken yemek yediklerini, yüzde 20,1'i ise tablet, bilgisayar veya akıllı telefon kullandıklarını söyledi. 


Yayınların denetimine ilişkin izleyici görüşlerinin de belirlendiği araştırmada katılımcıların yüzde 45,8'i televizyon yayın içeriklerinin yayın öncesinde, yüzde 28,4'ü yayın sonrasında ve yüzde 25,8'i de yayın esnasında denetlendiğini düşündüğünü aktardı.

Katılımcıların yüzde 70,4'ü internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 13'ü de denetimin olmaması gerektiği görüşünü paylaştı.

 GEÇEN YIL HANGİ KANALLAR ÇOK İZLENDİ?

Televizyon İzleme Araştırmaları (TİAK), 9'u haber 29 kanalın 2018'deki izlenme oranlarındaki değişime ilişkin verileri kamuoyuna duyurdu. 13 televizyon kanalının izlenme oranı artarken 15 kanalın izlenme oranı ise düşüş gösterdi.  Dizileri ile ünlü ATV reytinglerde birinciliğini 2018 yılında da sürdürdü. İzlenme oranı artan kanallar arasında FOX TV ve TRT 1 yer aldı. Haber kanalları arasında en fazla izlenme oranı artışını TGRT Haber gösterirken A haber en çok izlenen haber kanalı oldu.

KAYNAK:      www.rtuk.gov.tr    www.tiak.com.tr/

HABER: ERDAL ÇEVRİM