Televizyon
21 Oca 2014 11:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:53

Türkiye dizi film ihracatı ile para basıyor!

Türk dizi film sektörü, kaliteli yapımlarıyla 50'den fazla ülkede televizyonlarda gösteriliyor.

Yetmişten fazla Türk dizisi elliyi aşkın ülkede gösteriliyor; uluslararası pazarda ön plana çıkan Türk dizileri, bugün Ortadoğu'dan Balkanlara, Orta Asya'dan Güney Amerika'ya kadar pek çok ülkede yayınlanıyor.

Yapım ve teknik kapasitesini her geçen gün artıran Türk dizi film sektörü, kaliteli yapımlarıyla 50'den fazla ülkede televizyonlarda gösteriliyor. Dizi film sektörü geçen yıl sonu itibariyle Türkiye'ye 150 milyon dolar ihracat girdisi sağladı.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün (KDK) verdiği bilgiye göre, Türkiye 10 sene öncesine kadar başta sinema filmleri olmak üzere, diziler, yarışma ve eğlence programları formatlarının neredeyse tamamını yurtdışından satın alıyordu. 2000'li yılların ortalarından itibaren televizyon sektöründe içerik üretiminde ön plana çıkan Türk yapım şirketleri, hem sunduğu zengin içerik hem de teknik altyapısıyla dünya ile rekabet edebilecek düzeye geldi. Yılda 100'ün üzerinde yeni yapımı yayına koyan Türk televizyonlarının hemen hemen tamamı izleyiciye yerli yapım sunuyor.

54 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Kaliteli yapımlarıyla uluslararası pazarda ön plana çıkan Türk dizi sektörü, bugün Ortadoğu'dan Balkanlara, Orta Asya'dan Güney Amerika'ya kadar pek çok ülkede varlık gösteriyor. Gösterildikleri ülkelerde en çok izlenen yapımlar arasına giren Türk dizileri, önemli bir "yumuşak güç" aracı olarak Türkiye'nin imajına da büyük katkı sağlıyor. İhracatı her geçen gün artan dizi film sektöründe 70'in üzerinde dizi film 54 ülkeye ihraç edilirken, 2013'te ilk kez Ukrayna, Pakistan, Rusya ve Çin pazarına girildi.

GÜMÜŞ'ÜN FİNALİNİ 84 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

Dünya çapında en çok ilgi gören Türk dizileri arasında "Muhteşem Yüzyıl", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Adını Feriha Koydum" ve "Aşk-ı Memnu" gibi yapımlar yer alıyor. Dünya çapında en çok izlenen diziler arasına giren "Gümüş" dizisinin final bölümü sadece Ortadoğu'da 84 milyon kişi tarafından izlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, uluslararası pazara açıldığı ilk günlerde bölüm başına 35 ila 50 dolar fiyat biçilen Türk dizilerinin satış fiyatları bugün, 500 dolar ile 200 bin dolar arasında değişiyor. 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin yıllık dizi ihracatı ise toplamda 150 milyon doları aştı.

İŞTE TÜRK DİZİLERİNİN YAYINLANDIĞI ÜLKELER

Türk dizilerinin gösterimde olduğu ülkeler Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Bosna Hersek, Brunei Sultanlığı, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Estonya, Fas, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsveç, İsviçre, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Güney Kore, Kosova, Kuveyt, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Suriye, Tayland, Tayvan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün, Vietnam, Yemen, Yunanistan olarak sıralanıyor.

İhraç edilen Türk dizileri ise şunlar: Adını Feriha Koydum, Annem, Arka Sokaklar, Asi, Aşk-ı Memnu, Azad, Benden Baba Olmaz, Berivan, Bir Bulut Olsam, Bütün Çocuklarım, Candan Öte, Çemberimde Gül Oya, Düğün Şarkıcısı, Elveda Derken, Fatmagül'ün Suçu Ne, Fırtına, Gece Gündüz, Genco, Geniş Zamanlar, Gümüş, Hanımın Çiftliği, Haziran Gecesi, Ihlamurlar Altında, İki Aile, Kampusistan, Kavak Yelleri, Kaybolan Yıllar, Keşanlı Ali Destanı, Kınalı Kar, Kod Adı, Kurtlar Vadisi, Kuzey Güney, Küçük Kadınlar, Küçük Sırlar, Menekşe ile Halil, Muhteşem Yüzyıl, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Sağır Oda, Sonbahar, Türkan, Unutabilsem, Vazgeç Gönlüm, Yaprak Dökümü, Yılan Hikayesi, Yol Arkadaşım, Zoraki Koca.