Gündem
10 Kas 2023 15:33 Son Güncelleme: 10 Kas 2023 15:35

Türkiye Barolar Birliği'nden Yargıtay'ı protesto yürüyüşü

Türkiye Barolar Birliği Ankara'da, Türkiye'nin dört bir yanından gelecek baro temsilcileriyle birlikte, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. "Hukukun Üstünlüğü" başlığıyla yapılacak yürüyüş 10 Kasım programının ardından başladı.

AYM, Gezi Parkı Davası'nda mahkum olduktan sonra 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde milletvekili seçilen Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermişti. İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'nin AYM kararını uygulayarak Atalay'ı serbest bırakması beklenirken, yerel mahkeme dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay'da olduğunu belirterek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım'da Can Atalay’ın mahkumiyet kararını onayan bir önceki kararın doğru olduğunu belirterek, AYM'nin ihlal kararına uymayı reddetti. AYM'nin "Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını" kaydeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Konuyu protesto eden Türkiye Barolar Birliği, Ankara'dan yürüyüş başlatarak durumu protesto ediyor. Basın meslek örgütleri TGC ve ÇGD, Türkiye Barolar Birliği'nin düzenlediği “Hukukun Üstünlüğü” yürüyüşüne destek verme kararı aldı.

TBB'nin açıklaması şu şekilde:

" 'Hukukun Üstünlüğü' yürüyüşüne davet

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasal düzeni açıkça ihlal eden kararı karşısında hukuk devletine sahip çıkıyor; tüm meslektaşlarımızı basın açıklamasına ve Ahlatlıbel Atatürk Parkı'ndan Yargıtay'a yapacağımız “Hukukun Üstünlüğü" yürüyüşünde buluşmaya davet ediyoruz.

Türkiye Barolar Birliği'nin çağrısıyla Türkiye'nin dört bir yanından “Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü” ne katılmak üzere gelen meslektaşlarımızla buluşmak için 9.30 da Ankara Adliyesi önünden yürümeye başlıyoruz."