Gündem
05 Ara 2021 12:45 Son Güncelleme: 05 Ara 2021 12:57

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nda seçim günü: Sandıktan kim çıkacak?

TBB Olağan Genel Kurulu'nun ikinci gününde mevcut başkan Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yarışıyor.

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu dün Ankara’da başladı. Çoklu baro düzenlemesiyle oy hakkı bulunan delege sayısının 477'den 348'e düştüğü seçimlerde; mevcut TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yarışıyor.

Değiştirilen delege sistemiyle; ülkenin en büyük baroları olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi baroların seçimlerdeki etkisi azaltıldı. Avukat sayısı düşük olan Anadolu baroları güçlendirilmiş oldu.

Yasadan önce delege sayısı 137 olan, dünyanın en büyük barosu İstanbul Barosu 13 delegeye, 53 olan Ankara Barosu delege sayısı 7'ye, 30 olan İzmir Barosu delege sayısı ise 5'e geriledi. 

Geride kalan 78 baroya ise 3’er delege seçme hakkı tanındı. Ayrıca 82 baronun başkanları doğal delege olarak oy kullanırken, görevdeki TBB Başkanı ve eski başkanları da oy kullanabilecek.  

Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezinde Cumartesi günü toplanan TBB, Genel kurulun ilk gününde başkan adayları Sağkan ve Feyzioğlu'nun konuşmalarını yapmasının ardından geçmiş dönem raporları ile genel kurul gündemi görüşüldü.

Bugün ise hem başkanlık seçimi gerçekleştirilecek hem de yönetim, disiplin ve denetleme kurulları belirlenecek.

FEYZİOĞLU'NUN DİVAN SEÇİMİ FORMÜLÜ ÖNDER SAV

Gerçek Gündem'in kulislerden edindiği bilgilere göre; Metin Feyzioğlu, Genel Kurul’un ilk gününde divan seçiminin olmamasını istiyordu. Bunun nedeni olarak da iki divan listesinin oylaması, başkanlık seçiminin yansıması olacağını düşünüyordu. Divan seçimleri için bulduğu formül, Önder Sav’dı. 

Eski TBB Başkanı Önder Sav’ı ziyaret eden Feyzioğlu, Sav’ın ortak aday olarak Divan Başkanı olmasını istedi. Ancak, Sav bu öneriyi kabul etmedi. 

Feyzioğlu, divan seçiminin önüne geçmek için başka bir formül buldu ve kendisi liste çıkarmadı, Erinç Sağkan ve ekibinin gösterdiği Divan adayları kabul edildi. 

SANDIKTAN KİM ÇIKACAK?

Delege yapısının değişmesine rağmen, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 50’ye yakın baronun Erinç Sağkan’ı ortak aday göstermesi dikkat çekti. Gerçek Gündem'in ulaştığı kaynaklar; Sağkan’ın Anadolu barolarındaki delegelerde de güçlü olduğunu söyledi.