Gündem
02 Şub 2012 23:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:18

TURKCELL'DEN RUS ORTAĞA BÜYÜK DARBE! KAVGANIN YENİ ADRESİ UKYANMA MI?

Çukurova ve Alfa arasındaki rekabet, Turkcell'in Ukrayna'daki iştirakini borçlarını ödeyememe noktasına getirdi

Turkcell'in Ukrayna'daki şirketi Astelit, 323 milyon dolarlık borcunu ödeyemedi. Ancak, olayın perde arkasında Çukurova-Alfa bilek güreşi yatıyor.

Turkcell ile Rus ortağı Alfa arasındaki çekişmenin yeni adresi Ukrayna oldu. Turkcell, sabah saatlerinde İMKB’ye yaptığı açıklama ile Ukrayna'daki iştiraki Astelit'in borçlarını ödeyememe noktasına geldiğini bildirdi.

Sözkonusu borcun toplam tutarı 323 milyon dolar. Ancak olayın perde arkasına bakıldığında durumun Turkcell'in bir iştirakinin yeterli kaynağı bulup borcunu ödeyememesinden fazlası olduğu dikkat çekiyor.

Ukrayna, Turkcell'in Life:) adlı şirketi ile GSM operasyonu yaptığı önemli pazarlardan biri. Çukurova Grubu'nun bu operasyondaki ortağı ise ülkenin en etkin isimlerinden biri olan Rinat Akhmetov. Operasyon, geçtiğimiz yıl ülkede yaşanan devalüasyon nedeniyle Turkcell'in bilançosunda uzun bir aradan sonra ilk kez zarar yazmasına neden olmuştu. Life:) şirketinin altında faaliyet gösteren Astelit ise, veri sağlayıcı olarak çalışan, edge ve GPRS hizmeti sağlayan bir alt kuruluş. Turkcell’in yüzde 55 ortak olduğu şirket, 9,3 milyon aboneye sahip.

Turkcell'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, Astalit’in borcunu ödeyemediği bilgisi verilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Şirketimizin %55 ve System Capital Management'ın ise %45 oranında iştiraki olan Euroasia Telecommunications Holdings BV ("Euroasia")'nin %100 iştiraki olan Astelit'in, Euroasia'ya 150 milyon ABD doları tutarında ve şirketimizin %100 iştiraki olan Financell BV'e ("Financell") ise 173 milyon ABD doları tutarında kredi borçları bulunmaktadır. Turkcell Yönetim Kurulu krediler için Astelit'e feragatnameler vererek ödeme vadelerini 1 Şubat 2012 tarihine kadar uzatmıştır. Ancak Turkcell Yönetim Kurulu 1 Şubat 2012 tarihinde yapılan toplantıda feragatnameleri uzatmayarak borç ödemelerinin yeniden ertelenmesini onaylamamıştır. Sonuç olarak Astelit toplam 323 milyon ABD doları tutarındaki kredi borçlarını vade tarihinde ödeyememiş olup, kredi sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirememiştir. Astelit'in Financell'e olan borç geri ödemelerini gerçekleştirememesi sebebiyle, Financell bankalara olan tamamı Turkcell garantörlüğündeki borçlarını geri ödeyemeyebilecektir ve Financell kredi anlaşmalarından doğan yükümlülüklerini yerine getiremeyebilecektir. Turkcell Yönetim Kurulu, Financell'e verilen garanti süresinin kredi sözleşmelerinin yükümlülükleri çerçevesinde uzatılıp uzatılmaması konusunu değerlendirmeye devam etmektedir."

Olay bu şekilde bakıldığında Turkcell'in bir iştirakinin borç yükümlülüklerini karşılayamaması şeklinde değerlendirilebilir. Ancak, Ukrayna GSM pazarının konumunu bilenler açısından olay farklı bir bakış açısı kazanıyor.

Ukrayna'da Turkcell'in üçüncü büyük olarak faaliyet gösterdiği pazarda birinci sırayı Alfa grubunun bir iştiraki Kyivvstar alıyor. Yakın gelecekte, bu ülkede üçüncü nesil (3G) lisanslarının verilmesi de bekleniyor. Dolayısıyla Life:) şirketine ait bir iştirakin borçlarını ödeyememe durumu, aynı zamanda bu şirketin 3G lisansı alması konusunda da soru işareti yaratıyor ve ihaleye girmesini engelleyici nitelik taşıyor.

Dolayısıyla, Turkcell'deki Çukurova-Alfa-Telia Sonera çekişmesinin bir yansıması olarak Alfa ile Çukurova arasındaki ilişkilerin yarattığı gerginlik, kendini Ukrayna pazarında göstermiş gibi görünüyor.

UKRAYNA ALFA İÇİN İNCELEME BAŞLATMIŞTI

Ukrayna’nın rekabet kurumu, Rus Alfa Group’a dahil şirketler hakkında, Ukrayna mobil iletişim pazarında hâkim duruma geçmesi dolayısıyla 2010 Ağustos'unda inceleme başlatmıştı. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, GSM operatörü şirketlerden Kyivstar’ın sahibi Alfa Group’un, rakip GSM operatörü Astelit üzerinde de kontrolü ele geçirdiği belirtilmişti. Kurum aynı zamanda, Alfa’nın Astelit’in sahibi Turkcell’deki payı üzerinden Astelit’te kontrolü elde ettiğini ifade edilmişti.

ALFA ASTELİT'İN YÜZDE 45′İNİ ALMAK İSTEDİ

Turkcell’in yüzde 13.22′sine sahip olan Rus Alfa, Turkcell’in Ukrayna iştiraki Astelit’in Life şirketinin elindeki yüzde 45 hissesine 2011'de talip oldu.
Kommersant gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Alfa Group, yüzde 45 hisse için milyarder Rinat Akhmetov ile görüşmüştü.

Alfa Group telekom kolu Altimo ile Turkcell’de yüzde 13.22 hisseye sahip. Alfa, dolaylı olarak Astelit’te yaklaşık yüzde 7 hisseye sahip olurken, satın almayı gerçekleştirebilmesi halinde bu şirkette de hakim ortak konumuna geçebilecekti