Gündem
23 Şub 2012 10:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:22

TURKCELL'DE 5 MART ALARMI! KARAMEHMET ŞAPKADAN TAVŞAR ÇIKARIR MI?

Karamehmet'in 5 Mart'a kadar 1.4 milyar dolara ihtiyacı var.Çukurova için o gün ya kara pazartesi olacak ya da aydınlık!

Karamehmet şapkadan tavşan çıkarır mı?

En yaratıcı patronlardan biri, tartışmasız Mehmet Emin Karamehmet!
Vizyoner, riskli denilen yatırımlara korkmadan imza atabiliyor. Ama bir o kadar da maceraperest! Bir türlü holdinginin ana çatısını kurumsallaştıramadı.
Finans kapitalin yenilmez şövalyesi 2001'deki krizde üç bankasını birden kaybetti.
Onca önemli yatırımını duygusal çıkışlarla riske attı. Geden Lines ve Genel Enerjigibi iki büyük yatırımı asla göz ardı etmiyorum ama elinde kala kala bir Turkcell'i kaldı. Türkiye'nin "devrimci" diyebileceğimiz, yaratıcı kapitalizmle bütünleşme şansı olan tek şirketiydi Turkcell...
Ne yazık ki ortakların kavgası yüzünden bu şansını yitirdi.
Karamehmet'in 2005'te içine girdiği girdap, Turkcell'de yüzde 37.1 hisseylebüyük ortak İskandinav TeliaSonera'ya da farklı strateji çizdirdi.
Türk ortağın taze para ihtiyacı Turkcell'deki hisselerin satılabileceği sinyalini verdi.
Gücü ve iktidarı kim yitirmek ister? Karamehmet ve İskandinavlar altın yumurtlayan tavuk Turkcell'de yorucu hisse savaşına böyle başladı.
***
Karamehmet, ortağı ile yaptığı alım öncelik sözleşmesine uymadı. Sihirbazlığı yeğledi! Hissesini, TeliaSonera yerine, Rusya'nın güçlü oligarklarından biri olan Alfa Holding'in telekom şirketi Altimo'ya sattı.
Turkcell Holding'in yüzde 53 hissesine sahip Çukurova Telekom Holding, Altimo'dan 1.6 milyar dolar aldı. Çukurova Telekom Holding'in yüzde 49, Turkcell İletişim'in yüzde 13.2 ortağı oldu.
***

Karamehmet, durmadı.
Bu kez Turkcell İletişim'deki yüzde 13.8 hissesini rehin verip, Ruslara 1.7 milyar dolar daha borçlandı. Borcunun 350 milyon dolarını ödedi.
Ama ne olduysa ondan sonra oldu!
Karamehmet imzaladığı sözleşmedeki yükümlülüklerine asla uymadı. 16 kez temerrüde düştü. Altimo da sözleşmeye uyulmadığı gerekçesiyle 1 milyar 350 milyon doların tümünü talep etti. Çukurova Telekom'un merkezi olan Britanya Virgin Adaları'nda, da Çukurova Holding hakkında "Temerrüt Tespiti" ve "Temerrüt Tespit Edildiği Takdirde Hisselerin Devrine Dair" iki ayrı dava açtı. İki dava, İlk Derece Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Privy Councildenilen üç aşamada görülüyor.
Temerrüde düşüldüğü takdirde hisselere el konulmasıyla ilgili nihai karar çoktan çıktı.
Çukurova itiraz etti, şimdi temyizde. İki taraf, Londra'daki Privy Council'in kararını bekliyor. Diğer davada ise iki mahkeme karar verdi.
Üçüncüsünün kararı bekleniyor.
Yüzde 35'i halka açık Turkcell'de Türk ortak bu kez şapkadan tavşan çıkarır mı?

Turkcell'de 5 Mart alarmı!

Durum böyleyken 5 Aralık 2011'de Britanya Virgin Adaları'ndaki Temyiz Mahkemeleri Çukurova Holding'e dedi ki: "Londra'daki temyiz davası sürmekle birlikte, bu çekişmeye konu olan yüzde 13.8 hissenize karşılık garanti ödemelisiniz!"
Parayı yatırması için üç ay süre tanıdı. Garanti, 1.4 milyar dolar. 5 Mart'ta süre doluyor. Çukurova için o gün ya kara pazartesi olacak ya da aydınlık! Karamehmet, 1.4 milyar doları mahkemenin gösterdiği bankaya yatıracak.
Ya yatıramazsa? O zaman Turkcell İletişim'deki yüzde 13.8 hissesinin takdir hakkını vekâleten Altimo'ya verecek. Altimo, Çukurova Telekom Holding'in yüzde 100, Turkcell'in de yüzde 27 ortağı olacak.

Meliha Okur/Sabah