Gündem
25 Ara 2012 17:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:32

TURKCELL İÇİN KRİTİK TARİH;31 ARALIK!

Ortaklar arasındaki anlaşmazlık yüzünden bağımsız üye ataması zamanında gerçekleşmeyen Turkcell için kritik tarih 31 Aralık. İbre Süreyya Ciliv'e döndü.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ile Kurul üyelerinin görevden alınmasına neden olan yasa için Köşk’ten onay beklenirken, 31 Aralık’a kadar bağımsız üye ataması zorunlu olan Turkcell’de belirsizlik sürüyor. Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bağımsız üye ataması zamanında gerçekleşmeyen Turkcell için yıl sonuna kadar belirlenen sürenin dolmasına sayılı günler kaldı. İbre şirketin Genel Müdürü Süreyya Ciliv’e döndü.

Babacan görüşme yapıyor
Meclis’te kabul edilen yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nu 17 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ’e gönderildi. İnceleme için tanınan süre 15 gün. Gül yasayla ilgili kararını hemen de verebilir. Bugün yasa onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmış olsa Kurul üyelerinin görev süresi sona erecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , bazı Kurul üyelerinin tekrar atanabileceğini söylemişti. Kulislerde Babacan’ın atamalarla bizzat ilgilendiği ve görüşmeler yaptığı konuşuluyor. Kurul üyeliği için SPK’dan başkan yardımcılıkları içinden bir atama olabileceği ifade ediliyor. Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, Süreyya Ciliv’in bağımsız üye olması gerektiği görüşünde olduklarını söyledi. Anlaşmazlıklar ve Ciliv’in şirketi çok iyi yönettiğini kaydeden Bahçuvan, “Geçmişte birçok problemli şirket borsadan çıktı. Turkcell, her şeye rağmen kâr etmeye devam etti. Ciliv ve ekibi bu işi iyi götürüyor. Bankalarda genel müdür yönetim kurulunun doğal üyesi oluyor. Ciliv de yönetim kuruluna girmeli” dedi.

10.4 milyar TL kâr
Ocak 2007’de Turkcell’de genel müdürlüğe getirilen Süreyya Ciliv döneminde, ortaklar arasındaki kavgalara ve pazardaki rekabete rağmen şirketin borsadaki hisseleri yüzde 90 değer kazanarak 6 liradan 11.40 liraya yükseldi. Bu dönemde şirketin piyasa değeri 13.2 milyar liradan 25.1 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde Turkcell’in toplam net kârı 10.4 milyar TL oldu.

Altimo da Ciliv’den yana
Turkcell’de Çukurova Grubu ile mahkemelik olan Rus Altimo’nun Satınalma ve Birleşmelerden Sorumlu Başkanı Mustafa Kıral da dün Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada Ciliv’le çalışmayı mutlaka sürdürmek istediklerini söyledi. Ciliv’in şirketi çok iyi yönettiğinin altını çizen Kıral, Turkcell’in mutlaka Türk kalması gerektiğini, ortaklar arasındaki sıkıntının giderilmesiyle birlikte geç kalınan dış pazarlara açılmayı hızlandıracaklarını söyledi. Mustafa Kıral, temettünün dağıtılmadığını, bundan da en çok küçük yatırımcıların zarar gördüğünü belirterek, kendilerinin de hisse oranlarının netleşmesiyle kesinleşecek temettü paylarını, diğer ortaklar gibi alacaklarını ifade etti.

Radikal