Gündem
20 Oca 2011 14:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:58

TURKCELL CEO'SU SÜREYYA CİLİV: TURKCELL KUSURSUZ FIRTINADAN ÇIKTI, UÇUŞA GEÇİYOR!

Turkcell'in CEO'su Süreyya Ciliv ekonomi alanında yayın yapan Marketwatch sitesine konuştu.

2007 yılından beri Turkcell'in CEO'luğu görevini yürüten Ciliv, şirketin 3G'ye yaptığı yatırımların karşılığını almaya başlayarak büyüme sürecine girdiğini söyledi.Ciliv, Marketwatch ile yaptığı söyleşide, "Son iki yılda kusursuz bir fırtınanın içerisinden geçtik... 3G lisansları için Türk Hükümetine büyük miktarlarda ödeme yaptık. Buna ek olarak, önemli oranda fiyat düşüren düzenlemeler uygulamaya konuldu. Hem Vodafone hem de diğer operatörlerin de yoğun rekabeti söz konusuydu... Şimdi 3G ile Turkcell'in yeniden büyüme sürecine girdiğini hissediyoruz" dedi. 

‘ÇİFT HANEYE YAKIN BÜYÜYECEK’

Turkcel 2011'de vergi, faiz, yeniden değerleme ve amortisman öncesi gelirinde çift haneli oranlara yakın büyüme bekliyor. Şirket, mobil internetin Türkiye'deki yayılma hızıyla bağlantılı olarak 2010'da yakaladığı performansı 2011'de hızlandırmayı hedefliyor. 

Türkiye'nin genç ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahip olduğunu söyleyen Ciliv, akıllı telefon pazarının küçüklüğünün internetin daha da yaygınlaşmasının önündeki ana engel olduğunu ve bu konuya odaklandıklarını belirtti. 

Turkcell bu amaçla kendisi de piyasaya bir telefon çıkardı. 

YÜZDE 80 ARTIŞ YAŞANDI

Turkcell'in mobil internetten elde ettiği gelir yılın 2010'un ilk dokuz ayında bir önceki senin aynı dönemine kıyasla yüzde 80 artış gösterdi. Şirket, bu eğilimin 2011'de de sürmesini bekliyor. 

Son bir yıllık süreçte yüzde 17 gerileyen Turkcell hisseleri, yaz ortasında beri ise sürekli bir artış gösteriyor.  

Standart Ünlü Yatırım Kurumu Direktörü Oytun Altaşlı yaptığı değerlendirmede, "Mobil internet şu anda pazardaki en hızlı büyüyen alan. Sesli iletişim gelirleri, piyasa doygunluğa ulaştığı için daha düşük kalıyor... Turkcell'in de büyümesini mobil internet alanına kaydırması mantıklı görünüyor" dedi. 

Gelişmekte olan ülkeleri takip eden Riedel Research Group adlı araştırma şirketinin başkanı David Riedel ise aynı zamanda New York Borsası'na kote olan ilk Türk şirketi Turkcell ile ilgili değerlendirmesinde, "Turkcell'i gerçekten beğeniyoruz... Turkcell, yüksek temettü getirisi sağlayan, pazardaki konumu güçlü, iyi bilançoya sahip aynı zamanda iyi yönetim sergileyen bir şirket" dedi.  

* Bu yazı MarketWatch'ta, "Turkcell sees mobile Web as path to growth" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.