Kitap
12 Ara 2012 17:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:29

TÜRKÇE EZAN'LI YILLARDA HAYAT

Avukat Bahadır Yenişehirlioğlu'nun ‘‘Beyaz Usta Siyah Çırak''isimli ilk kitabının ardından kaleme aldığı “Kerime'' isimli romanı Everest yayınlarından çıktı.

Kitapta, 1932 yılında Ezan’ın Türkçe okunmasının başladığı yılları konu alıyor. Muhafazakar bir şeriye katibi ve ailesinin başına gelen trajik olaylar, o dönemin koşulları içinde anlatılıyor. İki kızını da baskı ve korkularla yetiştiren bir şeriye katibinin başına gelen korkunç bir olay…Katibin, küçüklüğünden beri boyunduruğu altında tuttuğu büyük kızı Kerime’nin, ilerlemiş yaşına rağmen annesinin ve mahallenin baskısıyla kendinden yaşça büyük,dul bir adamla evlenmesi…

Cumhuriyet’in kurulmasından kısa bir zaman sonrasını ele alan romanda, muhafazakarların ve Kemalistlerin mevcut devlet yönetimiyle ilgili düşüncelerine ayrı ayrı yer veriyor, halk arasında yaşanan görüş ayrılıkları da tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor. Kerime, bir genç kızın muhafazakar ve erkek egemen bir toplumda yetiştirilip, yanlış verilen kararların, hataların bedelini nasıl ödediğini gösteriyor.