CineRadar
05 Ara 2014 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Türk yönetmenden "Ermeni Katliamı" filmi

Sinema yazarımız Murat Tolga Şen, filmleri bilet almadan önce incelemeniz için Cineradar'da tanıtıyor. İyi seyirler!

Aralık ayının ilk haftasında 5 yeni film vizyona giriyor, bunlardan üçü Türkiyeli sinemacıların elinden çıkma, biri de Almanya’da yaşayan Türk yönetmen Fatih Akın’ın 21 milyon dolar harcayarak çektiği uluslararası bir yapım olan Kesik (The Cut)…

Açıkçası, ortalık karışacak gibi görünüyor çünkü Kesik, eleştirmenler tarafından da beğenilmediği gibi hayli yanlı bulundu. En ağır eleştiri de Star gazetesi sinema yazarı Serdar Akbıyık’tan geldi, Akbıyık filmi “yeni bir Geceyarısı Ekspresi vakası” olarak nitelendirdi.  

Bu tür görüşler, filmi izlemeye giden Türk izleyicilerde bir infial yaratacak mı bunu da yarın göreceğiz, ancak ülkemizde vizyona girmesi bile kendi tarihimizle ilgili çoğu meseleyi tartışmaya hazır olduğumuzu gösterir. Bu filmin negatifi olabilecek bir yapım Ermenistan’da vizyona girebilir miydi? Pek sanmıyorum. Açıkçası milliyetçilik refleksiyle hareket eden bir toplum olduğumuzu düşünmüyorum artık ve bu iyi bir şey… Hep birlikte ve barış içinde yaşamak en güzeli…

Peki, Kesik bu amaca hizmet eden bir film mi? Pek öyle görünmüyor, Hollywood’un en klişe kahramanlık formülleriyle üretilmiş bu epik yapımın pek kimseyi barıştırma amacı ya da umudu içermediğini görmek için kahin olmak gerekmiyor.

Kesik

Fatih Akın’ın yönettiği ve Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram J. Khoury ile Hindi Zahra’nın oynadığı Kesik (The Cut), 05 Aralık 2014’de Chantier Films dağıtımıyla Anka Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



1915, Mardin. Bir gece Osmanlı askeri şehirdeki tüm Ermeni erkekleri toplar, demirci Nazarat Manukyan’ı da ailesinden koparırlar. Yıllar sonra iki kızının hâlâ hayatta olduğunu duyan Nazarat kızlarını bulmayı kafasına koyar. Bu yolculuk onu Mezopotamya’dan Havana’ya, oradan da Kuzey Dakota eyaletinin ıssız ve çorak arazilerine sürüklemiştir. Bu serüven, Nazarat’ı iyi kalpli insanlarla karşılaştırdığı gibi kötü insanlarla da buluşturur.

Çakallarla Dans 3: Sıfır Sıkıntı

Murat Şeker’in yönettiği ve Şevket Çoruh, Murat Akkoyunlu, Timur Acar ile İlker Ayrık’ın oynadığı Çakallarla Dans 3: Sıfır Sıkıntı, 05 Aralık 2014′de Mars Dağıtım dağıtımıyla Sugarworkz Film – TAFF Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.



Kayınço Gökhan, Muhasebeci Servet, Köfte Necmi ve Del Piero Hikmet, topluma uyum sağlamak için grup terapisine giderler. Bir gün Hikmet bindiği vapurda dilsiz Mihriban ile tanışır ve evlenme kararı alır. Mihriban’ın annesinin Hikmet’ten tek bir isteği vardır: Ölmeden önce kızının tekrar “Anne” demesi. Ameliyat parası bulunması zor bir meblağdır. Ama iyilik için yapılan çakallık, çakallık sayılır mı?

Patrondan Kurtulma Sanatı 2

Sean Anders’in yönettiği ve Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Chris Pine ile Christoph Waltz’ın oynadığı Patrondan Kurtulma Sanatı 2 (Horrible Bosses 2), 05 Aralık 2014’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Amirlerine hesap vermekten bıkmış olan Nick, Dale ve Kurt kendi şirketlerini kurarak kendi kendilerinin patronları olmaya karar verirler. Fakat hasta ruhlu bir yatırımcı, çok geçmeden, ayaklarının altındaki halıyı çeker. Kandırılmış, umutsuz ve yasal dayanaktan yoksun üç girişimci adayı, yatırımcının oğlunu kaçırıp, fidye isteyerek şirketlerinin kontrolünü yeniden ele geçirmelerini sağlayacak bir plân yaparlar.

Sesime Gel

Hüseyin Karabey’in yönettiği ve Feride Gezer, Melek Ülger, Tuncay Akdemir ile Muhsin Tokçu’nun oynadığı Sesime Gel (Were Dengê Min), 05 Aralık 2014′de M3 Film dağıtımıyla Asi Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



60 yaşındaki Berfe ve 8 yaşındaki torunu Jiyan’ın yaşadığı köyün bütün erkekleri silâh sakladıkları iddiasıyla bir jandarma baskını sonucu tutuklanır. Berfe’nin oğlu, Jiyan’ın babası Temo da tutuklananlar arasındadır. Fakat önemli bir sorun vardır; ortada silâh yoktur, en azından onların bildiği bir yerde yoktur. Büyüyen bir çaresizlik içerisinde Berfe ve Jiyan bir silâh bulmak ve karşılığında Temo’yu kurtarmak için yollara düşmeye karar verirler.

Uzun Yol

Nihat Seven’in yönettiği ve Hakan Yufkacıgil, Nil Günal, Ahmet Özarslan ile Murat Muslu’nun oynadığı Uzun Yol, 05 Aralık 2014′de Roll Caption dağıtımıyla Comedia Film – Blind Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.



Gülten’in kamyon şoförü Fariz ile ilişkisini öğrenen ailesi iki gencin görüşmelerini yasaklar. İki aşık başka bir kasabaya kaçarlar ve yeni bir hayata adım atarlar. Maddi sıkıntılarına bir de bebek eklenince, ilişkileri gergin bir hal alır. Fariz gizli gizli eski alışkanlığı olan kumara yönelmektedir. Çift birbirinden iyice uzaklaşmaya başlayınca Gülten’in bir yakını aile onurunu kurtarmak için ortaya çıkar. Fariz ise hâlâ kumar peşindedir.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.