Gündem
23 Mar 2015 12:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:08

Türk Sineması böyle film görmedi! İlk hafta sadece 1 kişi izledi!

Türkiye sineması seyirci rekoru kırıyor. Yerli filmlerin gişesi her yıl artıyor. Ne var ki, tablonun öteki yüzünde de ilginç rekorlar kırılıyor.

Geçen yıl Türkiye'nin ilk 3D animasyon bilim-kurgu filmi Uzay Kuvvetleri 2911'i ilk haftasında sadece 1 kişi izledi. 'Rüzgârla Bir' adlı filmi ise toplamda 12 kişi izledi. Bu filmin gişe hasılatı sadece 72 TL oldu.

 Türkiye sineması son yıllarda sürekli seyirci rekoru kırıyor. Özellikle komedi filmleri şu anda gişenin hakimi durumunda. Ne var ki, sinemada tablonun bir de öteki yüzü var. Geçen yıl sinema salonlarında seyirci sayısı 1000 kişiyi bile bulmayan filmler de oynadı. Hele içlerinden bir tanesi var ki, ilk hafta için bir başka açıdan 'rekor' kırdı. Türkiye'nin ilk animasyon filmi Uzay Kuvvetleri 2911'i ilk vizyona girdiği ilk hafta sadece 1 kişi izledi.

Türkiye gazetesinden Güven Adalı'nın haberine göre, hayal kırıklığına neden olan filmler arasında yalnızca 12 seyirciyi sinemaya çekerek 72 TL gişe hasılatı elde edebilen 'Rüzgârla Bir' en dikkat çeken yapıt oldu. Türkiye'nin ilk animasyon filmi Uzay Kuvvetleri 2911'i ise sadece 522 kişi izledi. 2 hafta gösterimde kalan ve 90 salonda izleyici ile buluşan film 3 bin 805 TL hasılat elde edebildi. Filmin ilk hafta seyirci sayısı sadece 1.

Bir film için azami 700 bin liraya ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar, gişede hayal kırıklığına uğrayan filmlerin düşük bütçeli yapımlar olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu filmlerin büyük bölümü ise ya devlet desteği ya da banka kredisi ile çekiliyor. 'Sonsuz' filminde ve nisan ayında vizyona girecek 'Sonsuz Bir Aşk'ta başrol oynayan, yaz aylarında çekilecek yeni bir filmde de yönetmen koltuğuna oturmaya hazırlanan aktör Ferhat Gündoğdu, devlet desteğinin sinema sektörü için çok önemli olduğunu fakat doğru projelerin desteklenmediğini ifade etti.

Gişede başarısız olan filmleri izlemediğini fakat desteklerin yanlış projelere kaymış olması ile başarısız filmlerin çekilebildiğini söyleyen Gündoğdu, “Maalesef kaliteli filmlerimiz sinemada seyirci toplayamıyor. Küfür ile güldüren filmlerin gişede daha başarılı olduklarını görüyoruz. Eminim ki gişede başarısız olmuş fakat senaryo ve oyuncularıyla başarılı filmler de vardır. Fakat devlet desteğini alarak başarısız projeler sinema perdesine çıkabiliyor” dedi.