Medya
24 Eki 2011 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

TÜRK MEDYASININ BAZI AYARLARA İHTİYACI VAR! BAŞBAKAN'A HAK VERDİ!

Vatan yazarı Okay Gönensin, Başbakan'ın uyarılarında haklı olduğunu savundu.

Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin, Başbakan’ın medya patron ve yöneticileriyle yaptığı toplantıdaki uyarılarının haklı olduğunu söyledi.

İşte Gönensin’in o yazısı... 

Medyaya ayar, ama hangi ayar

Terörün yarattığı travmanın sonuçlarından biri yine bir bilgi ve mesnetsiz yorum kirliliği oldu. Ekranlarda ne uzmanı olduğu meçhul, neyi nereden bildiği meçhul onlarca, belki yüzlerce şahıs askeri yorumlar da yapıyor, en ucuz formülleri tekrarlayarak parmak da sallıyor.

Geçen hafta Başbakan’ın medya patron ve yöneticileriyle yaptığı toplantıyla ilgili yazılar okunduğunda medyanın gerçekten de ayara ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor.

***

Bütün siyasi iktidarlar, hatta bütün siyasiler medyadan şikâyetçidir. Aralarındaki fark, bu şikâyetlerini dile getirme biçimlerinde ve tepkilerde ortaya çıkar.

ABD’li siyasetçiler Vietnam savaşının basın yüzünden kaybedildiğini düşünür, ama bunu pek ulu orta söylemezlerdi. De Gaulle en çok kendi kurdurduğu Le Monde’dan şikâyetçiydi, o da bunu ortalıkta söylemezdi. Böyle sayısız örnek verebiliriz.

Türkiye’nin Başbakanı da medyanın belli bir yayın politikası izlemesini ister, bunda hiçbir gariplik yok. Ama bizde başka bir gariplik ortaya çıktı, o da kısıtlamaya fazla gönüllü medya mensuplarının mevcudiyeti.

Basına dönük her türlü kısıtlamanın tersine teptiğini, buna girişen her siyasi iktidarın başarısız olduğunu ve en başta kendi toplumuna zarar verdiğini artık dünyanın bütün sağır sultanları biliyor.

Ancak en sıcak günlerde, en heyecanlı ve duygusal ortamlarda en serinkanlı olması gereken kurumların başında medyanın gelmesi de bir zorunluluktur.

***

Doğru, Türk medyasının bazı ayarlara ihtiyacı var.

Birinci ayar, her durumda ve söz konusu olan kim olursa olsun asla düşmanlık ve nefretleri beslemeyecek, bir tek kişinin bile korkmasına, huzursuz olmasına yol açmayacak bir yayıncılık anlayışıdır.

Düşmanlıklar üzerine kurulu, sadece bağıran, hakaret eden gazeteciliğin gazetecilik olmadığı her sabah tekrar hatırlamak gerekiyor.

Siyasiler ne düşünürse düşünsün, şu anda medyamızın ihtiyaç duyduğu ayar budur.

Bu ayarın bir ucu da, hakkaniyettir, yani farklı insanlara farklı muamele etmemek, her olayı aynı hak ve hukuk ruhu içinde ele alma cesaretini göstermektir.


***


Günlük bir ayar daha var; o da, ekranı ve sayfaları gerçekten bilgi ve fikir sahibi olanlara açmak yani bilgi kirliliğini önlemek.

Bu ayarları da medya kendi kendine yapabilir, ayar için hiç kimsenin tedbir düşünmesine asla gerek yok...