Kitap
06 Oca 2012 22:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

TÜRK KAHVESİ, SADECE BİR İÇECEK MİDİR?

Biyografi yazarlığı, araştırmacılığı, edebiyatçılığı iyi bilinen bir ismin, Beşir Ayvazoğlu'nun Kahveniz Nasıl Olsun? isimli yeni kitabı Kapı Yayınları'nda.

Eserleri Kapı Yayınları tarafından bir külliyat olarak yayımlanan Beşir Ayvazoğlu’nun “kahve” ve “Türk kahvesinin kültür tarihi” üzerine yaptığı derinlikli araştırması, görsellerle desteklenmiş özel baskısıyla yayımlandı. 

“Kahvemden bir yudum aldıktan sonra yazmaya başladım. Habeşistan’dan başlayıp Yemen, Hicaz ve Mısır üzerinden İstanbul’a ulaşan, oradan da bütün dünyayı kuşatacak kollara ayrılan uzun yolda zevkli bir yolculuktu bu. Doğrusu Yemen-İstanbul arasındaki menzillerde fazla oyalanamadım ve İstanbul’dan ayrılan kollara sapmadım. Çünkü benim asıl derdim, kahvenin İstanbul macerasıydı. Zaten kitaba, İstanbul’a kahve getiren ilk gemilerin Şeyhülislâm Ebussuud Efendi tarafından verilen bir fetva üzerine Tophane Limanı’nda batırılmasıyla başlanıyor, oradan geriye dönüşlerle kahvenin İstanbul’a ulaşıncaya kadar yaşadığı macera kısaca anlatıldıktan sonra İstanbul’da yeniden demir atılıyor.” Beşir Ayvazoğlu