Gündem
26 Eki 2015 20:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:08

Türk gazetecilere 'organ mafyası' suçlaması!

Makedonya'da 12 yaşındaki bir kızın fotoğrafını çeken Türk gazeteciler Musa Ağacık, Azmi Koçak ile yazar İnan Çetin, 'organ mafyası' iddiasıyla mahkemeye sevk edildi.

Atatürk ve ilk aşkı Eleni’nin hikayesini kitaplaştırmak için Makedonya’ya giden gazeteci Musa Ağacık, Azmi Koçak ve yazar İnan Çetin, Manastır’daki bir kafede sohbet ettikleri 12 yaşındaki bir kız çocuğunun fotoğrafını çektikleri için gözaltına alındı ve ‘organ mafyası’ iddiasıyla mahkemeye sevk edildi. Üç Türk izinsiz resim çektikleri gerekçesiyle özür dilemeleri ve 190 euro’luk mahkeme masrafını karşılamaları koşuluyla serbest bırakıldı. 

Gazeteci Musa Ağacık, Azmi Koçak ve yazar İnan Çetin, Atatürk’ün ilk aşkı olan Eleni’nin hikayesini araştırmak için geçen 16 Ekim’de Makedonya’ya gitti. İlk olarak Üsküp’ü ziyaret eden grup, daha sonra Atatürk’ün okuduğu Manastır’a geçti. Ağacık’ın anlatımına göre burada, 21 Ekim’de bir kafede oturdukları sırada yanlarına 12 yaşlarında bir kız çocuğu geldi. Koçak, çocuğa “Atatürk’ü tanıyor musun?“ diye sorarken, Ağacık da çocuğun fotoğrafını çekti. Kafedeki bir polis tarafından yarım saat boyunca bir bölmede tutulan Ağacık, Koçak ve Çetin, daha sonra karakola götürüldü. Beş saat sorgulanan gruba, tercüman ve avukat verilmedi.

ELÇİLİKLE İLETİŞİM KURMALARI ENGELLENDİ

Türkiye Büyükelçiliği ile temasa geçmeleri engellenen grup, kız çocuğunun fotoğrafının sildirilmesi ve ifadelerinin alınması sonrası serbest bırakıldı. Makedon polisi akşam saatlerinde üç Türk gazetecinin kaldığı otele gelerek, bir evraka imza atmalarını ve ertesi gün yeniden karakola gelmelerini istedi. Ağacık, Koçak ve İnan 22 Ekim’de karakola, daha sonra ise adliyeye gitti.

ORGAN MAFYASI SUÇLAMASI

Ağacık’ın anlatımına göre çıkarıldıkları mahkemede kendilerine, “organ mafyası” suçlaması yöneltildi. Daha sonra suçlama, 18 yaşından küçük bir çocuğun fotoğrafını izinsiz çekmek şeklinde değiştirildi. Özür dilemeleri ve 190 euro’luk mahkeme masrafını karşılamaları karşılığında üç kişi de serbest bırakıldı. O gün, Türkiye’ye dönmek için Üsküp’e geçen grup havalimanında da bir süre alıkonuldu. Uzun süre bekletilen üç kişinin son anda uçağa binmesine izin verildi. Türkiye’ye dönen Ağacık ve iki arkadaşı, “Biz yazacağımız kitapta, onların ülkesini tanıtacaktık. Bindikleri dalı kesiyorlar. Sürekli bize ‘Suçlarınızı kabul edin, etmezseniz bir sene yatırırız’ dediler. ‘18 yaşından küçük çocukların resmini çekmenin yasak olduğunu bilmiyor muydunuz’ diye sordular. Diyelim ki, bir hatadır. Hatadan yola çıkarak ceza verilemez” dediler.(Radikal)