Gündem
05 Şub 2013 17:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:00

TÜRK FUTBOLUNDA BÜYÜK DEVRİM!

Projeye göre, Milli Takım'ın 12-14 yaş grubundan itibaren futbolculara kişisel gelişim, psikolojik danışmanlık ve yaşam koçluğu konusunda eğitim verilecek.

Göreve geldiği ilk günden bu yana Türk futbolunun gelişimi için fikirler üreten Yıldırım Demirören Federasyonu çok önemli bir projeye imza atıyor. Yıllardır "Büyük yetenek" olarak lanse edilip bir anda kaybolup giden yıldızlar, TFF'ye ilham kaynağı oldu. Batuhan Karadeniz, Serdar Özkan, Okan Koç gibi birçok yıldız adayının neden kaybolup gittiğini araştıran Futbol Federasyonu, Türkiye'nin en önemli danışmanlık ve eğitim kurumlarından ENGRAM ile işbirliği yapıp büyük bir proje geliştirdi. Dev projeyi Yrd.Doç.Dr. Figen Dilgin, spor spikeri İlker Koç, Aytaç Çomak ve Türkiye'nin önemli eğitmenleri geliştirdi. İşte o proje:

MÜTHİŞ BİR EĞİTİM
Projeye göre Milli Takım'ın 12-14 yaş grubundan itibaren minik yıldız adayları çok geniş kapsamlı bir eğitim programından geçirilecek. İlk adım olarak futbolculara kişisel gelişim, psikolojik danışmanlık ve yaşam koçluğu konusunda eğitim verilecek.

ADA'DA UYGULANIYOR
Manchester United ve Arsenal kulüplerinde de uygulanan programın çok daha gelişmiş hali Türkiye'de hayata geçirilecek. Kişisel değişim programıyla futbolcular, liderlik, özgüven geliştirme, etkili iletişim, transfer stratejileri ve futbolda kişisel yatırımın nasıl yapılacağına dair bilgilendirilecek.

ARTIK ÇEKİNGENLİK YOK
Oyunculara özgüvenlerini geliştirme, özel hayatla iş hayatını ayırma, girişimcilik ve liderlik ruhu aşılanacak. Ayrıca gerginlik, öfke kontrolü, acelecilik, geçmişin olumsuz etkilerinden kurtulma, çekingenlik ve karamsarlık gibi olumsuzluklardan kurtulmaları sağlanacak.

STRESLE BAŞA ÇIKACAKLAR!
Futbolcu eğitiminin ana maddelerinde de etkili ve hızlı öğrenme teknikleri, profesyonel anlayışla hedef belirlemek, müsakaba kaygısının giderilmesi, futbolda stres yaratan faktörlerle başa çıkma yöntemleri, kulüp-aile eğitim iletişimi, basında olumlu yer alma ve basınla konuşma dersleri bulunuyor.

DİKSİYON VE İMAJ ÇOK ÖNEMLİ
Psikolojik danışmanlık ve yaşam koçluğunu hizmetinde de futbolcuların okul, aile, arkadaş, sosyal hayat ve medya ile ilişkileri konusunda destek verilecek. Günümüzde çok önemli bir yeri olan sosyal medya konusunda da futbolcuların nasıl davranışlar sergileyeceği projenin önemli konularından birisi. Diksiyon, telafuz, nefes kontrolü, kişisel imaj, iletişim kuralları ve beden dili eğitimi konusunda da ders verilecek.

ÜNLÜ HOCALAR DERS VERECEK
TFF'nin Milli Takımlar'da uygulamaya başlayacağı projede ünlü sanatçı Ayla Algan'ın yanı sıra Prof. Dr. İzzet Bozkurt ve Prof. Dr. Ayseli Usluata gibi isimler de yer alıyor. Bu projede dünyanın en etkili davranış değişikliği teknikleri ve kişilik sınıflandırma yöntemlerinden biri olan ennegagram kullanılacak. Sufizm ve ahilik ekollerinden yararlanılacak. Projede şu eğitmenler görev alacak Ayla Algan Sevi Algan Erol Babaoğlu İlknur Açıkel Aliye Uzunatağan Alper Yakıcı Ayşenil Şamlıoğlu Yrd. Doç. Dr. Ersin Erkan Prof. Dr. İzzet Bozkurt Doç. Dr. Selahattin Erhan Doç. Dr. Can Bilgili Prof. Dr. Ayseli Usluata Yrd. Doç. Dr. Sara Saban Yar. Doç. Dr. Hakan Atalay Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu.

SİNAN VARDAR: DEMİRÖREN'İ KUTLUYORUM
TFF'nin bugüne kadar yaptığı en önemli projelerden biri bu olur. Futbolcular Nişantaşı'ndan, Etiler'den çıkmıyor. Varoş, eğitim düzeyi düşük yerlerden çıkıyor. Buradan gelen oyuncular para ve şöhreti bulunca kaybolup gidiyor. Yaşam koçları eşliğinde psikolojik gelişimlerini sağlarsak Batuhan, Serdar Özkan gibi yıldızlar kaybolmaz. Bence bu tür projelere sponsorlar da destek olmalı.

EN ACI ÖRNEK BATUHAN KARADENİZ
16 yaşında büyük bir yıldız adayı olarak lanse edilen Batuhan Karadeniz kişisel gelişiminde yaşadığı sorunlar nedeniyle ismi her zaman skandallara karışan bir futbolcu oldu.

KiŞiSEL GELiŞiM DERSLERi
Özgüven Antrenman Yapma İstek ve Arzusu Etkili ve Doğru Kara Verme Stratejileri Bireysel Yetenek ve Farkındalık İç Motivasyon Devamlılığı Pozitif İç İletişim n Modelleme Yöntemi Negatif Davranışların Pozitif Eyleme dönüşümü Beceri ve Öğrenme Performansını Artırmak Takım Ruhu Oluşturabilme ve Koruma

PSiKOLOJiK DAN. YAŞAM KOÇLUĞU
Yönetici, Antrenör, Futbolcular ve Taraftarlar Arasında Uyum Futbolcu, Kulüp, Aile İlişkisi Futbolcu Okul İlişkisi Futbolcu Çevre İlişkisi (Arkadaş, Sosyal Hayat ve Medya) Müsabaka Kaygısı Grup Bütünlüğü Liderlik Algısı Saldırganlık Yaşam doyumu

DiYALOG VE BEDEN DiLi EĞiTiMi
Etkili iletişim Eğitimi Jest, Mimik ve Beden Dili Etkili Konuşma Ses Telaffuz Soluma Eğitimi Sunuş Eğitimi Hatalı Söylenen Sözcükler Türkçenin Kullanımı Diyalog( Karşılıklı Konuşma) Toplum Önünde Söz Söyleme Kişisel İmaj