Dünya
27 Oca 2024 12:09 Son Güncelleme: 27 Oca 2024 12:21

Türk doktorun sözleri İngiltere'yi harekete geçirdi: 'Türkiye'yi uyaracağız'

İngiltere ve Türkiye arasındaki "sağlık turizmi" krizi gündemden düşmüyor. BBC'nin mide ameliyatı için kilo alma tavsiyesi verirken gizli kameraya aldığı Türk doktor, İngiliz sağlık kurumlarını harekete geçirdi.

Dünyada son dönemde sağlık turizminin en önemli destinasyonlarından biri olan Türkiye ile tartışmalar İngiltere'de gündemden düşmüyor.

Türkiye'ye estetik ameliyat için gelen bazı İngilizlerin hayatını kaybetmesi ya da ciddi komplikasyonlar yaşaması İngiltere basınında sık sık gündem olurken, kamu yayın kuruluşu BBC'nin mide kelepçesi ameliyatı öneren bir Türk doktoru gizli kameraya alması büyük tartışma yaratmıştı.

Glasgow'da çekilen görüntülerde İngilizlere "sağlık paketi" satmaya çalışan Türk doktor O. Ş., gazeteci kimliğini gizleyen kadın muhabire "Kilo verme ameliyatı olmak için vücut kitle endeksinizi artırmanız gerekiyor o yüzden biraz abur cubur yiyin" önerisinde bulunuyor.

BBC'ye konuşan bir sağlık çalışanı böyle bir ameliyatı önermenin etik olmadığını söylerken, haberde bu tür ameliyatların geri dönülemez sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekilmişti.

'KESİNLİKLE ETİK DIŞI'

Olay İngiltere'de tartışma yaratırken İngiliz Tıp Konseyi, gizli kameraya alınan Türk doktorla ilgili olarak Türkiye'yle iletişime geçeceğini açıkladı. Genel Tıp Konseyi'nden bir sözcü, BBC'ye yaptığı açıklamada "Türkiye Sağlık Bakanlığı'yla bu olay hakkında görüşmeyi planlıyoruz. Görüntülerdeki kişi hakkında uyarıda bulunacağız" dedi.

Ulusal Obezite Ameliyatı Kurumu Başkanı Omar Khan, bu tür ameliyatların gerekli olmadıkça uygulanmaması gerektiğini söyleyerek "Bu konuda çok ciddi endişelerim var. Söz konusu kişinin davranışı kesinlikle etik dışı" diye konuştu.

İskoçya sağlık kurumları da, halka İngiltere'de ruhsatı olmayan doktorların tavsiyeleri konusunda dikkatli olma çağrısı yaptı. 

BBC'nin haberindeki Türk hastanesi daha önce konuyla ilgili bir açıklama yayınlamış ve "Hastanemizin uluslararası kılavuzlara veya kriterlere uymayan hastaları ameliyat için kabul ettiği iddiasını tamamen reddediyoruz. Hastanedeyken tam ve kapsamlı bir sağlık kontrolü yapılmaktadır"  ifadelerini kullanmıştı Gündeme gelen Türk doktor da bir hastayı kilo almaya teşvik eden yorumlar yaptığı iddiasını reddetmişti.