Gündem
18 Nis 2020 17:55 Son Güncelleme: 18 Nis 2020 18:23

Türk doktor ABD'deki son durumu anlattı: 'Ekipman olmadan cepheye gönderilmiş gibiyiz'

ABD'nin Batı Virjinya eyaletinde İç Hastalıkları Uzmanı olarak çalışan doktor Talha Kutlu, ABD’deki salgın durumuna ilişkin son durumu anlattı.

Koronavirüs salgını ile mücadele tüm dünyada sürüyor. Özellikle virüs salgının merkezi haline gelen ABD’de bilanço gittikçe ağırlaşıyor. ABD'nin Batı Virjinya eyaletinde İç Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmakta olan Talha Kutlu, ABD’deki koronavirüsle mücadelede yaşananları anlattı. 

“HASTANELERDEKİ KORUYUCU EKİPMAN ÇOK SIKINTILI”

Virüs salgınıyla mücadelede özellikle ön saftaki sağlık çalışanları önemli görev üstleniyor. ABD’deki hastanedeki koruyucu ekipman durumuna dikkat çeken doktor Kutlu, durumun hala çok sıkıntılı olduğunu söyledi ve "Bu ayın başında çalışırken hastaneden üç günde bir tane maske alabiliyordum. Koronavirüslü hastalara bakan hemşirelerimin N95 maskeleri yoktu. Durum bir anda iyileşti bir seferberlik ilan edildi, maskelerin ülkeden çıkışı yasaklandı. Şu anda hemşirelerin maskesi var ben de iki günde bir tane N95 maske alabiliyorum” dedi.

DOKTORLARIN MAAŞINDA KESİNTİ

Konuşmasının devamında Kutlu, hastanelerin çok büyük miktarda para kayıpları yaşadığını belirtti ve belli alanlardaki doktorların maaşlarında kesintiye gidilmek zorunda kalındığını söyledi. Öte yandan Kutlu, koronavirüsle ilgilenmeyen hemşirelerin işten çıkarıldığına da dikkat çekti.  

"YETERLİ EKİPMAN OLMADAN CEPHEYE GÖNDERİLDİK"

Kutlu özellikle doktorların sosyal medya hesaplarından açıklama yapmalarına da engel olmaya çalışıldığını belirtti.

Doktorların belli noktalarda isyan ettiğine dikkat çeken Kutlu, “Evet doktorlar kahraman, halk doktorları alkışlıyor ama maalesef çalışma ortamı hiç ideal değil. Hep şey söyleniyor. Nasıl ki siz askerlerinizi savaşa gönderiyorsanız eğer onlara belli bir ekipman sağlamak zorundasınız, bir silah bir zırh alcaksınız ki bir verim elde edebilesiniz ama maalesef burda doktorlar yeterli ekipman olmadan cepheye göndermiş gibi olduk." dedi. 

Kutlu, Türkiye’de Ardahan ve İstanbul’un durumu nasıl aynı değilse, Amerika’da da pek çok yerin durumu çok farklı olduğuna dikkat çekti. Kutlu, çoğu yerde yavaş yavaş vaka sayısında düşüş yaşandığını da dile getirdi. 

"BUNUNLA BİR ŞEKİLDE YAŞAMAYI ÖĞRENECEĞİZ"

Koronavirüsün ilerleyen aylarda ne olacağına dair beklentisini paylaşan Kutlu, “Yeni koronavirüs bir yere gitmeyecek. Bu koronavirüs maalesef dolaşımda kalacak. Bizi nezle yapan başka koronavirüsler vardı. Görülen o ki bu virüste onlardan biri haline gelecek ve hiçbir yere gitmeyecek. Bununla bir şekilde yaşamayı öğreneceğiz.” dedi.