Gündem
23 Eyl 2012 17:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:10

TÜRK DİL KURUMU'NUN ARAMA MOTORUNDA SKANDAL!

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) internet sözlüğü nefret ve ırkçılık dolu ifadeler içeriyor.

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) internet sözlüğü nefret ve ırkçılık dolu ifadeler içeriyor. Kurumun internet sitesinin 'Genel Türkçe Sözlük' bölümündeki arama motoruna Rus yazıldığında "Moskov gavuru", Kürt yazıldığında "Ön Asya'da yaşayan topluluk ve bu topluluktan olan kimse" açıklaması çıkıyor. Yunanın karşılığı ise Palikarya. Ermeni kelimesiyle atasözü taraması yapıldığında ise "Ermeni gelini gibi kıvırmak" ifadesi çıkıyor.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye bir dönem bazı sözlüklerde bulunan aşağılayıcı hakaret ve ırkçılık kokan tanımlarla sarsıldı. Bu dönemde bir sözlükte ensest kelimesinin tanımı "Kızılbaşlık" olarak yer aldı. kamuoyunda yükselen tepkilerin ardından resmi yayınların taranarak bu türde nitelemelerin sözlüklerden temizleneceği açıklandı. Ancak TDK hazırladığı sözlüklerde nefret söylemi içeren ve yabancı düşmanlığını yansıtan bolca ifade yer alıyor.

DİNSİZ: ACIMASIZ

Sözlükte yer alan "Genel Türkçe Sözlük" bölümündeki arama motoruna anlamını öğrenmek isedğiniz kelimeyi yazıp "Ara" yazısına tıkladığınızda  ise o kelimenin TDK'ya gör anlamı, karşılığı. İşte bu yöntemle aranan  bazı kelimelerin TDK sözlüğünde yer alan karşılıkları:

Kadın: Analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan/Hizmetçi bayan

Rus: Rusya Federasyonu'nda yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimse, Moskof gâvuru

Kürt: Ön Asya'da yaşayan bir topluluk ve bu topluluktan olan kimse
 
Yunan: palikarya

Palikarya: Rum kabadayısı

Dinsiz: Acımasız

Ermeni: Ermeni gelini gibi kıvırtmak

TDK sözlüğünde alkol kelimseni arattığınızda ise karşınıza Peyami Safa'nın "Nefesleri alkol kokan bu kimseler pis paçavralar giyinmişlerdi" cümlesi çıkıyor.