Gündem
20 Ara 2019 16:15 Son Güncelleme: 20 Ara 2019 16:32

Türk-Çin medyası arasında stratejik ortaklık anlaşması

Pekin’in en büyük medya kuruluşu Beijing Media Network ile Aydınlık Gazetesi arasında ‘Stratejik İşbirliği Anlaşması’ imzalandı. Metinde iki medya kuruluşunun eşitlik, karşılıklı fayda ve samimiyet ilkelerine dayanarak işbirliği yapacağı bildirildi

9-14 Aralık tarihleri arasında Çin’in başkenti Pekin’de yapılan Uluslararası Medya Forumu’na, Asya’dan, Afrika’dan ve Latin Amerika’dan medya temsilcileri katıldı. Batı’nın medya alanındaki hegemonyasına karşı, ortak bir medya ağı oluşturma çağrısının yapıldığı buluşmada, “Ortak Girişim Metni” tüm katılımcılar tarafından imza altına alındı.

Öte yandan Medya Buluşması’nda yaşanan diğer önemli gelişme de imzalanan ikili anlaşmalar oldu. Uluslararası Forum’un düzenleyicilerinden olan, Pekin’in en büyük medya kuruluşu Beijing Media Network ile Aydınlık Gazetesi arasında “Stratejik İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Pekin’in önemli kamu görevlilerinin de yer aldığı imza töreni televizyonlarda canlı olarak yayınlandı.

ÇİN VE TÜRK HALKI İÇİN ORTAK PLATFORM

Anlaşmaya göre, Çin ve Türk halkına iki ülkenin kentsel, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimleri hakkında haberler sağlayacak ortak bir platform oluşturmak, medya kuruluşları olarak birbirinin uluslararası alanda etkisini genişletmek, içerik kaynaklarını zenginleştirmek ve dostane etkileşimleri teşvik etmek amaçları doğrultusunda, Beijing Media Network ve Aydınlık Gazetesi, eşitlik, karşılıklı fayda ve samimiyet ilkelerine dayanarak, 1 Ocak 2020’den itibaren stratejik bir ortaklığa girmeyi planlamaktadır. Anlaşmanın tam maddeleri şöyle:

1. Büyük haber değeri olan olaylar ve iki tarafı da ilgilendiren güncel gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunacakları uzun vadeli bir stratejik ortaklığa girilecektir.

Ayaktakiler (soldan sağa): Pekin Yerel Hükümet Sözcüsü Xu Hejian, Pekin ÇKP Komitesi Kamu Diplomasisi Başkan Yardımcısı Zhao Weidong, Çin Kamu Diplomasisi Derneği Başkan Yardımcısı Hu Zhengyue, Pekin ÇKP Kamu Diplomasisi Daimi Komite Üyesi ve Başkanı Du Feijin, Tüm Çin Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Tian Yuhong, ÇKP Merkez Komitesi Kamu Diplomasisi Bölümü Basın Bürosu Başkan Yardımcısı Wen Ge, Pekin 2022 Kış Olimpiyatlar Düzenleme Komitesi Halkla İlişkiler Başkanı Chang Yu.

Oturanlar: Aydınlık Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Akkoç (solda), Beijing Media Network Yönetim Kurulu Başkanı Li Chunliang.

ANLAYIŞ BİRLİĞİ

2. Ortak isim taşıyan yayın organlarında (örneğin, “Pekin ve Ankara’nın Sesi”) özel makaleler yayınlanacak ve düzenli olarak Çin-Türk ikili ilişkileri ve kültürel iş birliği, sanat, spor, eğitim, kentsel belediyecilik, bilim ve teknoloji vb. gibi konular hakkında çok yönlü basın derlemeleri (sesler, videolar, fotoğraflar ve metinler) yayınlanarak, iki başkentin halkları ve sonrasında da iki ülke arasındaki ortak anlayış geliştirilecektir.

3. Uluslararası alandaki önemli konferanslar, organizasyonlar veya üst düzey ziyaretler konusunda ortak yayın ve içerik üretimi yapılacaktır.

4. Karşılıklı öğrenimi teşvik etmek için, gazeteciler ve üst düzey yöneticiler ile karşılıklı ziyaretler düzenlenecektir.

Pekin’deki buluşmada, uluslararası bir medya ağının kurulması yolunda ikili anlaşmaların ve medya kuruluşları arasındaki doğrudan işbirliklerinin öncü rol oynayacağı da vurgulandı.

Türkiye’yi temsilen Aydınlık Gazetesi ile yapılan anlaşmanın yanında, Beijing Media Network, Nepal Resmi Haber Ajansı RSS ve Etiyopya Resmi Haber Ajansı ENA ile de ikili anlaşmalar imzalandı.

'ÇOK KUTUPLU MEDYA AĞINI İNŞA EDECEĞİZ'

Aydınlık Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Akkoç, Pekin Uluslararası Medya Forumu’nda konuştu. Akkoç’un konuşmasının tam metni şöyle:

Size bir “medya olayını” anımsatarak başlamak istiyorum. Tarih 24 Kasım 2019 Pazar; Saat: 20.00... Atlantik coğrafyasının 14 farklı ülkesinden en büyük medya devlerinden 17 tanesi eş zamanlı yayına başlıyor. Önce dijital platformda, ertesi gün de basılı gazetede. Üzerinde uzun süre çalışılmış bir dosya haberi yayınlıyorlar. Çin’in Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan gelişmelere ilişkin sözde “belgeler” açıklanıyor. Haberin kaynağı ve tüm diğer kuruluşlara servis eden ise, ICIJ adlı “Gazeteciler Örgütü”. ICIJ, Washington merkezli bir kuruluş. Dünyanın en güçlü vakfı olan Ford Vakfı ve meşhur para spekülatörü George Soros tarafından fonlanıyor. ABD Hükümeti ile içli dışlı. Sizce tüm bunlar, bir gazetecilik faaliyetine benziyor mu? Bunun adı hegemonya, tek kutuplu medya sistemi, tek seslilik ve yalan haber!

TEK KUTUPLU MEDYA SİSTEMİ

1990’ların başında ‘tarihin sonunu’ ilan eden Batı medyasının, özgürlük ve demokrasi söylemine rağmen ve 30 yıllık neoliberalizmin tüm başarısızlığı sonrası böyle haberler yapması çarpıcıdır. Geride bıraktığımız 30 yıl göstermektedir ki, gerçek bilgiye ulaşmak çok daha zor hale gelmiştir. Batı medyası gelişen kitle iletişim araçlarıyla bilgi kirliliğini içinden çıkılamaz hale getirmiştir.

Rönesans’tan itibaren bilgi gücün yarılmaz parçası olmuştu. Batı uygarlığı ekonomik ve teknik gelişmeler sonucunda, bilginin evrenselliğini adım adım yadsıyarak, bugün yaşadığımız bilginin tekelleşmesi noktasına geldi. Bilen ve bilgiye hükmeden Batı’nın: bilmeyen, bilinmeyen ve hatta ‘kendisini tanımayan’ Doğu hakkındaki bilgi üretimi, bugün egemen medya düzeninin amentüsüdür maalesef.

BATI’DAN DOĞU’YA KAYIYOR

Buna rağmen, bilginin dünyada özgürce dolaşmasını engelleyen Batı merkezli yaklaşımın sonuna gelinmektedir. Bugün ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik ilerlemenin Batı’dan Doğu’ya kaymasıyla, Batı’nın esaretindeki bilgi özgürleşecektir.

Kuşak Yol İnisiyatifiyle birlikte, 30 yıllık neoliberalizmin talan edip yıkım halinde bıraktığı şehirler, bölgeler yeniden ayağa kaldırılmaya başlandığı gibi; aynı zamanda hakikati yadsıyan postmodernizme karşı gerçek bilginin hakimiyeti ve bağımsız haber alma evrensel hakkının küresel ölçekte tesisi sağlanmalıdır.

Kuşak Yol İnisiyatifi ile ülkeler sadece ticaret yollarıyla birbirine bağlanmıyor. Tarihten gelen ortak mirasımız, ortak çıkarlarımızı daha da derinleştirirken, bu kadim dostluğun yarattığı açıklık ve samimiyet bilginin özgürce dolaşımını da sağlamalı.

GERÇEK BİLGİYE DAYANAN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Gerçek bilgiye dayanan haber alma özgürlüğünün dünyada inşası için büyük adımlar atmalıyız. Gazeteciliğin kamu yararına hizmet prensibini en güçlü şekilde savunmalıyız. Medya kuruluşları kamuoyu oluştururken, toplumun çoğunluğunun çıkarını gözetmeli. Biz medya kuruluşları, dezenformasyonla birbirine düşmanlaştırılan toplumları yeniden kardeşliğin ve barışın dünyasında buluşturalım.

Bu yönde atılacak en güçlü adım, Kuşak Yol coğrafyasında faaliyet gösteren medya kuruluşlarını daha kurumsal bir yapıda bir araya getirmektir. Kuruluşlar arasındaki haber akışı çok daha dinamik bir hal almalı. Buna uygun işleyişler ve işbirlikleri belirlenmeli. Bu amaca hizmet edecek uluslararası bir ajans faaliyetinin, büyük bir ihtiyaç olarak önümüzde durduğunu görelim. Tüm bunlar ve fazlası sayesinde, yeryüzündeki milyarlarca insan gerçeklerden her zaman haberdar olacak. Son 10 yılda tedricen oluşan çok kutuplu dünya, ancak çok kutuplu bir medya sistemiyle gerçek manada gelişir eder ve nihai halini bulur.

'MEDENİYETLERİN ETKİLEŞİMİ İÇİN TOPLANDIK'

Pekin ÇKP Kamu Diplomasisi Daimi Komite Üyesi ve Başkanı Du Feijin’in forumdaki konuşması şöyle:

“Pekin Belediye Komitesi ve hükümet adına, uzaktan gelen yabancı medya arkadaşlarıma ve misafirlerime sıcak bir selam veriyor ve bu forumu düzenlediği an itibariyle içtenlikle tebrik ediyorum! İki yıl içerisinde, bir medya iş birliği platformu olan “Pekin Forumu”nu kurduk. Geçtiğimiz yıl, “ŞİÖ üyesi devletlerin Pekin Medya Forumu” başarıyla tamamlandı. Bu yıl ise, kent medyasının interaktif iletişimi ve somut işbirliğini teşvik etmek bakış açısıyla “Pekin Uluslararası Kentsel Medya Forumu”, kültürel iletişim ve medyaların etkileşimi yoluyla medeniyetlerin karşılıklı öğrenimini teşvik etmek için düzenlendi.

Pekin Forumu, kentsel medyanın iş birliğini ve gelişimini teşvik etmeye adanmış bir platformdur. Karşılıklı güven, eşitlik, saygı, istişare ve kazan-kazan kavramlarına bağlıyız ve medya kuruluşları arasında uzun vadeli bir iş birliği kurulmasını desteklemekteyiz. Bugün, 12 ülkeden 12 şehrin basını, bazı yurtdışı basınları ve yurtdışı medya öğrencileri Pekin’de ikamet etmektedir ve bu foruma yaklaşık 70 yabancı medya dostumuz katılmıştır. Pekin Forumuna istinaden, devamlı iletişim ve derinlemesine iş birliği amacıyla oluşturulmuş, uluslararası kent medyalarının “dost çevresi” daha da büyüyecektir.

Her dönemin kendine ait bir teması vardır ve her neslin kendine ait bir görevi vardır. Bugünün dünyası, yüz yıldır görülmemiş büyük bir değişimin içerisindedir. Bilimsel ve teknolojik devrim, büyük kalkınma, büyük değişim ve büyük uyumun ön plana çıkmasına gebedir. Ortaya çıkan yeni ekonomik güçlerin hızlı yükselişi, küresel yönetim sisteminin reformuna güçlü bir ivme kazandırmaktadır. Fakat aynı zamanda, dünyanın ekonomik kalkınmasının dengesizlik ve belirsizlik yaratan faktörleri de artmaktadır. Başkan Şi Jinping, uluslararası toplumun sorumluluk, dayanışma, bilgelik ve cesaretle omuzlamasını gerektiren; barış ve kalkınmanın günümüzdeki mesele olduğunu belirtti. Kitlesel medya, aktif olarak habercinin ve takipçinin sorumluluklarını üstlenmeli ve günümüzün sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bugün toplantıda yer alan basın kuruluşları, ulusal düzeydeki gazeteler, platformlar ve haber ajanslarıdır. Tüm konuklar, kendi ülkelerindeki ve bölgelerindeki basın kuruluşlarının liderleridir. Barışçıl işbirliği, açılma, uzlaşma, reform ve inovasyon akımlarının ve uluslararası kent medyası ve Pekin medyası arasındaki işbirliğinin, umut verici olduğuna inanıyoruz. Burada, dört başlıkta fikrimi tüm basın dostlarımızla paylaşmak istiyorum.

‘GÜNÜMÜZÜN SORUNLARINA YANIT VERELİM’

İlk olarak, işbirliğini ve etkileşimi güçlendirin ve günümüzün sorunlarına ortaklaşa yanıt verin. Bilimsel ve teknolojik devrimin dünyayı sarsan yeni dalgasıyla birlikte, yeni teknolojilerden destek alan yeni bir medya doğmaktadır. Bilgi her yerde fakat kimse kullanmamakta. Bu durum, kamuoyu ekolojisinde, medya düzeninde ve iletişim modellerinde derin değişikliklere neden olmuştur. Bu, medyanın karşılaştığı ortak bir sorundur. Pekin, gelişmiş iletişim teknolojilerinin anahtar ögelerini benimsemiş, mobil teknolojilerin önceliğine uyum sağlamıştır. Bizler, sizinle birlikte medyadaki derinlemesine entegrasyon ve gelişimin yeni konularını tartışmak, politik iletişimi ve endüstriyel iş birliğini güçlendirmek, yeni teknolojiler araştırma ve geliştirme teşvikini koordine etmek, uzun vadeli ve istikrarlı bir işbirliği mekanizması oluşturmak ve medyadaki yenilik ve gelişmenin canlılığını arttırmak istiyoruz.

‘GÖNLÜMÜZÜ TÜM DÜNYAYA AÇALIM’

İkinci olarak, medya etkileşimleri ve işbirlikleri, insanları birbirine yaklaştıran şeylerdir. Dünyanın her yerinden insanlar farklı milletlere, ten renklerine, dillere ve geleneklere tabi olsalar da hepsinin doğruluk arayışları, iyilikleri ve güzellikleri birbiriyle alakalıdır. Medya, güzel doğa sahnelerini betimlemeye, ekonomik olarak toplumun büyük değişimini gözler önüne sunmaya, renkli tarihi ve kültürü anlatmaya; gerçekliğin, iyiliğin ve güzelliğin coşkulu hikayelerini yaymaya, doğrudan kalplere ulaşmaya, bir uyum oluşturmaya, artmakta olan güven rollerini oynamaya ve şüpheleri ortadan kaldırıp, akıl birliğini teşvik etmeye kendini adamıştır. Dünyanın her bölgesindeki tüm milletlerin kültürleri parlak birer yıldız gibidir. Farklı kültürler konusunda ise, bölgenin koşullarına göre önlemler almalıyız. Halkın gönülleri ve zihinleri kentin dostane etkileşimine güvenmiş oluyor. İnsanların gönüllerine sizinle birlikte bir köprü inşa etmeye, kollarımızı ve kalplerimizi açmaya, gönüllerimizin ve zihinlerimizin tüm dünyayla bağ kurmasına hazırız.

‘FARKLI İLGİ ALANLARINA ODAKLANALIM’

Üçüncü olarak, şehir adına daha iyi bir gelecek yaratmak için, inşa etmeye ve paylaşmaya odaklanın. Kuşak ve Yol Projesi Çin’de ortaya çıkmıştır fakat, sağladığı fırsatlar ve başarıları tüm dünyaya aittir. Pekin, 50 ülkeden toplam 55 şehirle kardeş şehir oldu ve ekonomi, kültür, bilim ve teknoloji, eğitim gibi alanlarda verimli bir iş birliği kurmayı başardı. İçten bir şekilde, “şehirleri daha iyi hale getirme” yolunu keşfetmeyi, uluslararası şehirlerle birlikte çalışmayı, daha taze olan “insanlar şehirleri insanlar için inşa eder” prensibini daha da zenginleştirmeyi, insan odaklı ve sürdürülebilir kalkınma akımına öncülük etmeyi umuyoruz. Tüm ülkelerden gelen medya dostlarımızın, gelişim stratejilerinin bağlanma noktalarına ve güçlü bir ses verebilmeleri adına insanların ilgi alanlarının kesişimlerine odaklanmaları gerekmektedir, böylece daha fazla insan kentsel yapılanma ve kalkınmayı anlayabilir, umursayabilir, katılım sağlayabilir ve ortaklaşa yapılandırmaya, yönetime ve paylaşmaya bir katkıda bulunabilir.

‘BARIŞA VE KALKINMAYA ODAKLANALIM’

Dördüncüsü ise, barışa ve kalkınmaya odaklanın, insanlığın ortak geleceği olan bir toplumun inşasını teşvik edin. Uluslararası toplum, aklımda giderek daha fazla sizinle birlikte bir “ortak kader topluluğu” haline geliyor. Bu karmaşık durum ve küresel ekonominin sorunlarına karşı hiçbir ülke tek başına kalmamalıdır. Medeniyetler arasındaki etkileşimi ve karşılıklı öğrenimleri desteklemek, medeniyetler arası çatışmalar yanlışlığının karşısında durmak ve tüm medeniyetlerin güzelliğini ve paylaşımlarını teşvik etmek için diğer ülkelerin basın kuruluşları ile çalışmaya istekliyiz.

Birbirinizi uzak da olsanız yakın da olsanız tanıyın, aranızda on beş bin kilometre mesafe de olsa, hala komşusunuzdur. Tarihsel ilerlemenin mantığında ve günümüzün gelişim eğilimlerine göre, uluslararası kentsel medya iş birliğinin yolu daha da genişleyecektir. Pekin Forumu’nu bilgeliği, fikir çarpışmalarını, gönülden gönüle etkileşime, samimi iş birliğine ve günümüzün refahını paylaşabilme fırsatı olarak görelim!”