Gündem
15 Haz 2016 10:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:19

Türk basınında bir çınar devrildi! Hakkı Devrim vefat etti!

Gazeteci ve yayımcı Hakkı Devrim, 87 yaşında hayatını kaybetti...

Türk basın tarihinin önemli isimlerinden gazeteci ve yayımcı Hakkı Devrim, 87 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye'de birden çok neslin hatıralarında yeri olan Meydan Larousse ansiklopedisini hazırlayan, gazetecilerin Türkçe hatalarını gazete köşesinin 'Dil yâresi' bölümünde düzelten Hakkı Devrim'in oğlu gazeteci Serdar Devrim, babasının saat 10.00 sıralarında vefat ettiğini açıkladı. Devrim'in cenazesi, yarın öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos'taki aile mezarlığında toprağa verilecek.

2011'de Doğan Grubu'yla yolları ayrılana kadar Radikal gazetesindeki Cihannüma adlı köşesinde yazan Hakkı Devrim, 'Lülüş' diyerek seslendiği eşi Gülseren Devrim'i 2008'de kaybettikten sonra şunları söylemişti:

"Öyle bir hesapladım, benim sevdiğim insanlardan oluşan küçük bir kabristanım var. Hepsini tek tek yazdım, çok canımı yakan ölümler olmuş. Tam 45 kişi. Lülüş, 46’ncıydı. Yırttım  attım listeyi..."

Hakkı Devrim kimdir?

Hakkı Devrim 1929 yılında doğdu. Behçet Necatigil ve Faruk Nafiz Çamlıbel gibi şairlerin de aralarında bulunduğu hocalardan aldığı Kabataş Erkek Lisesi’ndeki eğitimini, İstanbul Hukuk Fakültesi’nde devam ettirdi. 1950-1954 yılları arasında, öğrenciliği sürürken İstanbul Radyosu söz ve temsil yayınlarında reji asistanı olarak çalıştı.

Gazeteciliğe, 1952 yılında Son Saat'te röportaj yazarı olarak başladı. Daha sonraları Tercüman, Havadis, Yeni Sabah, Ege Ekspres ve Tasvir gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Yeni Sabah'ta genel yayın yönetmenliği yaptı; Sabiha Deren mahlasıyla "Fısıltı" adlı köşesinin yazarlığını yaptı.

1965'te Meydan Dergisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Meydan Larousse ansiklopedisinin genel yayın müdürlüğünü yaptı. 1973 yılında, arkadaşlarıyla birlikte Kaynak Kitaplar Yayınevi'ni kurdu.

1980’de tavuk çiftliği işine girerek gazeteciliğe ara veren Devrim, sürdüremediği bu girişimin ardından gazeteciliğe Aydın Doğan’ın Ercüment Karacan’dan satın aldığı Milliyet ile döndü.

21 sene Doğan Yayın Grubu çatısı altında çalışan Devrim, Milliyet, Posta ve son olarak Radikal’deki köşesi ile birlikte Doğan Grubu Yayın Konseyi, Aydın Doğan Vakfı Mütevelli Heyeti ve Doğan Kitapçılık’ın Yayın Kurulu üyeliklerinde bulundu.

CNN Türk’te “Hakkıyla sohbet”, “Günbegün” ve NTV’de Mirgün Cabas ile “Günlerin Getirdiği” programını sundu. Devrim ile geç tanışan pek çok kişi, onu Okan Bayülgen’in sunduğu Medya Kralı programındaki daimi konuk olarak tanıdı.