Kültür Sanat
01 Eki 2023 11:40 Son Güncelleme: 01 Eki 2023 11:43

Turgut Uyar Şiir Ödülü sahiplerini buldu!

FEMTRAK tarafından bu yıl ilk kez verilen Turgut Uyar Şiir Ödülü sonuçlandı. Turgut Uyar Şiir Ödülü töreni Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde yapıldı. Birincilik Ödülü, "Ben Sizin Yabancınızım" adlı dosyasıyla Ertan Mısırlı alırken, MESAM özel ödülünü "Ahşap Ağrısı" adlı dosyasıyla Murat Kaya, MESAM Başkanı Recep Ergül’ün elinden aldı.

Turgut Uyar şiir ödülleri sahiplerini buldu. Şair, yazar ve akademisyen Yelda Karataş’ın öncülüğünde, Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenine MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül, MESAM Üyeleri Fuat GÜNER, Tuğba Hatun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mustafa Kul, Ofistik İşler ve FEMTRAK Yönetimi, İz Bırakan Kalemler ve Turgut Uyar ailesi adına şairin torunu Emre Sökmen ve pek çok yazar, düşünür ve sanatçı katıldı.

TÜRK ŞİİRİNİN KİLOMETRE TAŞI

Ödül töreninde konuşan Yelda Karataş, Uyar’ın ülkemizdeki şiirin kilometre taşlarından biri olduğunu belirterek, “Kendisi şiir politikasını çok iyi bilen bir insandı. Uyar, Türkiye'de Sosyalist gerçekçi şiirin ilk adımlarındandır” dedi.

SOKAK TÜRKÇESİ KULLANDI

MFÖ’nün solistlerinden sanatçı Fuat Güner ise “Her şiir bir şarkı sözü olmayabiliyor. Dikkatimi çeken Turgut Uyar'ın şiirlerindeki akıcılığı ve özellikle de Sokak Türkçesi ile gerçek edebiyatı çok güzel birleştirmesi.  Herkes  şiir yazar ama gerçek bir şiir yazmak çok büyük yetenek ister” dedi.

300 ŞİİR DOSYASI GELDİ

FEMTRAK dergisi adına Berin Uyar, İnci Öztürk, Yelda Karataş'tan oluşan Yürütme Kurulu'nun düzenleyip yürüttüğü, jürisinde Berin Uyar, Betül Dünder, Esra Algan, Hülya Soyşekerci, İnci Asena, Nilay Özer ve Yelda Karataş'ın bulunduğu ödüle aday 300 şiir dosyası değerlendirildi.

Dilsel yetkinlik, özgünlük, poetikanın politik, ideolojik ve etik bağlantıları çerçevesinde Turgut Uyar'ın şiir evrenine uygunluk, şiir sanatı bağlamında yeni ve etkileyici, biçim, içerik ve entelektüel doluluk açısından kültürel değer üretme gücüne sahip olma gibi ölçütlerle önce 50 dosya belirlenmiş sonra bu dosyalar tekrar kapsamlı biçimde incelenerek bir onur ödülü, birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü ve üç özel ödül verildi. Seçici Kurul, kararlarını oy birliği ile aldı.

Yarışmada; Onur Ödülü, "Tenden Gömlek" adlı dosyasıyla Arife Kalender

Birincilik Ödülü, "Ben Sizin Yabancınızım" adlı dosyasıyla Ertan Mısırlı

İkincilik Ödülü, "Fuzûlî Piano Uvertürü" adlı dosyasıyla Murat Yurdakul

Üçüncülük Ödülü, "otokritik bir OHAL markası" adlı dosyasıyla Hicran Aslan

Ofistik İşler Özel Ödülü, "Bir Rüzgâr Beni" adlı dosyasıyla Anıl Fırat Tosun

FEMTRAK Özel Ödülü, "Balkon " adlı dosyasıyla Aysun Telli ve

"barbar ve nakkaş" adlı dosyasıyla Ulaş Bager Aldemir aldı.

MESAM Özel Ödülünü ise yarışmaya Bitlis'ten katılım sağlayan Murat Kaya’ya veren MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül, “Yelda Karataş başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Ödül töreninin ardından şarkıcı Tuğba Hatun’un verdiği mini konser ile ödül töreni sona erdi.

Dereceye giren Ertan Mısırlı, Murat Yurdakul ve Hicran Aslan'ın dosyaları İz Bırakan Kalemler Yayınevi tarafından basılacak.

TURGUT UYAR KİMDİR?

Türkiye'nin en önemli yazarları ve şairleri arasında yer alan Turgut Uyar 4 Ağustos 1927 tarihinde Ankara'da dünyaya gelmiştir. Şiire olan ilgisi çocukluk yaşlarda başlayan bu şair; düşlerini, özlemlerini, sevgisini hep şiirleri ile dile getirmiştir. Turgut Uyar şiirleri ve sözleri her nesle hitap eden, çağlar aşan edebi hazineler barındırır.

Aşkın ve çok sancılı şiirlerin ölümsüz şairidir Turgut Uyar. İkinci yeni şiirin temsilcilerinden olması her ne kadar kabul etmese de şiirlerinde kullandığı dil bunu göstermektedir.

Özellikle "Göğe Bakma Durağı" ve "Türkiyem" şiirleri popüler olan şairimiz 22 Ağustos 1985 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.