İki Lafın Beli
15 Kas 2017 14:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:16

Turgay Güler'den Medyaradar'a İzmir Marşı açıklaması: O marş kimsenin babasının malı değil! Okudum çünkü...

Ülke TV'deki Sıradışı Tarih programında İzmir Marşı'nı okuyan Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler sosyal medyayı salladı.

Güneş Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler, Ülke TV'deki Sıradışı Tarih isimli programında dün gerçekten çok sıradışı programa imza attı ve canlı yayında İzmir Marşı’nı okudu. Ortalık yıkıldı. Sosyal medya ayağa kalktı. Peki, Turgay Güler, bu hareketi neden yaptı? Medyaradar’ın usta röportajcısı  Alev Gürsoy Cimin sordu, Güler yanıtladı…. Çok bomba açıklamalar var. Bu röportaj kaçmaz!!!

Kimi  ‘omurgasız’ dedi… Kimi ‘dönek’… Kimi de devrin rüzgârıyla yapılan bir hareket diye ekledi. Ortalık bu görüntü ile yıkılıyor…’Güler misin, ağlar mısın’ diyen de çok oldu…

Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler’den bahsediyorum. Güler’in dün gece Ülke TV'deki Sıradışı Tarih programı gerçekten son derece sıradışı ve tarihi anlara sahne oldu. Çünkü Güler, yayında İzmir Marşı okudu.

Hükümet yakın duruşuyla tanınan gazeteci Turgay Güler’in geçtiğimiz yıllarda Atatürk’e dair yaptığı konuşmalar ve hatta gazetesinde attığı manşetler İzmir Marşı’nı okuması ile yeniden gündeme getirildi.

Sosyal medya ayağa kalktı. Kendisi de zaten marşı okuduktan sonra “ertesi gün kıyamet kopar” demişti, dediği gibi de oldu. Tam bir olay oldu. Herkes şimdi bu konuyu konuşurken ben de Turgay Güler’i aradım. Neden böyle bir şey yaptığını sordum. Yurtdışındaydı, ben tüm samimiyetimle sordum o da tüm samimiyetiyle anlattı. “İzmir Marşı babalarının malı mı” diyen Güler’in açıklamaları tam bir bomba niteliğinde. Şimdi ben aradan ayrılıyor sizleri Turgay Bey’in İzmir Marşı ve Atatürk’e dair sözleri ile baş başa bırakıyorum.

Güneşli güzel günler dilemeyi ihmal etmeyeyim. Sevgiler...

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
Twitter:gazetecialev
Mail: alevgursoy2008@gmail.com


Dün hakikaten sıradışı, en tarihi yayınlardan birine imza attınız… İzmir Marşı okumak nereden çıktı. Çok tartışılıyorsunuz. Sosyal medya yıkılıyor? İroni mi söz konusu yoksa gerçekten samimi olarak mı okudunuz?
Birincisi bir gribal enfeksiyonum vardı, yoksa çok daha iyi söylerdim…



‘İZMİR MARŞI SÖYLEMEKLE ATATÜRKÇÜ OLUNMAZ’ AYRICA BUGÜNE DEK ATATÜRK’E HİÇ HAKARET ETMEDİM

Sesiniz de güzelmiş bu arada… Ama İzmir Marşı okumanız! İlginç geldi herkese…

Sesim de güzel, piyano da çalarım, müzikten de anlarım. Birincisi bu. İkincisi şu; ‘İzmir marşı Atatürkçülüğü’ diye bir konu konuştuk. ‘İzmir Marşı söylemekle Atatürkçü olunmaz’ diye başladık meseleye. Tabi başı sonu olmadığı için anlaşılmıyor, kesmişler, montajlamışlar. Bunu en iyi ben söylerim dedim, hatta dedim ki;  ‘iddia ediyorum dilerse Kemal bey (Kılıçdaroğlu) gelsin; yan yana oturalım o söyleyemez ama ben daha iyi söylerim” dedim. Mehmet Hoca da ‘ya söylesene’ dedi ve söyledim. Bakın biz bu ülkede yaşıyoruz ve bizim birçok değerimiz var mesela ben bir hafta önce daha doğrusu 10 Kasım günü ‘Rahat Uyu Atam’ diye bir manşet attım Güneş Gazetesi’nde o da çok tartışıldı. Şimdi ben o manşeti attığımın hemen sonrasında görür görmez, manşetten dolayı birileri hemen saldırıya geçti. Tırnak içerisinde söylüyorum ‘Kemalist tanımlamasıyla kendilerini ifade edenler’ saldırıya geçti ama bir dakika nedir derdiniz? Benim ömrü hayatımda ne yayınlarımda, ne haberimde, ne muhabirliğimde, ne köşe yazarlığımda, ne programcılığımda Atatürk aleyhinde bir hakaret içeren hiçbir zaman hiçbir olayım olmadı ki!

“ATATÜRK’LE DALGA GEÇMEDİM, MONTAJ SÖZ KONUSU”

2014 yılında bir videonuz var ama. O videoda bir dalga geçme durumu söz konusu. Hatta ‘hazır ola geçmedim’ diye konuştuğunuz o videoyu tekrar gündeme getirdiler…

O da montaj. Onda da hile var!!! Başı sonu kesilmiş bir şey o da . Orada da diyorum ki, “Yahu bu Atatürkçülük saat dokuz sıfır beşte bir yerde duruyorsun ve ben durdum diye Atatürkçüyüm demekle olmaz.” Ben gece geç saate kadar çalışan bir adamım yayınım var eve dönüyorum ikide üçte ve ben sabah kalkamadım, geç kalktım ne olacak şimdi diyorum. Ama bunun başını sonunu kestikleri için dalga geçtim diye ifade ediyorlar. Geçmedim. O videonun ve programın hepsini yayınlasınlar da göreyim…



“KEMALİSTLERLE DALGA GEÇTİM, GEÇERİM DE AMA ATATÜRK İLE DEĞİL”

Emin misiniz? 

Tabi ki geçmedim öyle şey olabilir mi? Bir şeye inansanız da, inanmasanız da  eleştirebilirsiniz ama tırnak içerisinde bu ifadelerde ‘Atatürk meselesi değil, kim neye inanıyorsa bununla dalga geçmek etik bir şey değil, bize yakışan bir şey değil!!!’  Kaldı ki, bugün aramızda olmayan bir şahsiyetten bahsediyoruz. Bu ülkenin, bu devletin kurucusundan bahsediyoruz. Ben Kemalistlerle dalga geçtim, geçerim ama Atatürk’le ilgili neden böyle bir şey yapayım? ‘Hazır ol’a geçmedim, durumum nedir konusu da kesilmiş bir videodan ibaret.

Bir de az evvel konuşma arasında ‘Bu yıl ki 10 Kasım manşetim çok tartışıldı’ dediniz. Evet, öyle oldu. Geçen yıl ki gazete ile bu yılki gazeteyi yan yana getirince, büyük bir fark yok mu arada?

Bu da yalan. Şimdi ben 3 yıldır Güneş Gazetesi’nin genel yayın yönetmeniyim.  Mesela 29 Ekim manşetim var, ‘Adımı da partimi de mahvettin çocuk’ diye… Hem de tam sayfa.



Bir yıl önce 10 Kasım bir yıl sonra 10 Kasım karşılaştırılınca küçük görmüşsünüz geçen yıl 10 Kasım’ı ama. Bu yıl tam sayfa görünce herhalde insanlar bundan tepki gösterdi ve yahut şaşırdı?

Bakın linç kampanyasının bir yerine siz de dâhil olmayın. Tüm açık gönüllülükle söylüyorum bunu….

(Güneş'in 10 Kasım 2016 ve 10 Kasım 2017 tarihli manşetleri)



“KAVGA MI EDELİM DÖVÜŞELİM Mİ?”

Linçe dâhil olmak için değil, gazetecilik adına aradım. Merak edilenleri sormak adına! Gazeteci gazeteciyi linç etmemeli diyenlerdenim ben zaten. Bu çok yapılıyor son dönemde!!!

Eyvallah o halde… Bakın ne güzel toplumsal bir mutabakat var, gidiyoruz. Böyle kavga mı edelim dövüşelim mi? Ben diyorum ki size tekrar; yeni değil 29 Ekim’de de kocaman bir manşet attım. “Adımı da partimi de mahvettin çocuk” diye…Bu da olay olmuştu…

“HEP ATATÜRK’Ü ANDIM YENİ DEĞİL”

Onu da bulacağım.

Atatürk, Tam sayfa Atatürk hem de. Kemal Kılıçdaroğlu ironisi var…Orada şunu söylüyorum. ‘Benim bağımsızlık karakterimdir’ dedim ama sen gidip ülkemi şikayet ettin, ben muasır medeniyet dedim sen şuna buna karşı çıktın falan filan diye, manşet… Şimdi dolayısıyla bunlar işte bu kadar görmüşte de şu kadar görmüşte bu sene böyle görmüş vs. değil ki.  Mesele tam sayfa görmek mi? Hangi gazete tam sayfa gördü ki bugüne kadar. Dolasıyla ben 10 Kasım manşeti, şunu söyledim “Atatürk bize muasır medeniyet seviyesini işaret ediyor, bu muasır medeniyet seviyesi şu şu şudur.” diyen bir manşet attım. Ondan önceki 10 Kasım’da da 29 Ekim’de de manşet atmıştım, geçen yıl 10 Kasım attığım şey yine sürmanşetteydi üste. “Bugün 10 Kasım saygıyla anıyoruz..” diye ben bunu hep yaptım yeni değil ki….

“İKTİDARLA LAKASI YOK”

Bazıları da ‘omurgasızlık’la suçluyor sizi. Hatta ‘devrin rüzgârını arkasına almış’ diyorlar. ‘İktidarın son zamanlarda Atatürk’e bakışı değişti, onun da değişti’ gibi yorumlar var?

Ben 9 Kasım’da o manşeti attım, iktidardan neyi kastediyorlarsa, onlar 10 Kasım günü bunu söylediler hadi buyurun! Yani ben 9 Kasım akşamı gecesi attım ertesi günü basıldı gazete. İktidar eğer öyleyse onlar 10 Kasım günü söylediler.

“ASLA DALGA GEÇMEDİM”

2019 seçimleri yaklaşırken yüzde 50+1'i bulamayacağı için Atatürkçülerin oylarına göz dikildi gibi yorumlar yapılmıştı iktidar için! Sizin de bu çerçevede hareket ettiğiniz söyleniyor. Ondan sordum…

Ben de size diyorum ki 29 Ekim’de de böyle bir manşet attım. Göreve geldim geleli ben hep bunu yaptım. İlk değil montaj var o videolarda. Şunun altını bir kez daha çizeyim 2014’de 10 Kasım’da Atatürk ile dalga geçti diyorlar ya hayır başı sonu kesilmiş bir şey,  az önce de ifade ettim. Yok öyle bir dalga geçme

ATATÜRK’Ü SEVİYORUM AMA ATATÜRK’E KIZIYORUM DA

Bir samimi soru soracağım Atatürk’ü seviyor musunuz?

Bakın bu sorunun cevabı, seviyorum ya da sevmiyorum meselesi değil, hepimiz bir yerde duruyoruz. Ben Atatürk’ü seviyorum ama Atatürk’e kızıyorum da. Atatürk’ü eleştirdiğim yerler var. Ama Atatürk’ü o konjonktür içinde daha ne yapsın, dediğim yerler de var. Ben Kemalist değilim…

BEN SALTANAT FALAN İSTEMİYORUM BENİM CUMHURİYETLE BİR PROBLEMİM YOK

Neden kızıyorsunuz peki?

Kızıyorum… Şunu da yapsaydı daha iyi olmaz mıydı? Şurada şunu yapsa daha iyi olmaz mıydı? Dediğim yerler de oldu. Atatürk bu ülkenin, bu devletin kurucusudur. Ve ben bu Cumhuriyetin bir ferdiyim. Ben saltanat falan istemiyorum, benim Cumhuriyet’le bir problemim yok

ATATÜRK’ÜN PEYGAMBERLEŞTİRİLMESİNE HAŞA, İLAHLAŞTIRILMASINA KARŞI TEPKİM…

Sorun ne ol halde?

Şu; Atatürk üstsel değildir, Atatürk bir peygamber değildir, yani, Atatürk’ün peygamberleştirilmesine haşa, ilahlaştırılmasına karşı tepkim, dün vardı bugün olacak, yarın da olacak. Bakın ben Ahmet Hakan’la yıllarca çalıştım, birlikte çalıştık. Ahmet hakan o dönemde, İrancı diyebileceğimiz kadar, radikal bir kişiydi. Bak bunun altını çiziyorum. İrancı radikal bir kişiydi. Bunu daha önce de söylediğim için söylüyorum. Evet o Atatürk düşmanıydı, bugün  yazdıklarından anladığım de tamamen tribünlere oynaması….Ama ben Atatürk düşmanı olmadım her zaman, saygı duydum. Kemalist değilim. Atatürk’ün peygamberleştirilmesine kızıyorum ve bazı kesimlerce ilahlaştırılmasına kızıyorum

Son olarak sosyal medyadaki tepkilere ne diyorsunuz?

Gülüyorum…