Gündem
25 Mar 2024 09:24 Son Güncelleme: 25 Mar 2024 09:27

Tunceli için deprem uyarısı: O 3 ilçeye dikkat! ‘13 kilometre mesafede…’

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Doğu Anadolu Fayı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesişim noktasında yer alan Tunceli için uyarıda bulundu.

"Hem Doğu Anadolu Fayı'nın veya onun segmentleri üzerinde hem Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde meydana gelen depremlerde, gerek ilçeleri gerek kırsal alanları ile Tunceli doğrudan etkilenen kentlerin başında geliyor" diyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Ovacık, Pülümür ve Nazımiye ilçelerine dikkati çekti.

“HER AN DEPREM ÜRETMEYE HAZIR BİR FAY ZONU, PÜLÜMÜR’E KUŞ UÇUŞU 13 KİLOMETRE MESAFEDE!”

Gazete Duvar'dan Duygu Kıt'a konuşan Hüseyin Alan, riskleri şöyle anlattı:

“Tunceli kent merkezi ve ilçeleri ile Türkiye'de deprem üretme potansiyeli yüksek iki fay arasında yer alan kentlerimizden biri. Biri Kuzey Anadolu Fayı diğeri Doğu Anadolu Fayı. Yine ilin batısında Kuzey Anadolu Fayı'nda başlayıp güney batıya doğru inen Ovacık-Malatya fay zonu mevcut. Ayrıca kentin kuzeyinde 2002 yılında 5.9 büyüklüğünde deprem üretmiş Pülümür fay hattı var. Kent merkezinin hemen kuzeyinden geçen oldukça aktif bir Nazimiye fay zonu var. Ovacık ilçe merkezinin 1,5-2 kilometre kuzeyinden geçen Ovacık fay zonu, Ovacık ve çevresi için önemli tehlike kaynaklarından biri. Ovacık, tehlikeli yerleşim ilçelerinden biri. Kuzey Anadolu Fayı'nda sismik boşluk olarak tanımladığımız Yedisu segmenti kırılmaya hazır bekliyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın Yedisu segmenti diye tanımladığımız Karlıova'dan başlayıp Yedisu’yu geçerek Sansa Vadisi'ne kadar devam eden bir segment söz konusu. Sismik boşluk olarak tanımladığımız bölgede, deprem üretme periyodu dolmuş. Her an deprem üretmeye hazır bir fay zonu, Pülümür’e kuş uçuşu 13 kilometre mesafede bulunuyor.”

“ALTYAPIYI OLASI HEYELANLARA, ÇIĞ TEHLİKESİNE KARŞI HAZIR HALDE TUTMALI”

Alan, alınabilecek tedbirleri de şu şekilde dile getiriyor:

“Dersim kent merkezi ve ilçeleri birbirine bağlayan yolların yamaçları oldukça dik. Heyelan, çığ ve kaya düşmesinden kaynaklı yol kapanmaları, lojistik hizmetleri engelleyebilir. Bu riskleri bertaraf edecek alternatif ulaşım yollarını sürekli açık tutmak ve altyapıyı olası heyelanlara, kaya düşmelerine, çığ tehlikesine karşı hazır halde tutulması gerekiyor.

“OLASI BİR AFETTE, ERZİNCAN VEYA SİVAS'TAN ORAYA GİDECEK ALTYAPI, YOL, ULAŞIM VE BİRLİKLERİ HAZIR OLMALI”

Pülümür ve il merkezi arasındaki çığ tünellerinin uzunluğu yetersizse onları uzatmak lazım. Lojistik hizmetlerin gitmesini engelleyecek durumlara karşı ekipleri bugünden kurmak ve araç gereç donanımı açısından zenginleştirmek şart. Ovacık’ta olası bir afette, Erzincan veya Sivas'tan hızlı bir şekilde oraya intikal edecek altyapı, yol, ulaşım ve birliklerin hazır olması lazım. Türkiye'nin her ilçesinde bunu yapamayabiliriz ama hiç olmazsa Ovacık'ta ulaşım sağlayamıyorsak Erzincan'daki birlikleri hızlı bir şekilde oraya ulaştıracak bir kapasiteyi geliştirmemiz lazım.”

OVACIK BELEDİYE BAŞKANI: BU ŞEHİR YIKILACAK YENİDEN YAPILACAK

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de ilçede depreme dair bir çalışmanın söz konusu olmadığını belirterek, “Depreme karşı önlem almak için bir yasa çıkacak, bu şehir yıkılacak yeniden yapılacak. Bu kadar basit” dedi. Sarıgül, “İlçenin tamamında dirençli yapılar oluşturup depreme dayanıklılığı arttırmak için bir kent koruma planı lazım. Mümkünse şehri, deprem fay hattının olduğu mevcut Ovacık'ın kuzeyinden Munzur suyunun karşısına taşımak lazım. Ama bunların hiçbiri yeterli değil. Bu işin tek bir çözümü var. O çözüm, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kesin katı bir kanun çıkmasıdır. Kanun hem yerinde dönüşümü, hem kentsel dönüşümü, hem de yeni imar planlarını kapsamalı. Korunmak için bunların yapılması şart” diye konuşuyor.

ETİKETLER
#tunceli #deprem