Dünya
13 Eki 2023 07:12 Son Güncelleme: 13 Eki 2023 07:23

Tüm dünya bu gelişmeyi konuşuyor! İsrail’den BM’ye acil bildirim: ‘24 saat içinde…’

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına 7. gününde devam ediyor. Gazze sınırında tank hareketliliği dikkat çekti. İsrail ordusu "Kara harekatına hazırlanıyoruz. Gazze'de güvenlik duvarı kuruyoruz. Yaklaşan herkes vurulacak" açıklamasını yaptı. İsrail'den BM'ye yapılan talepte ise "Gazze'deki Filistinlileri 24 saat içinde güneye kaydırın" denildi.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışma devam ederken bölgeden yeni haberler gelmeye devam ediyor. İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel-Atbaryan istifa ederken İsrail'de olağanüstü hal hükümeti kuruldu. İsrail, Hamas'ın çağrılarının ardından bugün için vatandaşlarına dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'nde binlerce yaralının olduğunu belirterek, acil müdahale çağrısında bulundu.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

İsrail ile Hamas arasındaki karşılıklı saldırılarda can kaybı artıyor. İsrail'de ölü sayısı 1300'ün üzerine çıktı. Filistin'de de kayıplar 1537'ye yükseldi.

DİKKAT ÇEKEN TANK HAREKETLİLİĞİ

Gazze sınırında ise tank hareketliliği dikkat çekti.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi. İsrail ordusu "Kara harekatına hazırlanıyoruz. Gazze'de güvenlik duvarı kuruyoruz. Yaklaşan herkes vurulacak" açıklamasını yaptı.

“24 SAAT İÇİNDE…”

Öte yandan İsrail'den BM'ye “Gazze’deki Filistinlileri 24 saat içinde güneye kaydırın” bildirimi geldi. Bu bildirim 24 saat içinde kara harekâtının başlayabileceği anlamına geliyor.

İSRAİL, LÜBNAN VE GAZZE'DE BEYAZ FOSFOR KULLANIYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtti.

HRW'nin sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı." ifadesine yer verildi.

Beyaz fosforun dayanılmaz yanıklara yol açtığı ve evleri ateşe verebildiği hatırlatılan açıklamada, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.