Gündem
07 Kas 2015 11:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:09

TTK Başkanı Turan'dan 'tarihi dizi'lere not

Turan, son zamanlarda tarihi konuları ele alan dönem dizilerinin seyirciden ilgi gördüğünü ifade etti

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, TRT 1 ekranlarında yayınlanan 'Diriliş Ertuğrul' dizisinin, ana hatları itibarıyla doğru istikamette olduğunu belirterek "Bugün bu dizi tutulmuştur, Türk seyircisi beğenmiştir ve taraftarı da olmuştur. Ben, kabul edilebilir buluyorum" dedi.

Refik Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda tarihi konuları ele alan dönem dizilerinin seyirciden ilgi gördüğünü ifade etti.

Başrolünde Engin Altan Düzyatan'ın olduğu ve geniş bir izleyici kitlesi bulunan "Diriliş Ertuğrul" dizisinde ana hatları itibarıyla tarihe bağlı kalındığını dile getiren Turan, şöyle devam etti:

"Olağanüstü bir hata, gözlenmiyor. Detayda işlenilen konular, senaristin hayal gücüyle alakalı çünkü o döneme ait kaynaklar sınırlı. Bu tür durumlarda kaynak azlığı, bir sıkıntıdır. Fakat film, ana hatları itibarıyla doğru istikamettedir. Bugün bu dizi tutulmuştur, Türk seyircisi beğenmiştir ve taraftarı da olmuştur. Ben, kabul edilebilir buluyorum"

"Muhteşem Yüzyıl" dizisinin kamuoyunda çok ilgi gördüğüne fakat bir değer olarak katılamayacakları birçok yönünün bulunduğuna dikkati çeken Turan, şöyle devam etti:

"Bir kere tarih eğitimi ve öğretimi açısından son derece benimseyemeyeceğimiz ve asla tavsiye edemeyeceğimiz bir dizi oldu. Pedagojik başarısızlığa sahip bir film. Bir örnek vermek istiyorum. O filmi seyredip de bir tane bile Kanuni Sultan Süleyman'a sempati duyan seyirci bulamazsınız. Özellikle gençlerden. Kanuni Sultan Süleyman'ı ve Hürrem Sultan’ı antipatik göstermeyi ve bunu ispatlamayı kendilerine bir görev olarak almış bir film seyrediyorsunuz. Buna başarı diyorsanız, böyle bir başarıyı asla takdir de edemeyiz, alkışlayamayız."

Turan, Türk tarihinin her döneminin, cazip film sahneleri çıkaracak kadar zengin olduğuna değinerek, İslamiyet ya da öncesi döneminin tarihi dizi olarak yapılması durumunda ilgi görebileceğini sözlerine ekledi.