Gündem
22 Mar 2023 09:23 Son Güncelleme: 22 Mar 2023 09:27

Tsunami riskinde hangi ilçeler tehdit altında?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili her geçen gün yeni bir açıklama yapılıyor ya da bir uzman görüşünü dile getiriyor. Hazırlanan Tsunami Risk Analizi ve Eylem Planı kitapçığında ise olası İstanbul depremi sonrası gerçekleşecek tsunaminin hangi ilçeleri vuracağı, risk bölgeleri tek tek açıklandı.

11 ilde büyük yıkım yaratan ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş depremleri sonrası gözler büyük depremin beklendiği İstanbul'a çevrildi.

Hazırlanan Tsunami Risk Analizi ve Eylem Planı kitapçığında mega kentin olası bir tsunamiden nasıl etkileneceği hesaplandı, hangi ilçelerin risk altında olduğu tek tek değerlendirildi.

Milliyet'ten Mert İnan'ın hazırladığı habere göre kitapçıkta Aksaray, Cerrahpaşa ve Katip Kasım mahallelerine dikkat çekildi. Avrupa Yakası'nda Fatih, Zeytinburnu, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri için "tsunami riski altında" ifadeleri kullanıldı.

YEDİKULE'YE DİKKAT

Yedikule’ye dikkat çekilen raporda, “Deniz altı heyelanı kaynaklı bir tsunami durumunda sahil yolunda ilerleyen dalgaların alt geçitlerden ve tren yolu güvenlik duvarları üzerinden aşarak Kadırga İlkokulu’na kadar ilerleyeceği hesaplanmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

İşte raporda yer alan ilçe ilçe tsunami değerlendirmeleri:

Silivri: “Piri Mehmet Paşa Mahallesi’nde mesken yapılarının yüzde 31.6’sı su basmasından etkilenirken, Balaban Mahallesi’ndeki mesken yapılarının yüzde 28.6’sının suyla teması olduğu tespit edilmiştir.”

Avcılar: “Denizköşkler Mahallesi’nde yüzde 17.5’lik su basma alanı yüzdesi hesaplanıyor.”

Zeytinburnu: “Kazlıçeşme’de idari yapıların yüzde 3.1’nin, ticari binaların yüzde 7.3’ünün su basmalarından etkilenebilir.”