Gündem
17 Mayıs 2013 10:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

TSK'DA BİR İLK! HANGİ GAZETECİ HAKKINDA İFTİRA DAVASI AÇILIYOR?

Balyoz davasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı ilk kez suç duyurusunda bulundu.

Balyoz soruşturma ve davasının ardından geçen üç yıl sonunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ilk kez “kurumsal” olarak “TSK ve personeli karalanıp yıpratılıyor” diyerek suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet gazetesinden İlhan Taşçı’nın haberine göre, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten adına hazırlanarak Ankara Başsavcılığı’na verilen dilekçede, Taraf gazetesinden Mehmet Baransu ile yazı işleri müdürü hakkında “iftira” suçundan dava açılması istendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaydına alınan 2 Mayıs tarihli dilekçe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve TSK açısından bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Erten adına kurumsal olarak verilen suç duyurusu dilekçesinde, Taraf gazetesinin 25 Nisan tarihli sayısında Mehmet Baransu tarafından “Beş milyar dolar havaya uçtu, Hava Kuvvetleri’nde usulsüzlük iddiası, Sayıştay denetçisi Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’nda büyük yolsuzluk tespit etti ama karşısına milli gizlilik çıktı” başlığı altında haber yazıldığı belirtildi.

Haberin özetine yer verilen dilekçede, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şeref ve haysiyetini ihlal eden Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ve personelini karalamaya ve yıpratmaya yönelik suçlayıcı nitelikte ifadelere yer verildiği” belirtildi.

Dilekçede, niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri içeren 3 Ocak 2013 tarihli “Hizmete Özel” gizlilik dereceli evraka ve eklerine de haberde yer verildiği vurgulanan dilekçede, şu değerlendirme yapıldı: “Mehmet Baransu’nun mezkur yazıda yer verdiği gazetecilikle bağdaşmayan, gerçeği yansıtmadığını bildiği iddialarla bir usulsüzlük ve yolsuzluk isnadında bulunan TSK ve personelini karalamaya ve yıpratmaya yönelik ifadelerinin Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenen ‘iftira’ suçunu, gizli kalması gereken bilgileri içeren Hv.K. Loj. Bşk.’lığının Hizmete Özel gizlilik dereceli evrakını ve eklerini temin etmesi ve basın yoluyla açıklamasının ise TCK’nin 334. ve 336. maddelerindeki ‘Yasaklanan bilgileri temin’ ve ‘yasaklanan bilgileri açıklama’ suçlarını oluşturduğu değerlendirilmektedir.”

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TSK personelinin maddi ve manevi tazminat hakları saklı kalmak üzere, Baransu ile gazetenin sorumlu yazıişleri müdürü hakkında iftira, yasaklanan bilgileri temin ve açıklama suçlarından dava açılması istendi.

KURUMSAL TEKZİP

Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanı Erten adına Taraf gazetesine aynı haberle ilgili tekzip gönderildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşavirliği’nce hazırlanan tekzip metninde, “Hava Lojistik Komutanlığı’nda görevli personelin kişilik hakları, haysiyeti, şerefi sarsılmakta, komutanlık görevini üstlendiği Hava Lojijstik Komutanlığı ve dolayısıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurumsal saygınlığı, itibarı, güvenilirliği zarar görmektedir” denildi.