Medya
05 Kas 2020 10:26 Son Güncelleme: 05 Kas 2020 12:07

'Trump ABD seçimlerini İstanbul seçimlerine çevirdi'

Gazeteci yazar Murat Yetkin, ABD genel seçiminde oyların sayımı sürerken yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Yetkin, Trump'ın ABD başkanlık seçimini birden fazla açıdan 2019'da gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne çevirdiğini söyledi.

Gazeteci Murat Yetkin, haber analiz sitesi Yetkin Report'ta yayınladığı "Trump ABD seçimlerini İstanbul seçimlerine çevirdi" başlıklı yazısında Trump'ın seçim sürecindeki tavırlarını, ABD toplumunun kutuplaşmasını ve seçimin Türkiye için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini yazdı. 

"Örneğin daha oy sayımı yeni başlamışken Beyaz Saray’da seçimi kazandığını ilan etti. 170 milyona yakın seçmenin 100 milyondan fazlası -koronavirüs salgının da etkisiyle oylarını mektupla kullanmışken, 'hazır oylarla seçimi çalıyorlar, mahkemeye başvuracağım' diye feveran etti. Evet, iktidarda olduğu halde," diye yazan Yetkin, Trump'ın bir de seçim tekrarı isterse ABD'deki seçimin 2019 İstanbul seçiminden farkı kalmayacağı yorumunu yaptı. 

Trump sayesinde dünya ABD Başkanlarının aslında ne kadar geniş yetkilere sahip olduğunun öğrenildiğini söyleyen Yetkin, "Kazanması halinde bu yetkileri artık Biden de kullanacaktır," ifadelerini kullandı. 

Seçimin Türkiye açısından önemine de değinen Yetkin, şunları yazdı:

"Ne Trump yeniden seçilirse ABD ile işler son altı aydır buzdolabına konduğu yerde kalır ne de Biden seçilirse Türkiye’nin Batı dünyasından kopmasına yol açacak ve ekonomisini batıracak kadar ileri gider. Biden’ın kazanması durumunda Erdoğan’ın kısa vadede ciddi sıkıntı çekme ihtimali bulunuyor yine de. Ama Ankara’daki değerlendirmelerde Biden’ın kazanmasının uzun vadede Türkiye’nin daha az zararına olabileceği konuşuluyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız