Televizyon
03 Ara 2010 09:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

TRT'YE ŞOK SUÇLAMA! ''SPİKERLİK YAPAMAYACAK KİŞİLERE KİM OLUR VERDİ?''

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TRT'nin bir skandala imza attığını iddia etti

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TRT’nin bir skandala imza attığını, spikerlik mülakatında bir jüri oluşturmadığını ileri sürerek, "TRT spikerlik için mülakat yapıyor, mülakatta spiker yeteneği olup olmadığını ölçecek bir jüri oluşturulmuyor, bu elemanlar hangi kriter ile stajyer spiker oluyorlar? Bir kurum spikerlik için mülakat ile dil, telaffuz sorunları olan elemanları işe alıyorsa bu durum çok açıktır" dedi.

-"SPİKERLİK YAPAMAYACAK KİŞİLERE KİM OLUR VERDİ?"-


TRT’nin 2008 yılında uygulamalı ve mülakat sınavı yapılmak suretiyle 23 stajyer spiker almak için sınav açtığını belirten Dibek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, "3 Aralık 2008 tarihinde yapılan mülakat sınavını 23’ü asıl, 8’i yedek olmak üzere 31 kişi kazanmıştır. Spikerlik sınavının jürisinde kimler görev almıştır? Spikerlik yapamayacak durumda olan bu kişilere "spiker olur’ onayı veren jüri üyeleri hakkında bir işlem yapılmış mıdır" diye sordu.

-"SPİKERLİK SINAV JÜRİSİ OLUŞTURULMADI"-

Soru önergesini yanıtlayan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "Kurumumuzca yapılan giriş sınavı sonucunda stajyer spiker olarak göreve başlayan personelin 2 yıllık yetiştirme dönemi 2011 Şubat-Mart aylarında dolacağından, henüz Spikerlik Yeterlik Sınavı yapılmamış olup, bu çerçevede spikerlik sınav jürisi de oluşturulmamıştır. Kurumumuzda stajyer spiker olarak göreve başlatılacak personelin spikerlik yapıp yapamayacağına 2 yıllık yetiştirme dönemi sonunda yapılacak olan yeterlik sınavından sonra karar verilecektir" dedi.

TRT Genel Müdürü, 2008 ve 2009 yıllarında yapılan Stajyer Spiker giriş sınavının komisyonunun ise kurumsal mevzuat hükümleri çerçevesinde oluşturulduğunu söyledi.

-"SPİKERLİK MÜLAKATINDA JÜRİ OLMADIĞINI İTİRAF EDİYORLAR"-

TRT’den gelen yanıtı değerlendiren Dibek, "TRT bir skandala daha imza atarak, spikerlik mülakatında bir jüri oluşturmadıklarını itiraf etmektedir. TRT spikerlik için mülakat yapıyor, mülakatta spiker yeteneği olup olmadığını ölçecek bir jüri oluşturulmuyor, bu elemanlar hangi kriter ile stajyer spiker oluyorlar? Bir kurum spikerlik için mülakat ile dil, telaffuz sorunları olan elemanları işe alıyorsa bu durum çok açıktır. Yanıt çok açık, tek ölçüt iktidara yakın olmak" dedi.

-"KOMİSYON HİÇBİR ÖLÇÜTE BAKMADAN İŞE ALMIŞTIR"-

Yanıtta dikkat edilmesi gereken bir durumun daha olduğuna dikkat çeken Dibek, "Jüri yoktur açıklamasının hemen altında sınav komisyonları kurulmuştur deniyor. Buradan da anlaşılıyor ki, komisyon hiçbir ölçüte bakmadan spikerlik yapamayacak adayları stajyer spiker olarak işe almaktadır" dedi.