Medya
28 Şub 2011 10:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:05

TRT'NİN TÜRK SANAT MÜZİĞİNE KATKISI YILMAZ MORGÜL MÜ?

"TRT Müzik Ödülleri dağıtılacak. Halkın oyları ile büyük jürinin(!) oyları birleşip her dalda beş aday saptanmış."

TRT'nin Türk sanat müziğine katkısı Yılmaz Morgül mü?

TV dünyasına ait haber ve geyik muhabbetine bugün de devam edeceğim.
Daha paylaşacağım çok konu var. Normal ama... Hangi ülkede bu kadar çok bedava izlenen ulusal kanal var? Hangi ülkede insanlar bu kadar uzun süre ekran karşısında oturuyor? Kısaca televizyonda birçok konuda 'dünya şampiyonuyuz...' Hayatımızın çok önemli parçası. TV dünyasında olup bitenler de 'bitmez tükenmez Anadolu' gibi... Zaten son yıllarda magazin dünyası, tamamen TV'nin çevresinde dönüyor. Lütfen arkaya doğru yaslanıp yavaş yavaş okuyun. Ve biraz da düşünün. Bakalım aynı düşüncede miyiz?

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkemizi temsil edecek olan Live it Up isimli şarkıyı hiç beğenmedim. TRT bu görevi Yüksek Sadakat'e verdiği zaman, "Herhalde bildikleri vardır" diye düşünmüştüm. O kadar sıradan şarkı ki... Önümüzdeki maça bakacağız artık.

8 Mayıs'ta TRT Müzik Ödülleri dağıtılacak. Adayları tek tek inceledim. Halkın oyları ile büyük jürinin(!) oyları birleşip her dalda beş aday saptanmış. Öyle adaylar var ki güler misin ağlar mısın? İbrahim Tatlıses veya Emel Sayın bu yaşta ve kariyerde ödül alsalar ne olacak ki? Yılmaz Morgül gibi yorumcular TRT'nin 'müziğe katkı yarışması'nda Türk sanat müziği ödülüne aday gösteriliyorsa sadece pes diyorum. Ama bu işe hayatını adamış, topluma sanatı ve kişiliği ile örnek olmuş sanatçılar adına üzülüyorum. Ahmet Özhan, Yıldırım Bekçi, Gökhan Sezer, Yaşar Özel, Mustafa Sağyaşar, Zekai Tunca'ya ayıp... Rahmetli Güneri Tecer, Yıldırım Gürses, Taner Şener, Ziya Taşkent'in kemikleri sızlamıştır. Bütün dallarda bayan adaylara bakınca yine pes diyorum. TRT Müzik'te ekrana gelen Akşam Sefası'ndaki erkek veya kadın solistler arasında bir yarışma yapılsa bundan daha mantıklı ve saygın yarışma olurdu. TRT Müzik'te program yapan herkes de olabilir. Ayırım yapmak istemiyorum, isim vermek istemiyorum ama Kültür Bakanlığı ve TRT'nin gerçek yorumcuları adına, bu işi organize edenleri protesto ediyorum. Şimdi onlardan özveri ile nasıl görev isteyecek TRT. Kendi sanatçını aday bile yapmayıp piyasadaki ne oldukları malum kişileri aday yapıyorsan, müziğe katkı lafını asla kullanmayacaksın. Piyasayı eğlendiriyorum de daha doğru olur.

Çok önce demiştim, bu iş çok riskli. Kral TV ve Altın Kelebek ödüllerinden hiç mi ders almıyorsunuz? Ne yapsalar da dedikodu, kıskançlık ve iftiradan kurtulamıyorlar. Çünkü eşyanın tabiatı böyle... Birbirinin gözünü oyan yapımcılar, narsist ve entrikacı şarkıcılar ile dürüst olamazsın. Bunu konservatuarlar bile yapamaz. Ayrıca TRT yayıncıdır, müzik kurumu değil. TRT'yi karalamak için bekleyen kişilere koz vermemek gerekir. TRT bu işe kararlı ise her yerden gelecek çok geniş bir jüriye yaptırmalı. Hiç karışmadan uzaktan izlemeli sadece ödül dağıtmalıdır. Öyle, "Ben bu işi biliyorum" diyen bir iki yapımcının aklı yetmez.
Televizyon haber ve yorumlarına yarın da devam edeceğim...

Aykut Işıklar / www.bugun.com.tr