Televizyon
25 Mar 2010 17:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

TRT'DEN ALEVİ AÇILIMINA BELGESEL DESTEĞİ!..

Hükümetin Alevi açılımına, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) belgesel filmle katkı yapacak.

Hükümetin Alevi açılımına, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) belgesel filmle katkı yapacak. İşte ayrıntılar...

TRT, Alevi açılımına '4 Kapı' belgeseli ile katkı yapacak

"TRT Belgesel" kanalı tarafından çekilen "4 Kapı", iki bölümden oluşuyor. Filmde Alevi dedeleri, Alevi-İslâm inancını anlatıyor. Çekimler. İzmir ve İstanbul'daki cemevlerinde yapılıyor.

Yönetmenliğini İsmail Elden ve yapımcılığını Sacit Şahin'in üstlendiği belgesel filmin danışmanlığını ise Harun Özdemir yapıyor. Filmde, 40 makamın dört kapısı olan "Şeriat", "Tarikat", "Marifet" ve "Sırr-ı Hakikat" işleniyor. Cem töreninden görüntülerin yer aldığı belgeselde dedeler, çeşitli soruları da cevaplıyor. İzmir'deki çekimler, Ehli Beyt İnanç Eğitim ve Kültür Vakfı'na Bağlı Limontepe Cemevi ile Narlıdere'deki Kırklar Cemi'nin birebir tanıtıldığı, müze haline dönüştürülen cemevinde çekildi. İstanbul'da ise Karacaahmet Cemevi kullanıldı. Samed Dede Cemevi Derneği Başkanı Veli Güler, Limontepe Cemevi Başkanı Cemal Sevin, diğer dedelerden Zeynel Sevin, Mehmet Başpınar, Düzgün Şahin ve Ali Kılıç gibi isimler Alevilik'i anlatıyor.

Yönetmen Elden, Anadolu'nun kültür zenginliğinin bir ifadesi olarak Alevi inancını ele aldıklarını söyledi. İnanç önderleri dedelere sorarak anlatmaya çalıştıklarını belirten Elden, belgeselin 25'er dakikalık iki bölümden oluşacağını ifade etti.

Belgesel filmde, "4 kapı ve 40 makam" anlatılıyor. "Cem ve cemaat nedir?", "Alevilik ne anlama geliyor?", "Alevilik'in esasları nelerdir?", gibi sorulara dedeler cevap veriyor. Cem ve 12 imam hizmetinden de görüntülerin yer aldığı filmde kurban kesimi, musahiplik ve dar sorgusundan görüntüler bulunuyor.

CİHAN

ETİKETLER
#alevi #belgesel