Televizyon
14 Eki 2010 22:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:43

TRT'DE HANGİ SPİKERLER SPİKERLİK YAPMIYOR?

CHP Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Arınç'a TRT'nin spikerlik yapmayan spikerlerini sordu...


CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, “TRT’nin spiker olarak aldığı, ancak spikerlik yapamayacak durumda kaç personeli vardır? Bu kişiler hangi birimlerde görev yapmaktadır” diye sordu.
 
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle TRT’deki kadrolaşma iddialarını TBMM gündemine taşıdı. TRT’nin 2008 yılında, merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere uygulamalı ve mülakat sınavı yapılmak suretiyle 23 stajyer spiker almak için sınav açtığını belirten Dibek, şöyle dedi:  “3 Aralık 2008 tarihinde yapılan mülakat sınavını 23’ü asıl, 8’i yedek olmak üzere 31 kişi kazanmıştır. TRT kayıtlarına göre spiker kadrosunda olan Beşir Elmas şu anda Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nda yayın şefi olarak çalışmaktadır. TRT’nin spiker olarak aldığı, ancak ses tonları, çene yapıları, telaffuzları ve şiveleri nedeniyle spikerlik yapmayanların olduğu iddiaları sürekli gündemdedir. Ayrıca yine Uğur Alıcı 11 Ekim 2010 tarihinde TRT Parlamento Haber Müdürlüğü görevine başlamıştır. Kanal 7 Muhabiri iken TBMM TV’ye muhabir olarak alınan Uğur Alıcı bir süre TBMM TV’de çalıştıktan sonra 27 Nisan 2009 tarihinde sınavsız ve doğrudan muhabir kadrosuna atanmıştır.”
 
“JÜRİDE KİMLER YER ALDI?”

 
Spikerlik sınavının jürisinde kimlerin görev aldığını merak eden Dibek, Arınç’a, şu soruları sordu:“TRT’nin spiker olarak aldığı, ancak spikerlik yapamayacak durumda kaç personeli vardır? Bu kişiler hangi birimlerde görev yapmaktadır?
 
Spikerlik yapamayacak durumda olan bu kişilere ‘spiker olur’ onayı veren jüri üyeleri hakkında bir işlem yapılmış mıdır? İbrahim Şahin’in Genel Müdürlüğü döneminde işe alınan Elif, Emine ve Sefa Elmas’ın Beşir Elmas ile akrabalıkları var mıdır? Bu şahıslar hangi memleketlidir? Uğur Alıcı’nın TBMM TV’ye alınışı ve sonrasında TRT’ye geçişi hangi mevzuata göre yapılmıştır? Uğur Alıcı’nın sınavsız bir şekilde kadroya alınması ilgili mevzuata aykırı değil midir?”