Televizyon
22 Mayıs 2010 11:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:19

TRT'DE BİR İLK! TRT ŞEŞ'TE BÜYÜK ÖDÜLLÜ KÜRTÇE BİLGİ YARIŞMASI!

Türkiye'nin ilk büyük ödüllü Kürtçe bilgi yarışması bu akşam 20.30'da TRT Şeş ekranlarında. 16 kişinin yarışacağı Kî Diçe (Kim Gidecek) adlı yarışmanın büyük ödülü ise cip.

Türkiye'nin ilk büyük ödüllü Kürtçe bilgi yarışması bu akşam 20.30'da TRT Şeş ekranlarında. 16 kişinin yarışacağı Kî Diçe (Kim Gidecek) adlı yarışmanın büyük ödülü ise cip.

"Yasaklı dil Kürtçe"

Bir zamanlar yasaklı bir dildi Kürtçe. Tamam evlerde konuşulurdu, iki Kürt bir araya gelse ister istemez dil Kürtçeye dönerdi ama Şivan Perwer'in kasedi gizliden gizliye dinlenirdi, Kürtçe dergiler el altından okunurdu, yurtdışından birkaç saatlik yayın yapan radyolar en kısık sesiyle açılırdı evlerin gizli saklı köşelerinde. Kim ne derse desin, hiçbir Kürt bir gün kendi anadilini iyi konuşmakla övüneceğini hayal bile edemezdi. Ta ki TRT Şeş kurulana kadar.

"Kî Diçe (Kim Gidecek)"

Şimdi oyuncusundan seslendirme sanatçısına, sunucusundan montajcısına görünmeyen bir Kürtçe sektörü oluşmuş durumda. Ve bu sektörün en yeni çocuğu, Kî Diçe (Kim Gidecek) adlı Kürtçe bilgi yarışması. Türk televizyonlarının ilk büyük ödüllü Kürtçe yarışması olan Kî Diçe'nin büyük ödülü Cherry Tiggo marka bir cip. Parıltı Prodüksiyon'un yapımcılığında hazırlanan ve ilk bölümü bugün 20.30'da TRT Şeş'te yayınlanacak olan yarışmanın sunucusu ise yıllarını halk müziğine vermiş bir müzisyen olan Bilal Ercan.

DİLLER BİRBİRİNE DÜŞMAN OLAMAZ

16 yarışmacının yarışacağı ve her bölümde bir yarışmacının eleneceği Kî Diçe'nin yapımcılığını üstlenen yazar Abidin Parıltı bu sayede Kürtçe bilen-bilmeyen herkesin bu dilde her şeyin yapılabildiğini göreceğine inanıyor. Kürtçenin bugüne kadar hor görülen ve 'eksik' olarak nitelenen bir dil olduğunu anımsatan Parıltı şunları söylüyor: "Yarışmamız sayesinde Kürtçenin şu ana kadar antipatik olarak gösterilen yönleri sempatiye dönüşecek. Çünkü Kürtçe demek siyaset, örgüt, ideoloji demek değil, Kürtçe demek yaşam demektir.

"İhtiyacı olanın kazansın"

Diller birbirine düşman olamaz, birbirine düşman olan insanlardır ve ideolojilerdir." Ki Diçe'nin çekildiği stüdyoda tıpkı Parıltı gibi düşünen ve siyasete bulaşmadan, anadillerinde bilgi düzeylerini yarıştıran 16 kişi de aynı fikirde olmalı ki, stüdyoda heyecan doruktaydı. Her biri ilk yarışmacı olmayı birer 'onur' sayarak başladılar sözlerine ve ödül ne kadar cazip olursa olsun, 'ihtiyacı olanın kazanmasını' dilediler olanca mütevazılıklarıyla. Söz Türkiye'nin ilk büyük ödüllü Kürtçe bilgi yarışmasına emek verenlerde...