Televizyon
21 Şub 2012 18:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:21

TRT TÜRK'TE YENİ TARİH PROGRAMI! HANGİ GAZETECİLER SUNACAK?(MEDYARADAR/ÖZEL)

TRT Türk'ün yeni tarih programı Geniş Zaman 22 Şubat Çarşamba başlıyor. İlk konu ‘Osmanlı'da İstihbarat'

TRT Türk’ün yeni tarih programı Geniş Zaman’ı Radikal Yan Yayınlar Yönetmeni Cem Erciyes ile Taraf yazarı Ayşe Hür birlikte yapacak.

Her hafta Çarşamba günü yayınlanacak olan Geniş Zaman, tarihi geçmişle sınırlamayıp şimdi ve gelecekle ilişkilendiren, bugünden yola çıkıp geleceğe bakarak tartışan bir program. Program güncel tartışmalardan, yıldönümlerinden, unutulmuş ama mutlaka hatırlanması gereken detaylardan beslenerek kendi gündemini oluşturacak. Her hafta gündemden ya da takvimin hatırlattığı konulardan seçtiği konularını uzman konuklarla birlikte tartışmaya açacak. 60 dakika boyunca sorulara yanıtlar arayıp yeni sorular üretmekten kaçınmayacak. Tarihçi Ayşe Hür, konun uzmanlarıyla birlikte olayları ele alıp yorumlayacak.
Geniş Zaman’ın bu haftaki konusu ‘Osmanlı’da İstihbarat’. Türkiye gündeminin bu sıcak meselesi, en eski bilgi toplama ağlarından Abdülhamit’in hafiyelerine oradan İttihat Terakki’nin Teşkilat-ı Mahsusa grubuna uzanacak. Türkiye’nin istihbarat geleneği ve geçmişi hakkında temel olaylar ve ilginç ayrıntılar konuşulacak. Soruları istihbarat tarihini çok iyi bilen bir konuk, araştırmacı yazar Orhan Koloğlu yanıtlayacak. Koloğlu, özellikle Osmanlı’nın son dönemine ilişkin araştırmaları, sayısız makalesi ve pek çok kitabıyla tanınan bir yazar.

Yanıt bekleyen sorularlanacak sorular
• Ortaçağın imparatorluklarında, bugünkü gibi istihbarat teşkilatları var mıydı?
• Bilgi nasıl toplanır, ‘gayrı nizami harp’ faaliyetleri nasıl yapılırdı?
• Abdülhamit’in hafiye teşkilatı nasıl ve neden kurulmuştu?
• Teşkilat-ı Mahsusa, bir istihbarat örgütü müydü?
• Türkiye Cumhuriyeti’nin istihbarat teşkilatı, Osmanlı’dan neyi miras aldı?

Geniş Zaman, 22 Şubat Çarşamba saat 22.30’da TRT Türk’te.

MEDYARADAR/ÖZEL